Welke fundering voor houten terras?

152jurgen

 • #1
Hallo,

ik wil een houten terras in IPE aanleggen van 5x5 m.
De ondergrond is niet verhard, en een kleiachtige grond. Nu heb ik op het internet al wat zoekopdrachten gedaan en vind ik een heel aantal mogelijkheden, zoals:
1) stoeptegels los op de grond leggen en daar de houten draagstructuur op leggen
2) paaltjes in hardhout klasse 1 in de grond slaan, soms zonder beton eromheen soms met (soms hoor ik dat de houten palen zullen gaan rotten op het contact beton-lucht.
3) betonnen vloerplaat storten
4)betonblokken leggen in stabilize
...

Ik vraag me dus af welke methode een goed methode zou zijn.

Hopelijk weet iemand een degelijk antwoord.

Alvast bedankt,

Mvg,

Jurgen
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • BertPleizier

  • #2
  Ik zou kiezen voor trottoirtegels onder de houten constructie. Is het goedkoopst en biedt veel draadkracht.

  Hardhouten palen naast de liggers slaan en eraan vastmaken is ook een optie, maar dit is veel werk en ook kostbaar door het gebruik van hardhout (je hebt aan 1 paal niet genoeg).

  Wil je toch palen gebruiken i.c.m. beton? Breng dan een aantal lagen menie aan op de paal, dat beschermt het hout tegen rotten. Sla voor het menieen een paar grote, dikke spijkers in de paal (waar deze in het beton komt): dat geeft het beton houvast aan de paal.
   

  152jurgen

  • #3
  Bedankt voor de reactie. Het lijkt me in ieder geval de goedkoopste oplossing, maar is er een stabiliteitsverschil, al dan niet op lange termijn, met hardhouten palen in beton in de grond te plaatsen (vorst e.d.)?

  Kan iemand daar een antwoord op geven?

  Bedankt,

  Jurgen
   

  Fiesiekus

  • #4
  Als het daarom gaat, kan je beter een paar betonnen poeren in de grond storten, uitharden, paar betontegels erop en dan verder bouwen met de horizontale balkjes.
   

  152jurgen

  • #5
  Ik denk inderdaad dat de stabiliteit hier niet vergeten mag worden daar het een kleigrond betreft. Wat ik ook vaak tegen kom is dat er eerst een laag aangedamde grove steenslag wordt gelegd (20cm?), dan geotextiel en dan gestabiliseerd zand. Daarop kunnen dan de draagbalken (al dan niet op tegels) geplaatst worden.

  ???

  Mvg,

  Jurgen
   

  Fiesiekus

  • #6
  Ook een mogelijkheid. Vergeet echter niet dat het om een terras van vlonderplanken gaat; dus geen bouwwerk of zware muur van 'n paar meter hoog.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu