Tytgat Kalard CV brander slaat niet aan

EWS

  • #1
Hallo, ik woon tijdelijk in Belgie en zit met 4 medestudenten in een huis met een CV die loopt op stookolie (ook wel mazout genoemd). De naam van dit fraai stukje antiek is "Tytgard Kalard" en ervoor zit de brander waar "Elcko Klockner" op staat.

Helaas slaat hij niet meer aan. Normaal gesproken als de brander aanslaat maakt dit een heftig geluid, ik hoor niks meer. Alle radiatoren zijn koud en hoor ze ook niet vollopen met water.

Het volgende is denk ik van belang:
- Radiators en ketel heb ik ontlucht
- Waterdruk is goed
- De pomp voel ik trillen dus er is activiteit (maar als de brander het niet doet valt er waarschijnlijk niets te pompen)
- Er is geen thermostaat, als we het warmer willen hebben draaien we altijd aan de radiator knoppen, dit werkte 5 maanden lang prima.
- De brander slaat niet aan, ook niet als er aan de radiator knoppen gedraaid wordt.

Zoals je al begrepen had zijn wij leken maar hopen dat dit iets simpels is. Enig idee wat dit kan zijn, hoor het graag.

BVD !
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Het begint met het uitsluiten van basiszaken. Krijgt de brander wel opdracht om aan te gaan? Brandt er toevallig een rood lampje op de brander? Is er toevoer van olie? Doet de onsteker het? Als de vlam wel ontsteekt, maar weer uitgaat: Is de vlamwachter schoon?

Zonder enige basiskennis is dit moeilijk te beantwoorden, en lijkt het me tijd voor een monteur.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #3
Meestal zit er een reset knop op de brander. Die kun je een keer proberen in te drukken. Als dat niet werkt moet je hem niet vaker indrukken, je kan dan de ketel vol olie blazen.
 

EWS

  • #4
Bedankt voor jullie reacties. Ik zette vanmorgen de ketel aan (nadat we hem 12 uur uitgezet hadden) en verrassend genoeg sloeg de brander meteen aan, de ketel is ook warm maar de radiatoren en leidingen blijven koud.

Dit heb ik 4 uur geleden gedaan en sindsdien is de brander niet meer aangeslagen ondanks dat ik de radiatoren op standje 5 heb gezet. Ik hoor de pomp ook geluid maken en hij is warm.

Er brandt overigens geen rood lampje, ik denk dat er olie toevoer is aangezien de brander 1 keer aansloeg. Reset knopje op de brander heb ik ingedrukt maar geen reactie.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Controleer of de pomp draait, dat de pomp geluid maakt wil niet zeggen dat hij draait.
Op de voorkant van de pomp zit een schroef, draai die los, kan een klein beetje water uit komen, en kijk of de as draait, zo niet dan met een schroevendraaier proberen de as van de pomp rond te draaien.
Als de pomp draait controleer dan of er geen lucht in de buizen zit.
 

EWS

  • #6
Ik heb die schroef van de pomp los gedraaid en zag de pomp draaien.

Overigens heb ik ook het gevoel als leek zijnde dat dit door lucht ergens in het systeem komt. Als ik namelijk de ketel uit en dan weer opnieuw aanzet hoor ik 2 seconden water stromen wat vervolgens abrupt stopt.

Ik heb alle radiatoren vorige week al ontlucht en op de ketel zit iets wat volgens mij een automatische ontluchter is (rood en zwart dopje op hoogste punt).

Is er iets wat ik nog meer kan doen om te ontluchten, hoe kan ik eventuele lucht uit de buizen krijgen ?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Het dopje van de automatische ontluchter staat los?
Druk ander even op het stiftje dat in de ontluchter zit, dat zou vast kunnen zitten.
 

Tumkie

  • #8
U huurt de woning ??? Neem dan contact op met de eigenaar die er een vakman moet bijhalen . Wanneer werd laatste wettelijk verplicht jaarlijks onderhoud uitgevoerd ??
 

EWS

  • #9
Bedankt allemaal, de monteur komt, ik heb er in ieder geval wat van opgestoken ! :)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu