Uitbreiding meterkast

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #21
Van de Emat is in ieder geval bekend dat deze niet spanningsonafhankelijk is. Van de anderen zou je een duidelijke foto moeten plaatsen.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #22
Walker schreef:
Excuus, maar bovenste rijtje zijn inderdaad aardlekautomaten (kwaliteit van de foto is niet heel goed..). Dus zouden idd allemaal vervangen moeten worden...
Het is even de vraag of het allemaal dezelfde Emat automaten zijn. Ik kan dat niet zien op de foto. Ts geeft verder aan dat hij een aardlekschakelaar heeft bijgeplaatst voor de zonnepanelen. Ik neem aan dat hij daarmee de Emat aardlekautomaat bedoeld.

In dat geval is het nog maar de vraag of de installateur destijds de verkeerde componenten heeft toegepast. Mogelijk is alleen de later door Ts zelf geplaatste aardlekautomaat niet toegestaan.
 

jbh92022

  • #23
@Mn22 dat klopt! Die EMAT heb ik geplaatst met de zonnepanelen, de electricien @Walker heeft ETI's (zie foto) geplaatst

PXL_20230511_183434766.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #24
Op die ETI automaten staat het er zelfs op: Umin = 90V.

Voor wat betreft Siemens:
https://support.industry.siemens.co...echanical-voltage-independent)?dti=0&lc=en-AF
WORLDWIDE NOVELTY: The worldwide first voltage-INDEPENDENT RCBO with only 1MW size.
En ABB:
https://new.abb.com/low-voltage/nl/...kschakelaars-rcd/aardlekautomaat/ds301c-serie
Naast de bestaande DS201 aardlekautomaten serie(2 modules breed) introduceert ABB deze nieuwe generatie spannings-onafhankelijke aardlekautomaten genaamd DS301C;
Je weet dat ze spanningsonafhankelijk zijn, omdat de fabrikant zegt dat ze spanningsonafhankelijk zijn... Ingewikkelder dan dat is het niet. :wink:
 
  • Like
Waarderingen: Walker

jbh92022

  • #25
Ik heb er even wat uurtjes tegen aan gegooid en wil jullie het volgende voorleggen.

-------------------------------------

Aardlekautomaten volgens NEN-EN-IEC 61009 voor huishoudelijk en dergelijk gebruik worden niet gevoed vanuit een afzonderlijk externe hulpspanningsbron. Daarom is de eis uit NEN 1010 voor bediening, beproeving en inspectie door voldoend onderrichte personen (BA4) of vakbekwame personen (BA5), op deze installatieautomaten niet van toepassing.

Zoals tijdens de bijeenkomst van het platform NEN 1010 op 2 december 2022 door NEN bekend is gemaakt, zal via een correctieblad in NEN 1010:2020 de voor Nederland geldende normatieve “Special National Conditions” (SNC’s) uit Annex ZA van HD 60364-5-53:2015 voor de bepalingen 531.3.4.1, 531.3.4.2 en 531.3.6 alsnog worden opgenomen.

In Annex ZA van HD 60364-5-53:2015, die normatief is, is aangegeven dat voor Nederland, net zoals in het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Noorwegen, naast spanningsonafhankelijke aardlekschakelaars en aardlekautomaten volgens NEN-EN-IEC 61008/9-1 en NEN-EN-IEC 61008/9-2-1 , ook spanningsafhankelijke aardlekschakelaars en aardlekautomaten volgens IEC 61008-2-2 en IEC 61009-2-2 mogen worden toegepast.

------------------------------------

Ik zie een reactie graag tegmoet.

Met vriendelijke groet,
De Leek
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #26
Die norm is nog niet gepubliceerd. Dus is het afwachten of deze wijziging het ook gaat halen.

Maar zeker in 2017 mocht het niet als de gebruiker of de installatie niet aan de gestelde eisen voldeed.
En mocht het wijzigingsblad wel doorgevoerd worden, is het nog maar de vraag of jouw installatie wel voldoet. Het is niet dat het dan zonder uitzondering altijd toegestaan is om overal spanningsafhankelijke aardlekautomaten toe te passen.
 

jbh92022

  • #27
@Walker als ik het goed begrijp ben je het dus niet eens met de auteur van dit artikel , die aangeeft dat voldoende onderrichte personen (BA4) of vakbekwame personen (BA5) uitgezonderd waren van die regels in de periode 2017.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #28
Een bewoner van een woning voldoet per definitie niet aan die eis.
 

jbh92022

  • #29
Een bewonder van een woning = 'huishoudelijk gebruik' zoals vermeld in NEN1010. Het spijt me, je weet m.i. niet te overtuigen. Wel wil ik je danken voor het gesprek en advies zo ver. Ik heb weer een hoop geleerd!
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #30
jbh92022 schreef:
@Walker als ik het goed begrijp ben je het dus niet eens met de auteur van dit artikel , die aangeeft dat voldoende onderrichte personen (BA4) of vakbekwame personen (BA5) uitgezonderd waren van die regels in de periode 2017.
Nogmaals: Het doet er niet toe wie het spul installeert, het gaat er om wie de installatie gebruikt. Zijn dat voldoende onderrichte personen (BA4) of vakbekwame personen (BA5) bij jou in huis?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #31
En voor het gemak vergeten we dan nog de aanvullende eisen, als je ze wel toepast.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #33
Aardcircuitweerstand
 

jbh92022

  • #34
Beste leden,

Ik overweeg een 2de meterkast in de bijkeuken te installeren waar de zonnepanelen, airco en warmtepomp op aangesloten worden.

Mijn vraag is of ik mijn huidige kabel die de bijkeuken met meterkast verbind (YMVK grondkabel 2-aderig Grijs - 6 mm2) gebruikt kan worden om de nieuwe meterkast op aan te sluiten. Ik dacht de fase en nul draad dan direct te verbinden aan open plek onderin (die direct verbonden is met de 40A hoofdschakelaar).

Dank,
Jorik

PXL_20230509_123159594.jpg
 

jbh92022

  • #35
volgens mij dwalen we af. We hadden het over spannings afhankelijk vs spannings onafhankelijk. In het artikel staat een super heldere argumentatie en concrete verwachting hieromtrent aangaande NEN normen >> Nederland.

Het zou jullie sieren om in te gaan op de argumentatie in het artikel en aangeven waarom de auteur het niet bij het juiste einde heeft.

@XanderH ik vrees dat je e.e.a. niet goed leest in het artikel, het gaat ook om 'de bediening'.

Thanks,
JB
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #36
Nee hoor dat is exact de reden dat je ze niet zomaar kan toepassen.

Een aardlek is een aanvullende beveiliging die alleen correct werkt bij de juiste verspreidingweerstand.
Bij spanningsafhankelijke aardlekschakelaars moet de aardcircuitweerstand voldoende laag zijn om bij een aardfout de aanraakspanning onder de 50v te houden en voldoende snel af te schakelen.

Als je aardverspreiding geschikt is voor een aardlekschakelaar van 30mA dus max 166 ohm maar hoger dan die noodzakelijk is voor de grootste eindgroep mag je deze spanningsafhankelijke aardleks niet gebruiken. De reden is simpel als de hulpspanning wegvalt werkt de aardlek niet en heb je een gewone automaat met de daarvoor geldende installatieregels.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #37
Nee is niet toegestaan, de kabel moet beveiligd zijn.
Dus vanaf de hoofdschakelaar krijg je eerst een (selectieve)beveiliging voor de kabel en pas dan naar de we 2e groepenkast.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #38
jbh92022 schreef:
@XanderH ik vrees dat je e.e.a. niet goed leest in het artikel, het gaat ook om 'de bediening'.
Wat probeer je nu te zeggen?

Eerder schreef je dit:
jbh92022 schreef:
Maar de electricien heeft als ik het goed begrijp toch wel zijn werk goed gedaan? Onderdelen mocht hij toch wel plaatsen? Gaat er toch om dat ik als 'leek' die ALS niet mag bijplaatsen?
Maar het gaat er volgens die bepaling uit NEN1010 t/m 2015 dus niet om wie het ding plaatst, maar inderdaad juist wie het ding bedient (ik zei "gebruikt", wat is het verschil?).

Spanningsafhankelijke aardlekautomaten mogen volgens NEN1010:2015 dus inderdaad worden gebruikt in installaties die worden bediend door VOP of VP. Maar dat ben jij toch niet? Voer je thuis een aanwijsbeleid conform NEN3140? Of laat je de elektricien iedere keer komen om een groep te schakelen?

De reacties die je hier krijgt zijn gebaseerd op huidige aangewezen normen. Niemand beweert dat jouw gevonden artikel niet klopt, maar het correctieblad waar ze over schrijven moet nog gepubliceerd worden en het zal me benieuwen of er inderdaad geheel geen voorwaarden meer aan het toepassen van spanningsafhankelijke aardlekautomaten worden verbonden. Ik zou het definitieve normblad graag lezen voordat ik er iets van vind, de geschiedenis leert dat er nog van alles kan wijzigen voordat een norm definitief wordt aangewezen. Maar wellicht voldoet jouw installatie in de nabije toekomst dus wel volgens NEN1010:2020+C1:2023.

Je hebt kans dat het ook volgens NEN1010:2015 voldoet en in 2017 dus correct is geïnstalleerd, dat hangt dus af van de aardcircuitweerstand. Maar dat benoemen staat kennelijk gelijk aan afdwalen...
 
  • Like
Waarderingen: Walker en Vonken_trekker

XanderH

Specialist Elektra
  • #39
Wat is de aansluitwaarde van de warmtepomp en airco?
 

jbh92022

  • #40
Die kunnen ieder achter een afzonderlijke 16A ALS.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu