Nefit turbo condens op brander aan binnenzijde, kan dat?

Wpee

  • #1
Dag

Een ietswat moeilijke vraag, ketel si pas onderhouden door mezelf, schoongemaakt, nieuwe pakkingen etc. Blijf terugkomen met foutcode "3." P-schakeaar verwisselt, schakelt goed, maar nu tocj met vorst af en toe smorgens niet willen starten met "3." Luchtkanaal gecontroleert, inlaat is ok, uitlaat nog checken, maar goed de P-schakelaar schakelt vrij vlot na opstarten FAN dus zal wel goed zijn.

Op zoek naar oorzaken zag ik druppels liggen op de besturing, deze vallen via de leiding/koppeling van de ontsteek brander, dit water is condens en komt aan de binnenzijde via de kunststof grondplaat van het luchtkanaal (tussen de grondplaat en isolatie laag door) omlaag druppelen als de ketel brand. Duidelijk condens. Ketel stop, druppels stoppen (na verloop van tijd). Er hangen relatief veel druppels en vallen aan de binnenkant op de brander waarna ze waarschijnlijk verdampen. Bij 5 minuten branden 1 a 2 druppels over de gehele breedte, het is geen open kraan.

Mijn vraag, waar komen deze vandaan (zonder eerste de hele ketel uit elkaar te schroeven. Eigenlijk is dit de kunststof grondplaat waarop de FAN is gemonteerd, het onderstuk dus. Hoe zou condens daar komen uitlaatgas kan bijna niet volgens mij, ik ruik niets in ieder geval. Ik snap wel dat de kunststof relatief koud is, want je blaast er koude buitenlucht (<0 grC nu) mee de ketel in.

Waar zou deze condens erop komen?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Lijkt mij op een rookgaszijdige lekkage, even de rookgasmeter er erin hangen, kan je zo zien of er rookgas in de mantel komt.
 

Wpee

  • #3
Een rookgasmeter heb ik niet.

Dan zal ik de grondplaat toch even moeten verwijderen. En lekkage moeten opsporen. Lastiger want dan loopt ketel niet.
Aan onderdelen boek te zien kan het eigenlijk alleen rondom de aansluiting van "uitlaat" zitten.

Ik heb ook nieuwe branderpakking (tussen brander en ketelhuis) gezet. Die moest geplakt worden dus die zit op op zijn plek. Ik verwacht daarom hier niet direct een lek.
Dan blijft er weinig over.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #4
Dat is wel een heel gemakkelijke conclusie om te zeggen dat er weinig overblijft. :mrgreen:

Het zou zomaar kunnen beteken dat de ketel rookgaszijdig zo lek als een mandje is dan zal vervangen van de wisselaar de enige optie zijn. :idea:

Dat is de ketel, als het een Turbo is zeker niet meer waard. :oops:

(de zijkanten van de wisselaar zijn om de pijpen en de ombouw bij elkaar te houden. De aansluitingen zijn geheel met kit in elkaar geperst en dat verteerd meestal)

Vr Gr en succes ermee
 

Tumkie

  • #5
Ik blijf het geweldig vinden ... een particulier die zelf zijn onderhoud uitvoert aan een gasketel ... zonder juiste kennis en juiste meetapperatuur... vergeet het maar !
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
@Tumkie,

ik zie met belangstelling eens een positieve bijdrage tegemoet, tot nu toe zijn het grotendeels verwijten.
 

Tumkie

  • #7
... omdat ik al 25 jaar de shit van DHZ'ers en zogezegde kenners mag opruimen ... ik zie helaas genoeg in het veld
Hoogtijd dat enkel goed opgeleide vakmensen onderhoud en herstellingen mogen uitvoeren met de nodige attesten en controle door de overheid .
Nu zal ik wel ne hoop shit over mij heen krijgen maar dit is toch de realiteit ...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Je hoeft geen shit over je heen te krijgen.
Het valt op dat je alleen maar commentaar levert.
Maar je houdt er geen rekening mee dat onze specialisten zelf heel goed weten waar ze mee bezig zijn en over hert algemeen goed kunnen inschatten wat klussers aan kunnen, als het nodig is verwijzen ze door naar een installateur.
Door ook eens een positieve bijdrage te leveren wordt het wat plezieriger.
 

Wpee

  • #9
Met dank aan de Headhunter, lekkage was 2 uur na de reactie al opgelost. Nu nog steeds droog.

...nu mijn "af-en-toe-met-opstarten-3." probleem nog verhelpen. Nieuw / ander draadje verder om het forum schoon te houden.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Drukverschil meten over P1 en P2.
 

Wpee

  • #11
Hier verder
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Niet verder in het andere topic, link verwijderd, anders gaat er van alles door elkaar lopen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu