Border als fundering voor terrasoverkapping.

Phony

  • #1
Ik ben voornemens een terrasoverkapping te plaatsen van 5x3 m waar polycarbonaatplaten op komen te liggen. Aangezien dit niet zoveel weegt zal de constructie vrij licht kunnen blijven.

Nu hebben wij aan weerszijden van de tuin borders van 2 lagen linia betonblokken 16x16x60 cm. In totaal dus 32 cm hoog. Een deel hiervan zit precies op de plek waar de palen moeten komen. Ze zijn gelijmd en liggen daarom muurvast. Ziet er ongeveer zo uit:



Nu vraag ik me af of ik niet gewoon een paalhouder op de border kan plaatsen, of dat het echt noodzakelijk is om een poer direct naast deze border te plaatsen. Een poer (op tegel) heeft natuurlijk wel meer grondoppervlak dan de border.

We zitten hier trouwens op kleigrond. Van verzakkingen in de tuin hebben we geen merkbare last, dus dat lijkt vrij stabiel te zijn.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Wat voor fundering zit er onder de blokken?
 

Phony

  • #3
Er zit geen fundering onder. Alleen aangetrild zand.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Ik zou mij meer zorgen maken over het opwaaien, dak weegt weinig maar vangt veel wind.
 

Phony

  • #5
Zowel een poer als een betonblok vervullen daarin toch een dubbele functie? Zowel dragend vermogen en krachtsafdracht als tegen opwaaien. Wat dat betreft zullen de blokken van de border een stuk zwaarder zijn dan een poer.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Door beweging van de constructie kan de lijmverbinding los laten. Dan heb je alleen maar het gewicht van 1 blok onder iedere stijl.

Een goede uitgevoerde poer is niet alleen zwaarder, maar ook zijdelings verankerd/opgesloten in de bodem. Dus zowel beweging als opwaaien worden hierdoor tegengegaan.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #7
Als de wind onder 15 m2 slaat dan is een blok van een border als contragewicht helemaal niks.

Ik heb eens een schaduwdoek proberen op te vouwen waar net de wind onder sloeg (9 m2) en dat is al niet meer te houden. Menig vlieger is al stukken kleiner.

De poer moet je daarom goed in de grond verankeren en opsluiten.
 

Phony

  • #8
Goede argumenten. Ik ben overtuigd :) Toch maar netjes wat poeren in de grond zetten. Zoveel werk is dat immers ook niet.

Bedankt voor het meedenken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu