3 fase meterkast, vreemde inrichting, nu zonnepanelen en uitbreiding

WJDijkstra

  • #1
Waarde medeklussers, ik ben in een gebied terecht gekomen waar ik toch wat klushulp nodig heb :)
Even wat rand informatie: We hebben een huisje gekocht waar in 2009 een nieuw stuk tegenaan gebouwd is. Dit nieuwe stuk is redelijk netjes, en ik gok dat toen ook de meterkast aangepakt is, het is reeds een 3-fase meterkast. Het originele huis is uit 1920. We gaan de hele woning isoleren en verduurzamen, waarbij we voor de benedenverdieping voor een warmtepomp en vloerverwarming gaan, en voor de bovenverdieping voor vloerverwarming op basis van infrarood. In de keuken komt een elektrische kookplaat. Daarnaast heb ik voor 10kw aan zonnepanelen, gekoppeld aan een 3-fase omvormer. In de schuur moet een krachtstroom aansluiting komen ivm een auto hefbrug en een bandenapparaat. Aan de ander kant van het huis moet nog een krachtstroom aansluiting komen voor de elektrische auto. Aangezien de elektrische auto enigszins zelfbouw is, kan ik geen standaard laadpaal pakken. Ik heb een fotootje van de huidige meterkast bijgevoegd, de 4 polige hoofdschakelaar gaat naar de 2 4 polige aardlekschakelaars en rechtstreeks naar de 3-fase automaat. de 4-polige aardlekschakelaars gaan samen naar 7 losse automaten.

Dan nu mijn vragen!
1* De krachtgroep in de meterkast heeft geen aardlekschakelaar, dat is toch niet de bedoeling?
2* Kan ik de 2 4-polige aardlekschakelaars vervangen door 2 2-polige, en dan de 4-polige gebruiken voor de krachtstroomaansluitingen? Houdt dat dan ook in dat ik dus de draden van 4 automaten op de polen van 1 aardlekschakelaar moet prutsen?
3* De schuur staat redelijk dicht bij de zonnepanelen, dus wilde een "tussenkast" maken in de schuur, waar dan de automaten etc komen voor de zonnepanelen en het gereedschap. Mag/kan dat?

Mochten jullie verder nog tips hebben voor mij op basis van bovenstaand verhaal, dan hoor ik dat graag :)

WhatsApp Image 2022-09-08 at 19.12.45.jpeg
 

Sander 1972

  • #2
ik denk met u wensen, dat u op het moment dat u zover bent over de daad werkelijke kast moet ga nadenken. en die eventueel onder stel post zetten. het is niet zinvol om op de huidige te gaan uitbreiden.

zal wel naar je huis aansluiting kijken en de eventueel alvast laten verzwaren
 

WJDijkstra

  • #3
3x25A moet toch genoeg zijn voor mijn "eisen" ?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
1* Daar valt zo niets over te zeggen. Deze groep is voor de zonnepanelen? Als de aardverspreidingsweerstand laag genoeg is en de fabrikant van de omvormer geen aardlekbeveiliging voorschrijft, mag deze op zich achterwege blijven. De aardverspreidingsweerstand kom je alleen te weten door deze te meten.

2* Dat kan. Als je 4 eindgroepen achter een 2-polige aardlekschakelaar aansluit gebruik je gewoon 1 fasedraad, met een langere kamrail. Net zoals de nul nu is aangesloten.
Als je het goed doet plaats je dan niet 2 maar 3x 2-polige aardlekschakelaars, zodat je de groepen over 3 fasen kunt verdelen.

3* Ik weet niet wat je precies voor je ziet maar op zich kun je met een PV-verdeler zonnepanelen en gebruikers op 1 groep aansluiten. Dit is iets wat vaak wordt toegepast wanneer men zonnepanelen in een bestaande installatie plaatst, dan kan bijvoorbeeld de wasmachinegroep worden gebruikt. Maar als je de kans hebt om gewoon 2 kabels te leggen zou ik daar voor kiezen.

Jammer dat de oude hoofdschakelaar er nog zit, dat hadden ook mooi 12 modules uitbreidingsruimte kunnen zijn.
 
  • Like
Waarderingen: WJDijkstra

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
WJDijkstra schreef:
3x25A moet toch genoeg zijn voor mijn "eisen" ?
Dat ligt er maar aan. De meeste huishoudens kunnen prima uit de voeten met 3x25A, maar dan is het wel aan te raden om voor de autolader een oplossing met load-balancing te kiezen. Geen idee of dat bij jouw "enigszins zelfbouw" een optie is.
 

WJDijkstra

  • #6
XanderH schreef:
Daar valt zo niets over te zeggen. Deze groep is voor de zonnepanelen?
volgens het papiertje in de meterkast was het een krachtgroep bedoeld voor koken, daar lijkt me een aardlekschakelaar wel op zijn plaats. Overigens heb ik de "andere kant" van deze draden nog niet kunnen vinden, verdwijnen ergens de muur in terwijl de andere kant van de muur de buitenlucht is!

XanderH schreef:
maar dan is het wel aan te raden om voor de autolader een oplossing met load-balancing te kiezen. Geen idee of dat bij jouw "enigszins zelfbouw" een optie is.
Jazeker!
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
Maar je hebt al 10kWp zonnepanelen liggen zeg je? Waar zijn die dan op aangesloten? Kan toch eigenlijk niet anders dan op die krachtgroep?

Voor een kookplaat geldt hetzelfde, aardlekbeveiliging is misschien niet verplicht, je moet de aardverspreidingsweerstand kennen om er iets over te roepen. Aardlekbeveiliging maakt het sowieso altijd veiliger natuurlijk, ook als het niet verplicht zou zijn.

Een 20A automaat voor een kookplaat is trouwens ook alles behalve gebruikelijk.
 

WJDijkstra

  • #8
met "heb liggen" bedoel ik dat ik ze opgeslagen heb in een garagebox, maar moet ze nog aansluiten, die zonnepanelen dus! Heb de perilex stekker in de keuken ook gevonden trouwens ;)
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #9
Welke kookplaat is er aangesloten en waarom zit hier een C20 automaat voor?

Is de contactdoos wel geschikt voor 20A of is dat een standaard 16A Perilex?
 

WJDijkstra

  • #10
er zat geen kookplaat aangesloten. De contactdoos lijkt een standaard 16a Perilex.
Morgen haal ik een tijdelijke keuken op, dan weet ik ook wat voor kookplaat het is.

Jij zou een B16 3 fase automaat adviseren ?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #11
Ja.

Als je meteen een aardlekautomaat neemt heb je helemaal geen 4-polige aardlekschakelaars meer nodig.
 

WJDijkstra

  • #12
geeft me ook wat ruimte in de meterkast, bedankt voor de tip! Heb inmiddels ook een groepenkastje er bij gehaald met wat dezelfde 1 fase automaten en 3 2polige aardlekschakelaars, dan kan ik mooi 1 groepenkast voor de 1fase houden en 1 voor de 3fase. wordt het allemaal wat netter en overzichtelijker.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu