Hoe centraal ventilatiesysteem te bedienen?

Amigo879

  • #1
Binnenkort betrek ik mijn 'nieuwe' 100 jaar oude woning welke ik volledig ga verbouwen. Voor een comfortabele woonomgeving wil ik naast een goede isolatie het huis ook voorzien van een centrale mechanische ventilatiesysteem. Ik heb me hier al in verdiept maar stuit op een praktische vraag.

Ik wil de (open) keuken, toilet beneden, toilet boven en de badkamer voorzien van ventilatie. Daarnaast wil ik het huis voorzien van sensor schakelaars (gemak dient de mens :D ). Tot nu toe ben ik niet verder gekomen dat het ventilatiesysteem door een schakelaar aan en uitgezet wordt, evt met een 2 of 3 standenschakelaar.

Ik zou graag een systeem willen creëren waarbij het mogelijk is om tijdens een bezoek aan het toilet of badkamer, de ventilatie dmv een (sensor)schakelaar aangezet wordt (naar bv stand 3) en deze vervolgens na 10 minuten automatisch weer uitgaat (naar stand 1). Is dit met een centrale ventilatiesysteem te realiseren?

Alvast bedankt voor jullie advies!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Ja dat kan.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Is dat handig in het hele huis meer afzuiging omdat er iemand naar het toilet is geweest. :roll:
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Misschien is een draadloze afstandbediening al voldoende. Die heeft naast de drie standen een knop om 10min (of 20 of 30) op de hoogste stand te ventileren. Je kan meerdere van deze afstandbedieningen in huis plaatsen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Of een type met alleen de timer erop.
 

Amigo879

  • #6
Wgb schreef:
Is dat handig in het hele huis meer afzuiging omdat er iemand naar het toilet is geweest. :roll:
Dat is nu juist waar ik tegenaan loop. Wanneer er in het toilet een sterkere afzuiging nodig is hoeft dat niet meteen in de keuken en de badkamer te gebeuren. Weet jij hoe ik dat kan voorkomen?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Nee.
Ik denk dat de enige oplossing zou zijn op elke ventiel, zo heet dat ding toch in het plafond, een servo motor die de inlaat opening kan bedienen. Maar wat gebeurd er met de andere punten in je huis.
Wat mij ook verbaast is dat die afzuigunits altijd de zelfde hoeveelheid lucht afzuigen. Bij de meeste woningen kan je de afzuiging wel uit zetten hoor als het stevig waait. :lol:
 

Dspaul

  • #8
Ik zou het toilet en de badkamer niet op het centrale afzuigsysteem zetten, maar hiervoor aparte afvoeren en ventilatoren met timer gebruiken. Op deze manier ben je het vocht of de luchtjes veel sneller kwijt.

De ventilatoren zou je kunnen bedienen door deze ook aan te sluiten op de lichtschakelaar van de betreffende ruimte, of met een sensor inderdaad.
 

Appeltje

  • #9
Wgb schreef:
(...)Bij de meeste woningen kan je de afzuiging wel uit zetten hoor als het stevig waait. :lol:
Leg eens uit als je wilt?
 

Bernhard

  • #10
Ipv een timer kan je een vochtsensor/hygrostaat in het MV-systeem opnemen. De nadraaitijd wordt dan bepaald op basis van de relatieve vochtigheid. De goede werking van een afzuigsysyteem is afhankelijk van de luchttoevoer. Met een warmteterugwin-unit kan je de warmte van de afvoerlucht overdragen aan de de in te blazen koude buitenlucht. De buitenlucht kan met een toevoer-systeem gefilterd en voorverwarmd worden. De natuurkundige eigenschappen van een afzuigpunt zijn maar matig. Het is zeer moeilijk om een kaars uit te zuigen. Op elk kinderfeestje lukt het de kleintjes om de kaarsjes uit te blazen. Een luchttoevoersysteem kan veel verder de ruimte inblazen. Hoe meer isolatie hoe groter de noodzaak voor een ventilatie-systeem eventueel aangevuld met koeling. mvgr Bernhard
 

Amigo879

  • #11
Bedankt voor jullie reacties en het meedenken!

Ik denk dat ik toch voor een oplossing ga met een RF afstandsbediening met timer. Hiermee kan ik, wanneer nodig, tijdelijk de ventilatie in een hoge stand zetten. Het nadeel is wel dat er dan overal een hoge stand wordt ingesteld, niet echt nodig.. maar ja, het is niet anders..

De oplossing om met 'losse' ventilatoren te werken mist juist het doel van een centraal systeem en krijg ik te maken met verschillende afvoeren naar buiten toe (corrigeer me als dit niet zo is).
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu