Meterkast uitbreiden - kunnen hier nog 3 groepen bij?

Marsam

  • #1
Beste allen,
Vanwege de bouw van de dakopbouw moet ik de groepenkast met 2 tot 3 groepen uitbreiden naar 14 groepen. Om kosten te besparen, wil ik geen nieuwe groepenkast aanschaffen als dat niet nodig is. Kijkend naar de groepenkast (zie afbeelding) lijkt het alsof er nog drie groepen erbij kunnen. Klopt dit?
meterkast.jpg


Alvast bedankt voor de bijdrage.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Is dit in Nederland? Sommige van die componenten zoals de hoofdschakelaar en de POPP aardlekschakelaars en beltransformator heb ik werkelijk nog nooit gezien.

Indien in Nederland, mag je maar 4 groepen achter een 30mA aardlekschakelaar aansluiten. Achter de bovenste aardlekschakelaars zou dus nog 1 extra groep mogen worden aangesloten, 2 in totaal. Achter de onderste aardlekschakelaar niet meer, aangenomen dat de kookgroep daar ook op is aangesloten (de dubbele kookgroep telt voor 1).

Indien in Nederland en aangelegd na 1997 hadden die type AC aardlekschakelaars trouwens helemaal niet gebruikt mogen worden.
 

Marsam

  • #3
Beste XanderH,
Hartelijk dank voor de waardevolle bijdrage. Top! Deze meterkast bevindt zich in Nederland en is in 2007 door een elektricien geplaatst. Op basis van wat je geschreven heb, zit er dus niets anders op dan een compleet nieuwe groepenkast te laten plaatsen? Klopt dit? Zo ja, dan zit er helaas niets anders op dan een gerenommeerde elektricien in te schakelen. Waar moet ik op letten als ik een nieuwe meterkast wil laten aanleggen? Ik heb redelijk veel verstand van elektriciteit, maar laat werkzaamheden die aan de meterkast moeten plaatsvinden liever over aan een elektricien.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Je hebt 2 tot 3 groepen nodig zeg je. 2 toevoegen kan dus sowieso.

Deze aardlekschakelaars type AC zijn sinds 1997 in Nederland niet meer toegestaan, dat zou type A moeten zijn. Als je de complete groepenkast vervangt zal daar ongetwijfeld type A in zitten. Je kunt natuurlijk ook alleen de aardlekschakelaars vervangen.
 

Marsam

  • #5
Dat is heel fijn om te lezen. Voor de volledigheid. Ik kan twee groepen laten toevoegen en daarnaast moet ik de aardlekschakelaars laten vervangen voor schakelaars van het type A. Zo ja, dan schakel ik volgende week gelijk een elektricien in om het geheel te vervangen.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Ja dat moet kunnen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu