Meterkast uitbreiding laadpaal

Dtanis

  • #1
De meterkast dient te worden uitgebreid ivm plaatsing laadpaal. Hiervoor wil ik deze aardlekautomaat gebruiken (Hager MB416G https://hager.com/nl/catalogus/producten/adm416g-haco-4p-16a-b-kar-30-ma-kla-6ka). Is dat voor een 11kW laadpaal de juiste alamat?

Op het moment zit alles via twinhulzen doorgelust, vanaf de hoofdschakelaar rechtsonderin twinhuls naar de aardleks rechts van de hoofdschakelaar en naar de ABB krachtgroep. Vanaf de ABB twinhuls doorgelust naar de PV aardlekautomaat.

Hoe kan ik het simpelste de nieuwe alamat bijplaatsen?
De ABB alamat heeft volgens mij dubbele kooien, mag je daar op aftakken aan de onderzijde en de twinhulzen zo laten?

Als het echt niet anders kan, bouw ik alles om naar de aftakblokjes onderin (misschien dat de zwarte draden vanaf de hoofschakelaar dat net redden qua hergebruik). Het lijkt erop dat de bedrading te kort is om de twinhulzen eraf te knippen en te vervangen voor enkele hulzen.

IMG_9526.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Ja, die aardlekautomaat kun je gebruiken voor een laadpaal, mits de lader is voorzien van DC lekstroomdetectie! Als de lader dat niet heeft moet je (veel duurdere) type B aardlekbeveiliging toepassen in plaats van type A.

De dubbele kooien van ABB automaten mogen allebei gebruikt worden voor draad, dus je kunt daar in principe van aftakken. Jammer dat je met een bestaande situatie met al 2 verschillende merken zit. Als ik dit "from scratch" moest indelen zou ik op 3 gelijke automaten naast elkaar op een kamrail uitkomen.

Waarom is je PV-installatie niet met een aardlekschakelaar beveiligd?
 

Dtanis

  • #3
Ja, die aardlekautomaat kun je gebruiken voor een laadpaal, mits de lader is voorzien van DC lekstroomdetectie! Als de lader dat niet heeft moet je (veel duurdere) type B aardlekbeveiliging toepassen in plaats van type A.

Welk type B raad je dan aan? Of zijn die zoveel duurder?

Jammer dat je met een bestaande situatie met al 2 verschillende merken zit. Als ik dit "from scratch" moest indelen zou ik op 3 gelijke automaten naast elkaar op een kamrail uitkomen.

Je bedoelt 3x een ABB alamat onderin op een rij en dan uitbedraden naar de kamrail onderin? De bedrading op de ABB alamat rechtsbovenin is te kort, dus de alamats zouden dan 3 op een rij bovenin moeten of bedoel je dat ook?

Die Hager zat inbegrepen in de PV installatie, idd alles zelfde merk is netter. De PV installatie is inmiddels beveiligd met Hager alamat MB416G, was een "foutje" van de installateur. Dus dat zit goed nu.

Ik wil er nu ook liefst een ABB bijzetten voor de laadpaal, maar ik kan de juiste alamat nergens op voorraad vinden. De kwh meter zou ik het liefst voor de laadpaal gaan gebruiken als dat kan, voor de panelen heb ik een App en die komt vrijwel overeen met de meter dus heeft de meter weinig meerwaarde. Misschien handiger om die in te zetten voor de laadpaal?
 
Laatst bewerkt:

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
De meeste merken maken geen type B aardlekautomaten, dus als je type B aardlekbeveiliging nodig hebt wordt het dan een losse aardlekschakelaar en installatieautomaat. Bij Hager kom je dan op bijvoorbeeld de CDB640D, bij ABB de 2CSF204568R1400.

Ik denk dat de boodschap beter kan zijn dat je met het aanschaffen van de laadpaal op moet letten dat deze zelf in DC lekstroomdetectie voorziet, en dus achter type A aangesloten mag worden.

Met een kamrail bedoel ik dit:
hager-quickbusbar-kamrail-4135866.jpg

Of dit:
2700871999_320.jpg

Voor respectievelijk Hager en ABB. Daar plaats je de 3 automaten op en vervolgens heb je nog maar 1 setje draden nodig, de kam zorgt voor de doorverbinding onderling.

De levertijden op sommige onderdelen kunnen wel een probleem zijn inderdaad... De groothandel geeft week 49 aan voor dr ABB 2CSR256140R1165 en ik vind ook webshops die verwachten binnen enkele weken te kunnen leveren. Ik weet natuurlijk niet hoeveel haast er mee is.
 

Dtanis

  • #5
Bedankt, ik ga ofwel 3 keer dezelfde Hager plaatsen of 3 dezelfde ABB en dan met een kamrail werken.

Toch maar gelijk netjes maken, en dan zet ik de kwh meter naar onderen. Het is deze: https://www.abbconnect.nl/Details/Index.aspx/1001892. Kan ik die gebruiken om de laadpaal te meten?
Bovenzijde aansluiten op de afgaande zijde vd alamat, en de onderzijde naar de laadpaal volgens mij.
 
Laatst bewerkt:

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Ja die tussenmeter kun je voor een laadpaal gebruiken. Je kunt je net als bij de PV wel afvragen of het zin heeft, veel laadpalen registreren zelf namelijk ook het verbruik. In ieder geval de exemplaren welke voor verrekening gebruikt kunnen worden.

Je krijgt de stand ook niet meer op 0 trouwens dus als je hem ergens anders voor gaat gebruiken wel even de beginstand noteren. :wink:

Je hebt de juiste kamrail kunnen vinden?
 

Dtanis

  • #7
Verrekenen is niet aan de orde, dus het wordt waarschijnlijk een simpele laadpaal zoals de Webasto Pure, denk zelfs niet dat die load balancing heeft. Dat lijkt me misschien nog wel handig, al vraag ik me af of we uberhaupt zoveel ernaast zullen gebruiken.

Weet ik de stand loopt altijd door, dat is verplicht :(

Tja de kamrail, beetje hulp is altijd fijn.
Ik kwam voor de ABB uit op deze: 2CDL240101R1012 (http://www.abbconnect.nl/Details/Index.aspx/112361)
En voor de Hager op deze: KDN463A (https://hager.com/nl/catalogus/producten/kdn463a-kamrail-vork-4p-10-mm-12-mod)
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Volgens mij heb je voor ABB de juiste kamrail gevonden. Ik zit zelf ook altijd te zoeken daar. :wink:

Voor Hager heb je ook de goede maar die past niet op ABB automaten.
 

Dtanis

  • #9
Super bedankt zover, ik ga even kijken wat ik te pakken kan krijgen. Ik moet ofwel 2 Hager alamat erbij plaatsen met kamrail van Hager, ofwel 2 ABB alamat met kamrail van ABB. In beide gevallen is de levertijd nogal drama zie ik wel.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu