Uitbreiding meterkast mogelijk?

Wiewatwaarohdaar

  • #1
Goedenavond,

Wij hebben een nieuwe keuken gekocht met inductie fornuis a 11.7 kw.

Keukenzaak heeft verteld dat er een 3 fase kookgroep geplaatst moet worden.

Hiervoor moet ook de netbeheerder een 3 fase aansluiting realiseren bij mij dat is mij bekend.

Nu keek ik in mijn meterkast en Ik vermoed zomaar dat er geen ruimte is voor een 3p+N ALS, klopt mijn vermoeden?

Zijn er nog andere opties mogelijk om de fornuisgroep te plaatsen of moet dan de groepenkast compleet vernieuwd worden voor een groter exemplaar?

Dank

20210629_204231.jpg
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Geen kans met deze groepenkast. Je moet minimaal twee aaardlekschakelaars hebben, een hoofdschakelaar en een krachtgroep. (beter 3 2-polige ALS in combinatie met een 3-fasen alamat voor de kookplaat).
 

Wiewatwaarohdaar

  • #3
Daar was ik al bang voor. Maar om een nieuwe groepenkast te plaatsen werk ik het liefste spanningsloos, echter heb ik nu geen hoofdschakelaar en vermoed ik dat hij achter de verzegelde slimmer meter zit.

Hoe pak ik dat dan het beste aan? Wel onder spanning werken en voorzichtig afdoppen? Lijkt mij niet wenselijk of installateur met zegelrecht laten langskomen?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Het laatste.
 

Wiewatwaarohdaar

  • #5
Dank voor al je snelle antwoorden.
 

Sander 1972

  • #6
Zou dan wel gelijk een grote kast nemen, neem aan dat het niet alleen een kookplaat erbij komt.
In iedergeval 1 die eenvoudig is uit te breiden
 

Wiewatwaarohdaar

  • #7
Zat zelf te denken aan 8 of 10 groepen. Moet morgen even meten wat mogelijk is qua maatvoering
 

Wiewatwaarohdaar

  • #8
Zat zelf te denken aan deze samenstelling nu:

1 X 3 fase hoofdschakelaar
20 A krachtgroep alamat (11700/(230x3) =17. 17/0.8= 21A
2 X aardlekschakelaars
8 X 16 A installatie automaten.

Is dit een reële oplossing? Ik gebruik momenteel 4 groepen waardoor ik voor nu 4 groepen extra heb.

Screenshot_20210629-224547_Chrome.jpg Screenshot_20210629-224547_Chrome.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #9
Je moet gewoon een 16A krachtgroep hebben. Verder prima. Wel is het beter om 3 aardlekschakelaars te plaatsen zodat je de enkelfase eindgroepen ook over de 3 fasen kunt verdelen.

Maar goed, je gaat deze klus niet zelf doen omdat je niet spanningloos kunt werken. Overleg dan eerst even met je installateur. Vaak zijn ze er niet happig op om een kast aan te sluiten die de klant zelf heeft gekocht.
 

Wiewatwaarohdaar

  • #10
Zou je mij kunnen uitleggen waarom en 16 amp krachtgroep voldoende is? Theoretisch gezien wil ik alles aan kunnen zetten zonder dat de automaat eruit klapt of maak ik een denk/ rekenfout?

Was van plan om het op werkspot te zetten.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #11
16A x 230V x 3 fasen = 11 kW
Op jouw kookplaat zullen niet alle pitten tegelijk op maximaal vermogen aan staan dus zou 11 kW voldoende moeten zijn. Wellicht kun je de plaat met vermogens limitering iets afremmen.

Tevens mag je niet meer dan 16A toepassen in een 3x25A hoofdaansluiting. Dit in verband met selectiviteit. Zoek maar eens op deze term; is op dit forum al veel over geschreven.

Ik zou de klus niet aanbieden op zulke plekken maar een lokale installateur vragen met goede reputatie/aanbeveling. Desnoods vraag je meerdere offertes op. Je weet dan in ieder geval wel dat de klus goed gebeurt, wat voor een groepenkast niet onbelangrijk is.
 

Sander 1972

  • #12
Het is lastig en duur om de juiste mensen te krijgen, dus zou me niet wagen op dat soort site's en proberen iemand voor een lage prijs te vinden.
Voor je het weet heb je de bekende kat in de zak gekocht.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #13
Op een 3 fasen busboard kun je toch prima 2 stuks 4-polige aardlekschakelaar en 8 eindgroepen toepassen? Of is de trend tegenwoordig om iedere fase een eigen aardlek te geven?
 

Wiewatwaarohdaar

  • #14
Ik heb anders altijd goede ervaringen met werkspot voor dergelijke klussen (stukadoor).
Die mensen hebben ook hun diploma's, worden gecontroleerd door werkspot zelf en staan geregistreerd in de KvK.
Tevens worden ze beoordeeld door klanten met foto's en uitgebreide beoordelingen.

Ik zie niet in wat verschil is tussen een ZZP elektricien en een locale elektricien.

Tevens wordt de groepenkast voorgemonteerd en uitbedraad aangeleverd. Het is dus een kwestie van spanningsloos maken, aansluiten hoofdzekering, aansluiten groepen en dicht maken.

Het is dat ik het niet zelf (legaal) spanningsloos kan maken anders had ik het zelf gedaan.
 

ABCDE

  • #15
Ooh, dan nog zijn er genoeg fouten te maken hoor; afgaande groepen bedrading niet vast, nul/fase verwisseld, isolatie in de klem, etc.
 

Wiewatwaarohdaar

  • #16
Natuurlijk. Overal waar gewerkt wordt kunnen fouten gemaakt worden. Ik vind de opmerking/ overtuiging alleen niet correct dat omdat het via werkspot gaat per definitie niet veel soeps kan zijn.

Tevens loop ik alles zelf na nadat er werkzaamheden zijn uitgevoerd.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #17
Walker; het is inderdaad beter geen enkelfase eindgroepen achter een 3fasen aardlek te zetten. Het mag wel maar verdient niet de voorkeur.

TS; je hebt overal goede en minder goede vaklui. Het is nu eenmaal zo dat je eerder kwaliteit in huis haalt als je iemand laat komen die je op basis van goede recensies of mond tot mond reclame hebt uitgezocht. Je moet het natuurlijk helemaal zelf weten wat je doet; ons maakt het niks uit.

Ik mag hopen dat je wel inziet dat een groepenkast aansluiten iets nauwer komt, zeker qua veiligheid, dan stukwerk maken.
 

Sander 1972

  • #18
Heb in het verleden wel eens die site bekeken en heb er ook een zakelijk account gehad.
Maar ik kan niet aan de hand van foto's een juiste prijs plaatsen, en als ik zie hoe sommige een prijs neer leggen en er ook nog eens ver voor moeten rijden. Dat kan gewoon niet voor die centen.
Dus ben er ook maar niet meer mee verder gegaan, heb het ook niet nodig.
 

Wiewatwaarohdaar

  • #19
@Vonken_trekker ja dat snap ik zeker. Ik heb voorheen ruim 15 jaar in verschillende productie en werkplaats omgevingen gewerkt. in grote multinationals en in kleinere bedrijven. Mijn ervaring is dat de mate van kwaliteit afhankelijk is van de persoon die de werkzaamheden uitvoerd. Met dat in gedachten lijkt ben ik van mening dat het voor een zelfstandige veel meer invloed heeft als er slechte kwaliteit wordt afgeleverd.
En om in te haken, juist werkspot biedt de optie om een weloverwogen keuze te maken op basis van recensies ipv de dorpselektricien te benaderen want ja. Dat is nou eenmaal de elektricien die er is.

@Sander 1972
Tegenwoordig worden de offertes opgevraagd bij professionals die binnen X km van de opgegeven postcode werkzaam zijn om dat soort taferelen te voorkomen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #20
Graag terug naar de vraag in het topic.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu