Advies gevraagd voor fundering staanders terrasoverkapping

BuboNL

 • #1
Thuis willen we graag een terrasoverkapping bouwen. Nu hebben we bij de bouwmarkt het advies gekregen om een betonnen fundering te maken op de plaatsen waar de 3 staanders komen waar de overkapping op zal gaan rusten.
In jip-en-janneke taal het volgende: je maakt een gat waar je beton in stort en 4 pinnen in zet. Wanneer het beton droog is kunnen aan de pinnen een metalen voetsteun gemonteerd worden waar uiteindelijk de palen in gestoken kunnen worden.

Nu komen de 3 steun palen uit op het terras en wil ik graag weten hoe ik hier gemakkelijk de tegels uithaal op de plek waar de staanders komen te staan zodat ik daar deze fundering kan gaan maken. Uiteraard zonder de rest van het terras te slopen. Het terras is gelegd van rechthoekige stenen van ongeveer 20x7 cm.
Een optie die bij me te binnen schoot is om met een haakse slijper het gat uit te slijpen en de tegels er uit te halen. Of is hier een gemakkelijkere/betere oplossing voor?

Een tweede vraag m.b.t. de grootte van het gat:
De ijzeren profielen zijn volgens mij 15x15 cm. Is een gat van 20x20 dan voldoende? Wat voor diepte is handig of het beste om beton te storten?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Pirke

  • #2
  Waarom zou je in je stenen gaan slijpen. Je kunt ze er toch gewoon uithalen , en daarna netjes terug leggen?
  Het vrijleggen van de tegels moet altijd ruim groter dan het te spitten gat zijn.Anders krijg je je schop er niet in.

  M.b.t. tot je fundering denk jij (denk ik) te klein. Een gat van 20X20 doet natuurlijk niets. Maar het 1 en ander hangt af van hoe je je overkapping gaat uitvoeren. Dakpannen of polycarbonaat platen geeft natuurlijk een gigantisch verschil in belasting.

  Misschien moet je even een schets of foto maken. En even duidelijk stellen wat je voor ogen hebt.
   

  BuboNL

  • #3
  Zucht... heb ik net een reactie getypt, gaat er iets mis en ben ik hem kwijt...

  Opnieuw:
  Pirke, bedankt voor je reactie!
  Ik heb het al voor elkaar gekregen het terras open te krijgen. Ik heb een grote (platte) schroevendraaier en een hamer gebruikt. Ik heb aan alle kanten van een steen de schroevendraaier ertussen geslagen en wat gevrikt. Daarna kon ik met gemak de steen eruit halen en dus ook de rest van het terras.

  Ook de overkapping staat al. De fundering heb ik als volgt gemaakt:
  Eerst hebben we per staander een gat gegraven van 30x30 van 50cm diep. Hier hebben we, middels schoren en horizontale latten, de (draag) palen in gehangen (10 cm van de bodem van het gat).
  Vervolgens hebben we de overkapping afgemaakt.
  Tot slot hebben we de gaten gevuld met snelbeton.

  Dit is het eindresultaat:
   

  Pirke

  • #4
  Ziet er netjes uit! ALs het verder stabiel genoeg is zal het wel goed zijn.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu