Vochtplekken op binnenmuur schoon metselwerk

Cmf

  • #1
In de woonkamer heb ik twee muren met schoon mestelwerk. Al een aantal jaren zie ik op die muren vocht- (of schimmel-) plekken (zie de foto).



De luchtvochtigheid in huis is niet te hoog (tussen 50 en 60%).
Eén van de muren is wel aan de regenzijde van het huis. Waarschijnlijk is er in de loop der tijd sprake van doorslaande muren, of optrekkend vocht. Dat laatste zou wel vreemd zijn omdat de muren op een betonnen fundering en vloer staan. De kruipruimte is niet kurkdroog maar er staat geen water in.
Valt er iets te doen aan die plekken?
Als ik de muren wil schilderen, hoe moet ik deze dan voorbehandelen om te voorkomen dat de plekken door de verf heen komen?

Groeten,
Kees
 

Bernhard

  • #2
De luchtvochtigheid bij een RV60% en een ruimtetemperatuur van 22grd is ca. 10gr/m3 lucht. Dat is best veel.
De waterdamp zal condenseren op de muur als de temperatuur aan de binnenzijde van de muur 14grd is.
De lage temperatuur van de muur kan komen door grondwater en of regenwater. Het water in de muur en fundering zorgt voor een zeer hoog warmteverlies. Daardoor ontstaat dan die lage wandtemperatuur. De oplossing is het voorkomen van de hoge afkoeling van de muur en de fundering. mvgr bernhard.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Zit er isolatie in de spouw ?
Op welke hoogte zitten de natte plekken ?
 

Cmf

  • #4
De woning is gebouwd in 1988/1989 en naar de toen gebruikelijke manier geïsoleerd met glaswoldekens in de spouw tegen de binnenmuur.

Het zijn geen natte plekken maar een soort uitslag veroorzaakt door vocht (denk ik). Aan de onderkant van de muur is het het ergst (bijna egale uitslag) naar boven toe meer vlekkerig zoals op de foto.

Ik dacht dat een luchtvochtigheid tussen de 50 en 60% normaal was.
Voorkomen van afkoeling van de muur is misschien goed maar ik zou niet weten hoe.

Wat is het advies voor het schilderen van de muur?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Kunt u een foto maken van een groter stuk van de muur ?
 

Cmf

  • #6






De foto's laten de hoek zien van de twee muren. De muur met de stopcontacten is aan de buitenzijde van het huis, de andere muur is een tussenmuur. De muur aan de buitenzijde is het meest aangetast. Het lijkt wel een soort kanker (vergeef mij het woord) dat vanaf onder de verdere muur besmet en doorgaat naar de tussenmuur.

Het lijkt een vochtprobleem, maar zou het ook kunnen dat er iets in de steen zit (een bepaalde stof of materiaal) dat reageert op het klimaat of de omstandigheden in de woning? Het betreft een woonkamer met een open keuken.
 

Bernhard

  • #7
De muur wordt koud door grondwater, regenwater, lekkage van een regenafvoer of van een lekke riolering. Op de koude muur gaat de waterdamp in de kamer condenseren. Afhankelijk van de condities zal de muur droog en dan weer vochtig zijn. Bij zo'n situatie ontstaat schimmelvorming. Schimmelvorming ontstaat ook bij de waren in de koelkast. mvgr bernhard
 

Cmf

  • #8
De muur is niet in contact met grondwater, er loopt daar geen regenafvoer of riolering. Het is een binnenmuur (spouw) vocht van buiten is moeilijk voor te stellen.
Ook de tussenmuur (niet aan de buitenzijde) wordt aangetast, wat is daar de verklaring voor.

Zijn de vlekken een vorm van schimmel?

De vergelijking met waren in de koelkast zie ik niet zitten.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #9
De enigste manier om te weten te komen of de muur vochtig is, is om met een vochtmeter het vocht gehalte van de muur te meten.
Ik dacht dat je een vochtmeter zo kunt huren bij verschillende bedrijven.
 

Cmf

  • #10
Intussen een vochtmeter gehuurd bij Boels.

Aan de oppervlakte van de muur meet ik een waarde van 0,4 - 0,7. De hoogste waarde aan de onderzijde van de muur. In de rest van het huis 0,4.
Ik ben niet erg bekend met deze waardes maar uit een beschrijving op internet begrijp ik dat een waarde kleiner dan 1, betekent dat de muur droog is.

Ik zie op een andere muur in de kamer ook vlekken. Het opvallende daarbij is dat deze muur ook bestaat uit schoonmetselwerk die aan de vuile kant is gestuct.
Het lijkt erop dat er een verband is tussen de vlekken en het materiaal van de muren.
Herkent iemand dat?

Een interieurwinkel adviseerde mij een synthetische muurverf voor de muur met vlekken. Een normale muurverf is ademend en na verloop van tijd worden de vlekken weer zichtbaar.
Is dit een goed advies voor deze bevlekte muur?
 

K0rkie010

  • #11
Vandaag is er bij mij toevallig iemand langs geweest voor een vocht-/ waterlekkage probleem.

En die had een apparaat mee waar een stangetje met een metalen bolletje op zat. Dit zette die tegen de oppervlaktes om de vochtigheid te meten.

En alles boven de 0.8 was vochtig en daaronder droog.
Dus dat is het enige waar ik je mee kan helpen :lol:
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #12
Het enige wat ik op de foto zie is dat de onderste stenen wat donkerder zijn dan erboven. Niets om je zorgen over te maken.

Als het een spouwmuur is, is er normaal gesproken geen sprake van doorslaand vocht of optrekkend vocht. Als lekkage niet aan de orde is, is de enige optie dat het daar wat kouder is dan de rest van de kamer. Kouder kan zijn door een koudebrug, slecht aangebrachte isolatie enz.

Als je op die plek een bank of kast zet, is er een grote kans dat daar schimmel gaat ontstaan.
 

Cmf

  • #13
Bedankt voor de geruststellende reactie, maar wat mij toch wel wat zorgen baart zijn de plekken boven het donkere gedeelte. Niet zo goed zichtbaar op de foto maar ze zitten er wel. Ik denk dat de onderste stenen ook zo begonnen zijn.

Blijft ook nog de vraag met welke verf ik de muur het beste kan behandelen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #14
Stel je vraag over het voorbehandelen en schilderen voor de volledigheid even in de verf-rubriek. Ga je het eerst (laten) stuken?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #15
Uit dit topic:

Excuses IJkenhout, ik was een paar dagen niet in de gelegenheid om te reageren.

Ik heb het probleem van de muren al eerder beschreven in https://www.klusidee.nl/Forum/topic/vochtplekken-op-binnenmuur-schoon-metselwerk.95512/.

Ik zou het vochtprobleem graag oplossen. Er is geen sprake van optrekkend vocht; de muren zijn kurkdroog (dat is gemeten met een vochtmeter). Het vocht komt dus uit het binnenklimaat. Een ventilatiesysteem lijkt daarvoor de oplossing.
Zoals je zelf in het andere onderwerp suggereert is het waarschijnlijk zo dat de aangetaste muren kouder zijn, waarop het vocht condenseert.
Dat de muren kouder zijn heeft waarschijnlijk te maken met de verwarming. In de woonkamer hangen twee radiatoren aan dezelfde muur onder de twee ramen. De warme lucht circuleert niet voldoende door de hele kamer waardoor de zijmuren (t.o.v de radiatoren) kouder blijven (zie plattegrond).
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #16
Kan je deze vragen ook beantwoorden?
IJkenhout schreef:
Schets de situatie eens. Bouwjaar woning, (geventileerde?) kruipruimte, spouwmuren, isolatie enz.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #17
Ik zie dat je de vochtigheid van je muren in Mei hebt gemeten dat was in de verkeerde tijd van het jaar.
Waarschijnlijk gaan die plekken nu weer zichtbaar worden. Dit ontstaat grofweg van Oktober tot Mei. Daarna neemt het weer iets af omdat het droogt van Mei tot Oktober.

Muren zijn poreus en in de koude periode zullen deze vocht absorberen, dit proces wordt door de temperatuur van buiten bepaald. Hoe lager de temperatuur des te meer vocht zal er door die muren worden geabsorbeerd. Staan er meubels voor die plekken zal het eerder zichtbaar zijn omdat de luchtstroming wordt gehinderd. Luchtstroming droogt die plekken.
Je kan beter even actie ondernemen of er in de spouw kan worden gekeken. Misschien is de isolatie nat.

Wat geeft een temperatuurmeter aan? Open keuken met mechanisch afzuig installatie?
 

Cmf

  • #18
Bouwjaar 1989
Spouwmuren met glaswoldekens tegen de binnenmuur
Geventileerde kruipruimte
Kruipruimte is 'droog', het zand is aardvochtig
Open keuken met mechanische afzuiginstallatie.

De vochtigheid van de muren is 3 weken geleden weer gemeten. Nog steeds kurkdroog. Ik ben er vrijwel zeker van dat het een binnenklimaatprobleem is.
 

Bernhard

  • #19
Je moet de temperatuur meten van de muur. Met deze gemeten temperatuur kan je in het Mollierdiagram aflezen of er condens op de muur optreed. Je moet dan achterhalen waarom die muur te koud is. Misschien natte isolatie? mvg bernhard
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #20
Als het vocht zou zijn vanuit de spouw kunnen de stenen door en door verkleuren terwijl er aan de binnenzijde woning geen vocht te meten is. Ikzelf had ook 1 zo'n hoek waar het stucwerk zelfs losliet. Ik had een lekkage via de dak sponning. Onderin waren de iso dekens nat/vochtig in de spouw.
Met een camera van buitenaf in de juur was dit zichtbaar.

Tevens kan je toch te weinig ventilatie in de woning hebben. Heb je wel raam roosters in de ramen en deuren die open staan? Als er mechanisch afgezogen wordt, moet er wel ventilatielucht naar binnen kunnen komen
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu