Terras fundering

Marjasjaak

  • #1
Hallo medeklussers,

Wij hebben sinds een jaar een huis met grote schuur in Roelofarendsveen.
Het huis staat dwars, dus de lange kant is de achterkant. Evenwijdig aan het huis staat de schuur, even lang als het huis.
Tussen het huis en de schuur zit 3,50 m. en hier willen we een terras aanleggen van composiet terrasplanken.
Zowel het huis als de schuur staan op heipalen en we denken om de 3,50m hiertussen te "funderen" met houten balken zodat het nieuwe terras niet zal verzakken. (Hier in Roelofarendsveen kan je na 3 jaar alles weer ophogen....)
Vraag 1: de balken komen dus buiten te liggen onder het terras, kunnen we dan gewoon houten balken gebruiken (in de menie gezet bijv.)?
Vraag 2: zijn gewone balkdragers weersbestendig genoeg of zijn ze na een paar jaar al doorgerot? Zijn ze er ook in RVS?
 

Fiesiekus

  • #2
Je wilt dus de 3,5 m lange draagbalken vastmaken aan zowel de schuur als aan de woning? Lijkt me dat geimpregneerde + gebeitste balken daar wel geschikt voor zijn. Voor de balkdragers gegalvaniseerde exemplaren gebruiken, zoals ook voor tuinschuttingen.
 

Marjasjaak

  • #3
Hoi fiesiekus,

Dank voor je antwoord. De balken komen inderdaad zowel aan het huis als aan de schuur, dus ik denk dat ik het zal doen zoals jij beschrijft.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Wanneer de balken, zoals ik het heb begrepen, onder of op de grond komen is een hardhoutsoort als Azobé of Bankirai de aangewezen houtsoort, die worden ook gebruikt voor beschoeing en waterwerken en gaan ontzettend lang mee.
 

Marjasjaak

  • #5
Waarschijnlijk komen de balken zelfs boven de grond. Het is nu al zover verzakt dat we zand zouden moeten bijvullen om tot aan de te plaatsen balken te komen. En volgens mij is dat nutteloos, of het moet beter zijn voor het hout als het in het zand ligt?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
Vergelijkbaar bij mijn terras. Mijn huis ligt op een verhoging. Aan de terraszijde is een damwand gemaakt om de grond vast te houden. Hier tussen heb ik mijn terras gemaakt.

Zoiezo zou ik al het (geimpregneerde) hout onder de planken 2 keer in de menie zetten, heb ik ook gedaan. Zekerheid voor alles. Menie geeft een goede, waterdichte afsluiting.

Omdat de balken doorbuigen tussen huis en schuur (door eigen gewicht en dat van het tuinstel en de personen), heb ik palen van 7x7 met en paalpunt verticaal in de grond geslagen, tegen de loggers aan (totdat deze op een vaste laag in de grond zitten en dan afzagen) en met hoekijzers aan de dwarsbalken geschroefd tegen het doorbuigen / zakken. Rondom deze palen en paalpunt heb ik snelbeton gegooid. Voor een betere "houvast" in het beton heb ik ijzeren staven door de paal gestoken. Is binnen 30 minuutjes hard. Het terras buigt niet meer door.
 

Fiesiekus

  • #7
Marjasjaak schreef:
Waarschijnlijk komen de balken zelfs boven de grond. Het is nu al zover verzakt dat we zand zouden moeten bijvullen om tot aan de te plaatsen balken te komen.
Gewoon "vrij"laten; geeft de minste kans op problemen als je geimpregneerde balken toepast. Reken wel op flinke balken tegen 't doorbuigen, en je kan ook de tips van BertPeizier gebruiken!
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #8
Opvullen met zand is niet nodig. Hoe meer "lucht" er onder het hout zit hoe beter (kan goed doorwaaien en sneller drogen).

Onder het terras natuurlijk anti-worteldoek leggen (en vastnieten, want het waait zo op).

Ik heb zelf niet de allerdikste balken (van huis naar damwand) gebruikt. Met een lengte van 4 meter zijn die erg duur. Dunnere kopen en die ondersteunen is dan goedkoper en ook steviger.

Eén tip: gebruik goede schroeven! Geen schroeven van de goedkope series. De kop van de schroef breekt zo af als je ze net even te vast draait. Bovendien roesten ze na twee regenbuien al en zijn dan niet meer los te draaien (mocht er wat tussen de planken vallen en je er één los moet halen).
 

Fiesiekus

  • #9
Bijv. RVS-schroeven of "gebichromatiseerde/gepassificeerde" exemplaren. Die laatste zijn sterker dan RVS.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu