Ventilatiesysteem D verhouding afzuig/inblaas

TRitsma

  • #1
achtergrond:
Ons huis (1985) wordt momenteel verwarmd door middel van Luchtverwarming dus het huis zit al vol met kokers en buizen. Ik ga er van uit dat het meeste vervangen moet worden voor de nieuwe situatie. Om een stap richting gasloos te maken willen wij Airco in gaan zetten als primaire verwarming. Huidige luchtverwarming handelt ook de ventilatie af dus hier moet iets voor terugkomen.

De WTW unit die ik op internet heb gevonden heeft 4 aansluitingen. Twee naar buiten (in/uit). een aansluiting voor afzuig en een van inblaas met diameter (150/180). Ik ben van plan om T stukken van 150x125x150 te gebruiken voor ruimtes. ik zit te denken aan spirobuizen tov flex leidingen.

Mijn vragen zijn:
- Kan ik uit met 1 inblaaspunt in de hal of zou een inblaaspunt op de overloop helpen?
- Moet ik het inblaaspunt rooster met zo groot mogelijke diameter plaatsen
- Kunnen alle ruimtes op dezelfde afzuigbuis worden aangesloten of kan ik beter gaan kijken naar een WTW unit met meerdere zones zodat ik bijvoorbeeld WC en badkamer los aan kan sluiten om nare geurtjes te voorkomen in andere ruimtes.

Alle tips zijn welkom.

1691044754130.png
 
Laatst bewerkt:

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Basis: inblazen in verblijfsruimten
Afzuigen: toilet, keuken, badkamer, zolder.

Je kan het warmteblok in de luchtverwarming ook vervangen voor een warmtepompblok, dan kan je het huidige systeem handhaven/upgraden en kan je ook 's zomer koelen( afhankelijk hoe goed de kanalen geisoleerd zijn hoe ver je kan koelen)
Maar algemeen kan je tot ca 18 graden inblazen zonder problemen.
 
  • Like
Waarderingen: TRitsma

TRitsma

  • #3
Momenteel zijn de kanalen niet geisoleerd. het luchtverwarmingssysteem staat in de weg, ik zou het graag tegen de muur willen hebben. iets nieuws heeft hierin de voorkeur.

Basis: inblazen in verblijfsruimten
Afzuigen: toilet, keuken, badkamer, zolder.

worden slaapkamers ook gerekend onder verblijfsruimten? Bij ons is de zolder ook een slaapkamer.
Als ik in ga blazen in de slaapkamers en woonkamer waar ga ik dan afzuigen naast wc en badkamer?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Slaapkamer idd ook een verblijfsruimte.
Indien er op de bouwlaag geen wc of badkamer is: afzuigen in de hal, overloop.
 
  • Like
Waarderingen: TRitsma

TRitsma

  • #5
Slaapkamer idd ook een verblijfsruimte.
Indien er op de bouwlaag geen wc of badkamer is: afzuigen in de hal, overloop.

Dit maakt het hele verhaal een stuk makkelijker aangezien de wc op begane grond is en badkamer op slaapverdieping is.

Schema is nu als volgt: Blauw is inblaas, Oranje is afzuig
1691057437610.png
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #6
Ook een afzuigpunt maken in de woonkamer/keuken. Verder moet je de inblaas- en afzuigpunten zo plaatsen dat er ook in de ruimtes een goede doorstroming is.
 

TRitsma

  • #7
Ik zou een buis kunnen plaatsen om de (open)keuken aan de voorzijde van de woning af te zuigen waar de inblaas in het midden van de woning is geplaatst.
 

Wim db

  • #8
Het lijkt erop dat je bezig bent met een interessant project om je huis gasloos te maken en airco als primaire verwarming te gebruiken. Hier zijn enkele tips en suggesties gebaseerd op de gegeven informatie:

  1. Inblaaspunt: Het lijkt erop dat één inblaaspunt in de hal voldoende is om de lucht in de verblijfsruimten te verspreiden. Als er geen wc of badkamer is op een bepaalde bouwlaag, kun je de afzuiging plaatsen in de hal of overloop van die bouwlaag.
  2. Inblaaspunt rooster: Het is aan te raden om het inblaaspunt rooster in de verblijfsruimten zo groot mogelijk te maken, zodat de lucht gelijkmatig wordt verdeeld.
  3. Afzuigbuis en zones: Het is beter om aparte afzuigpunten te hebben voor ruimtes zoals de wc en badkamer om nare geurtjes te voorkomen in andere ruimtes. Het gebruik van een WTW unit met meerdere zones kan hierbij helpen. Hierdoor kun je specifieke ruimtes afzonderlijk aansluiten op de afzuigbuis.
  4. Isolatie: Overweeg om de kanalen te isoleren om energieverlies te minimaliseren en de efficiëntie te verbeteren. Dit is vooral belangrijk als je van plan bent om de WTW unit te gebruiken voor zowel verwarming als koeling.
  5. Plaatsing inblaas- en afzuigpunten: Zorg ervoor dat de inblaas- en afzuigpunten strategisch worden geplaatst, zodat er een goede doorstroming van lucht in de ruimtes is. Overweeg ook de mogelijkheid om een afzuigpunt in de keuken/woonkamer te plaatsen voor een betere ventilatie.
  6. Als je wil verwarmen met een airco. Kies dan altijd voor een *. Deze gaan tot energielabel A+++ voor zowel koelen als verwarmen, waar bijvoorbeeld * maar tot A++ gaat
Het is belangrijk om te benadrukken dat deze antwoorden zijn gebaseerd op de gegeven informatie en het raadplegen van een professionele HVAC-technicus wordt ten zeerste aanbevolen voordat je wijzigingen aanbrengt in het verwarmingssysteem van je huis. Een technicus kan een gedetailleerde beoordeling uitvoeren en advies op maat geven dat is afgestemd op de specifieke situatie van jouw huis.

Merken verwijderd - mod
 
Laatst bewerkt door een moderator:

TRitsma

  • #9
Wim DB. Bedankt voor de uitvoerige reactie. Ik ben inderdaad van plan om * Airconditioning unit te plaatsen.
Aangezien ik de airco niet zelf aan mag sluiten moet ik toch al een bedrijf zoeken die dit kan doen. Zij bezitten dan mogelijk ook de expertise om mij met deze vraagstukken te kunnen helpen.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

TRitsma

  • #10
@Han80, Dit zou best wel eens waar kunnen zijn. Echter is het niet eens zo'n gek idee om alles even na te laten rekenen/kijken door een bedrijf met ervaring in het onderwerp.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu