Keramische tegels terras laten los

Peter_H

  • #1
Beste tuinklussers,

Een paar maanden geleden heb ik op dit forum een bericht geplaatst "Keramische tuintegels ondergrond".
Een week geleden heb ik de tegels met wat hulp gelegd (36 stuks keramische tegels 60x60x2cm).
Helaas klinken de tegels vooral aan de randen hol en zijn er al zo'n 5 stuks helemaal los. Als je erop loopt, hoor en voel je ze bewegen. Ik heb ze nog niet gevoegd.

De vraag is wat we fout hebben gedaan. De ondergrond bestaat uit klei, 8cm zand (aangetrild) en 6 cm menggranulaat (aangetrild). Bij het leggen hebben we stabilisatiezand aangemaakt in een betonmolen (1 deel portland cement op 7 delen geel metselzand, 7 cm dik). Het zand was al vochtig genoeg dus we hebben er geen water bij gedaan. Het kwam nogal korrelig uit de betonmolen.
We hebben geen groot oppervlak gestort en afgerijd, maar voor iedere tegel apart een bed gelegd. Dit hebben we niet aangetrild of aangestampt. Alleen de tegel een beetje aangeklopt met een rubber hamer.
De tegels (gebruikt) hebben we van te voren niet schoongemaakt van de onderkant en we hebben ze ook niet ingesmeerd met een cementpapje.
Na een paar dagen heb ik er een losse tegel uitgehaald en de ondergrond ziet er redelijk hard en vlak uit.

Hebben we iets fout gedaan?
Hoe kan ik dit oplossen?
Alle tegels loshalen en dan een laag tegellijm aanbrengen of cementspecie (welke dikte, welk zand)?
Of dunne lijm of specie tussen de voegen laten lopen (3mm)?

Alvast bedankt voor jullie tips!

onderkant tegel.jpg
tegel verwijderd.jpg
terras.jpg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Tuurlijk liggen deze tegels los. Waar wil je ze anders aan vastplakken? Er is geen (harde) ondergrond.
 

Auto-Geen

  • #3
Is het bord "WET FLOOR" bij de hand, volgens mij word dit spekglad bij vochtig weer.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Stappenplan voor het leggen van keramische tuintegels 2cm dik

STAP 1: Zorg voor een krachtige ondergrond voor onder de afwerklaag. Heeft u zand of klei als grond? Dan is een stevig zandbed van 15 minimaal centimeter voldoende. U kunt hier metsel- of ophoogzand voor gebruiken. Op deze ondergrond komt vervolgens de afwerklaag.

STAP 2: De hoogte van de afwerklaag moet ongeveer 6 centimeter plus de tegeldikte onder het grondoppervlak zijn. Als basis gebruikt u metselzand/vulzand. Het zand mengt u droog in een betonmolen. Hierbij moet u de verhouding 1 : 6 met cement toepassen. Zodra de mortel droog gemengd is dient u water toe te voegen. De hoeveelheid water is afhankelijk van het vochtgehalte van uw vloerenzand.

STAP 3: Vervolgens stort u de mortel uit over de aangelegde afwerklaag en reit u een laagdikte van minimaal 6 centimeter af. Hierbij kunt u eventueel rekening houden met een afschot van minimaal 1%.

STAP 4: Voorzie de tegels van een hechtlaag aan de onderzijde. Hiermee zorgt u ervoor dat ze stevig vast komen te liggen aan de mortel. Als hechtlaag kunt u een papje van cement met water gebruiken.

STAP 5: Leg de tegels in de vochtige afwerklaag. Wij adviseren de tegels waar nodig lichtjes te corrigeren met een rubberen hamer. Tot slot kunt u de tegels nareinigen met water en een spons, dit voorkomt eventuele cementresten. Belast de tegels de eerstkomende dagen niet en laat de bestrating goed uitharden.

Ik zie op basis van bovenstaande genoeg verbeterpunten...
 

Peter_H

  • #5
Bedankt voor jullie reacties.
Allereerst @ Auto-Geen, deze worden gelukkig niet glad bij regen (hebben we ondertussen genoeg gehad). Ik ken de gladde variant ook, daar kun je dan echt niet veilig op lopen.

@IJkenhout en @Walker:
Ik zie twee tegenstrijdige berichten, Ijkenhout zegt dat ze los horen te liggen omdat er geen harde ondergrond is, terwijl in het stappenplan van Walker staat dat je een hechtlaag moet aanbrengen zodat ze stevig vast komen te liggen. Maar misschien gaat het stappenplan wel uit van natte specie, dat is me niet helemaal duidelijk. Voor de rest heb ik me toch redelijk aan dit stappenplan gehouden.

Omdat veruit de meeste tegels nog vast liggen, wil ik alleen de losse tegels er even uithalen en insmeren met een cementpapje (de ondergrond is goed hard geworden). Een dikke lijmlaag kan ik niet gebruiken, dan krijg je niveau-verschil, behalve als ik alle 36 tegels loshaal, maar dat ben ik niet van plan.
Als voegmiddel wil ik dunne specie van cement en zilverzand gebruiken en hopen dat deze de kleine holtes in de hoeken van de tegels opvult (zodat ze daar niet meer hol klinken).

Misschien hebben jullie een beter alternatief, dan hoor ik het graag!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Ik zeg niet dat ze los "horen te liggen". Ik zeg alleen dat er geen betonvloer onder ligt, dus als ze (vroeg of laat) los komen dat niet vreemd is. Zorg dat ze volledig ondersteund zijn. Geen holle ruimtes. En dan verder je niet meer afvragen of ze los of vast liggen :wink:
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Tegels op droog zand(cement) leggen gaat natuurlijk niet. Dat staat ook in het stappenplan.

Ik ben vooral benieuwd welke handleiding jij gevolgd hebt.
 

Peter_H

  • #8
Ik ben op internet 2 methodes tegengekomen om keramische tegels van 2 cm te leggen:
  1. menggranulaat met daarop natte specie (1:4) en daar de tegels met een hechtlaag in leggen
  2. een gestabiliseerd zandbed (licht vochtig, 1:7) en daarop de tegels
Hierover heb ik eerder een topic aangemaakt Keramische tuintegels ondergrond
Uiteindelijk heb ik toch methode 2 gebruikt.
Sommige sites/filmpjes adviseren om de bovenste 2 cm gewoon zand te gebruiken omdat dit zich beter laat afreien (heb ik niet gedaan). Inderdaad wel logisch dat de tegels bij deze methode niet vast komen te liggen en dat merk je wel met tegels die maar 2 cm dik zijn.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu