Tegelwerk badkamer waar beginnen?

Marvin1991

 • #1
Hallo beste mede leden,

Weet iemand waar in de badkamer ik moet beginnen met betegelen,

Het betreft wand tegel werk maar omdat de douch drain 1cm lager komt was ik benieuwd of je daar dus begint met een hele tegel onderaan en daarna de eerste onderste rij allemaal 1cm afsnijd?

En hoeveel ruimte tussen onderste regel en de cement dekvloer moet ik aanhouden?

Alvast bedankt,

Met vriendelijke groet Marvin
 

Infine

 • #2
Tegelwerk uitmeten zodat je bovenaan niet een klein passtuk overhoud. Je tegelt de onderste rij meestal als laatste.
Beginnen met de tweede rij volgens een aangebrachte lat die waterpas is. Het mooiste is als de wandtegels over de vloertegels vallen (ca. 3mm voeg) zodat je een staande kitrand krijgt ipv een liggende ivm lekkage en viezigheid.

Vloertegels ca. 5mm vanaf de muur houden. En inderdaad bij de drain met een hele tegel beginnen of een snijstuk. Je ontkomt er onderaan niet aan om dit pas te snijden ivm. afschot.

Let er wel op dat 1cm van je tegel afsnijden met een Snijder wel een drama is, liever wat meer vlees.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
 • #3
Je begint altijd op het laagste punt, en dan het liefst met een hele tegel (zodat het relatieve verschil in hoogte van de tegels het kleinste is).

Maar verder is het een puzzelwerk dat je het beste kan oplossen voordat je begint: maak dus even een tekening op schaal om te voorkomen dat je kleine stukjes onder, boven, links of rechts overhoudt.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #4
Gewoon goed uitmeten met de maat van de tegels.
En onderaan het laagste punt beginnen.
 

Ronny

Specialist Verwarming
 • #5
Handig, de meningen zijn dus verdeeld :-).
Ik ben zelf ook ooit op de 2e rij begonnen en heb toen uitgemeten op de "tegelmaat" die op het pak stond.
Bij plaatsing van de laatste tegels onderaan, de 1e rij dus, kwam ik er pas achter dat de tegelmaat niet
exact was. De tegels waren minder hoog en als gevolg een bredere kitrand.
Trap daar dus niet in en meet eerst de exacte maar van de tegels op!
 

Impie

Vaste Beantwoorder
 • #6
Wat Infine en ik/Peter zeggen, hoeft elkaar niet tegen te spreken hoor. Het kan inderdaad makkelijker zijn om met de tweede rij te beginnen, maar uitmeten zul je dan nog steeds vanaf het laagste punt moeten doen.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #7
En inderdaad de tegels opmeten, want daar kan goed een halve cm +/- verschil in zitten als dat er op het pak staat.
2e rij beginnen kan natuurlijk ook, maar dan moet de houten lat waar je de tegels opzet wel heel goed recht zijn.
Ik gebruik altijd een laser en zet daar de onderste rij mee uit, en gebruik dan tegelwigjes aan de onderkant van de tegels om die dan goed aan de laser lijn te zetten.
 

Marvin1991

 • #8
Allemaal bedankt voor de reacties ik waardeer dat enorm,

Ik ga 60x30 tegels op de wanden plakken en 60x60 tegels op de vloer

De 60x60 zijn niet gecertificeerde tegels maar ik heb er verschillende nagemeten en ze zijn echt exzact 60x60

De wand tegels zijn dus gecertificeerd die moet ik nog kopen maar moet ik deze dan alsnog nameten? Want ze zijn toch gecertificeerd?

Ik begrijp nog steeds niet goed als je bij de drain begint ligt de eerst tegel toch 1cm lager dan de de rest van de badkamer?

Ik zal de tekening van me badkamer toevoegen rechts onderin komt de drain (rode lijn) daar ligt de wandtegel dan dus 1cm lager als de rest van de badkamer en dat snap ik dus niet

Hopelijk begrijpen jullie mij met vriendelijke groet Marvin en super bedankt voor de reacties en hulp
IMG_20220311_075735.jpg
 

Blof-fan

 • #9
Ik snap wat je bedoelt, daarom zeggen sommige om eerst op de tweede rij te beginnen zodat je later van de vloer naar de tweede rij je tegels op maat kan snijden.

Je begint met een hele tegel op het laagste punt, in dit geval de drain, want de vloer ligt als het goed is op afschot naar je drain toe.
De rest van je vloer ligt dus hoger.

Dus bij de drain zet je een hele tegel, in jou geval 30cm.
Als je bij de bovenkant van die tegel een laserlijn of waterpaslijn zet langs alle wanden, dan is dat het begin van je tweede rij.
Je kunt daarna van de vloer naar die lijn toe meten en de rest van de tegels voor de onderste rij op maat snijden.

Omdat de boel op afschot ligt ontkom je er niet aan om snijverlies te hebben bij die onderste rij.

Ik hoop dat dit het verduidelijkt?
 
Laatst bewerkt:
 • Like
Waarderingen: De Bob

MW.J

 • #10
eerste tegels uitmeten idd en beste om op 2de laag te beginnen (met rechte lat). Als je op laagste punt begint met een hele tegel betekent dat je kleine stukjes moet halen van andere tegels en dat is erg lastig (zeker met een tegelsnijder). Dus ik zou alleen als het niet anders kan onderaan beginnen, maar er zijn zo te lezen meerdere wegen naar Rome :)
 

Impie

Vaste Beantwoorder
 • #11
Ik heb even een tekening gemaakt om het hopelijk wat inzichtelijker te maken. Situatie A is als je begint bij het laagste punt: dan kun je stukken van de tegel afhalen om alles mooi waterpas te krijgen. Als je bij het hoogste punt begint (situatie B), dan ga je aan de lagere kant grotere voegen overhouden.

Als je situatie B probeert op te lossen door de tegels vlak op de vloer te zetten, krijg je situatie C - waar je dus in de knoei komt met de linker- en rechterkant (nog buiten het feit dat het dan niet waterpas loopt en meteen een doorn in het oog is).

Mocht je op de tweede rij willen beginnen, houd dan situatie A aan. Het latje zet je dan in lijn met de bovenkant van waar de eerste rij tegels zou uitkomen.

PS. Je bedoelt gerectificeerd, en niet gecertificeerd. Als de tegels niet gerectificeerd zijn, dan zijn ze niet overal precies even groot. Je moet dan iets grotere voegen aanhouden en niet op de tegels vertrouwen om alles waterpas te krijgen/houden tijdens het leggen.

TegelMuur.png
 

MW.J

 • #12
@Impie je schets A is niet de werkelijkheid veelal. Normaliter zal een vloer niet waterpas liggen maar ook zeker niet zo schuin. Maar stel als dat maar paar cm verschil is, en je zou dat in verhouding schetsen, dan zul je zien dat je van heel wat tegels een klein randje moet halen (en dat is lastig). Zelf doe ik altijd de "grootste" onderste tegel (als het uitkomt qua verdeling) pas maken met tegelsnijder (werkt makkelijkst). Op die hoogte verticale lat (2de rij). Als laatste de onderste rij doen en alle snijranden zijn later toch niet zichtbaar (onder kitlaag).
 

Impie

Vaste Beantwoorder
 • #13
Het lijkt me vrij duidelijk dat het een snelle schets is... Als je vloer daadwerkelijk zo schuin is, dan heb je andere problemen. Het gaat om het principe, en dat verandert niet bij een iets meer of minder schuine vloer.

Het hoeft ook geen hele tegel te zijn, maar dat moet je weer af laten hangen van de hoogte van de ruimte en hoe de tegel dus bij het plafond uitkomt: daar wil je ook geen smalle strook. Vaak zul je daarom iets meer moeten verwijderen om de bovenste en onderste laag te balanceren, en is een smal randje verwijderen überhaupt niet aan de orde. Anders kun je met een haakse slijper, tegelzaag of knabbelaar werken, dan is een kleine rand verwijderen ook niet zo lastig.

Maar goed, mijn eerste advies blijft staan: maak eerst even een tekening op schaal van hoe je de tegels wilt verdelen over de wand. Anders blijft het risico bestaan dat je ergens een strookje van een paar centimeter over houdt of tekort komt, en dat is een doorn in het oog.
 

Marvin1991

 • #14
Dankjewel allen voor de info en de moeite die jullie ervoor nemen ben zeer dankbaar,

Ik begrijp het dus wel alleen ik volg YouTube video's van tegelzetters en die komen dan onderaan in de hele badkamer met een hele tegel uit.

Ik moet de drain nog plaatsen en dan de cement dekvloer op 1cm afschot en dan kan ik beginnen met primeren en tegels zetten dus ik kan nu nog alle kanten op

Hoe kan je de tegels snijden als er 1cm eraf moet ik heb een rubi nieuwe tegelsnijder gekocht ik meende dat dit een beetje het beste spul was voor een tegelzetter (dit word me eerste keer tegels zetten) dus ik heb dit begrepen via YouTube of Google ofzo.

@Impie ze zijn idd gerectificeerd excuses

De 60x60 tegels zijn niet gerectificeerd maar zijn echt allemaal exzact 60x60 als ik ze opmeet

Hoe een grote voeg adiseren jullie mij?

Ik heb rubi lieveling systeem met spietjes en 2mm voeg breedte gekocht omdat ik dacht dat dit kon,

De 60x60 niet gerectificeerde tegels ga ik straks ook de gehele begane grond mee leggen met 2mm voeg was de bedoeling eigenlijk,

En die wou ik in de badkamer proberen te laten uit komen met de voeg van de 30x60 tegels tegen de muur,

Wederom bedankt dat jullie zo vriendelijk en behulpzaam zijn

Met vriendelijke groet Marvin
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #15
Marvin1991 schreef:
Hoe kan je de tegels snijden als er 1cm eraf moet
Die cm kun je het beste er vanaf slijpen met een slijptolletje met diamant schijf, of een tegel zaag.
Marvin1991 schreef:
Hoe een grote voeg adviseren jullie mij?
1,5/2 mm

Als je de voegen van wand en vloertegels door wilt laten stroken, kun je het beste eerst de tegelvloer leggen en dan pas de wandtegels.
Maar dan moeten de wandtegels ook wel precies even groot zijn (dus ook 60cm) als de vloertegels van 60x60.
Want als daar maar 1 of 2 mm verschil in zit, kun je de voegen al niet meer door laten lopen.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
 • #16
1,5 tot 2 millimeter is redelijk standaard bij gerectificeerde tegels, maar bij ongerectificeerd wordt meestal een minimum van 3 mm aangeraden. Maar goed, de ene tegel is de andere niet.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #17
3 mm is veel te groot, omdat ongerectificeerde tegels vaak iets schuin aflopen langs de rand.
En als je dan voegt wordt de voeg breder als 3 mm.
En tegenwoordig is een hele kleine voeg nu eenmaal mode.
Vroeger legde wij de tegels ook met grotere voegen, want dan kon je met de voeg nog een eventuele oneffenheid tussen de tegels opvangen.
 

Sani-man

 • #18
Ik begrijp dat dit de eerste keer wordt dat TS gaat tegelen. als ik de tekening bekijk denk ik dat hij nog wel grotere problemen gaat tegenkomen dan het hoogte verschil in de douchehoek welke wordt gescheiden door een muurtje, dit is eenvoudig op te vangen door de douchevloer eerst te tegelen en daar de wand op te zetten. De rest van de douche tegel je eerst de wand en daar de vloer tegenaan. mbv een laser kom je dan zeker goed uit. zorg dat je in de hoogte en de breedte niet met kleine snijstukken uitkomt dat is t belangrijkste dus meet de hoogte op diverse plekken, je zult niet de eerste zijn die bij de laatste rij er achter komt dat het plafond niet waterpas is. Verder kom je buitenhoeken, schuin toiletreservoir, kozijn, raam en badombouw tegen. Gewaagde eerste tegelklus veel succes gewenst
 

Marvin1991

 • #19
Allemaal super bedankt weer ik ben er zover wel uit,

Het is idd me eerste keer @Sani-man klopt precies wat je zegt maar ik heb alles globaal uitgemeten ook omdat ik inbouw rolluiken heb,

Ik beschik gelukkig over veel gereedschap en heb ook een laser en heb al overal strepen op de muren voor de verdeling gedaan en het is idd net een Sudoku puzzel

Het wandje hebben we al gezet (zie foto) het toilet hebben we ingebouwd (ben zelf loodgieter geweest 10jaar terug) dus dat scheelt een beetje ivm leidingen op zijn plaats zetten en afmonteren,

Gehele woning zelf gestuct en het douch plafond is erg strak,

De reden dat ik alles zelf doe is omdat ik in het verleden vanwege de crisis uit de bouw moest en mij hart ligt bij het klussen dus kwa tijd en geld is het niet altijd voordeliger maar ik wil graag uit eindelijk kunnen zeggen dit heb ik allemaal zelf gedaan

Ik zal jullie op de hoogte houden met fotos als ik wat verder ben want ondertussen heb ik gewoon een baan dus doe dit onderschatte project in me weekenden en vakanties en kwa tijdsduur heb ik me daar hard in vergist

Bedant allemaal jullie zijn geweldig

Met vriendelijke groet Marvin

IMG20220311113433.jpg IMG20220219155618.jpg IMG20210823132151.jpg
 

Infine

 • #20
Nog even ter info omdat het voor ts nog niet helemaal duidelijk is.. afschot naar de goot toe. Onderkant schuin snijden van de tegel, en bovenzijde waterpas houden. Je kan dus met net iets minder dan een hele tegel uitkomen.

20220312_002231.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu