Spoed oplossing gevraagd voor tegelwerk

Md65

  • #1
Hallo,

In de badkamer ben ik een wand aan het tegelen, zie foto. Ik had het zo uitgemeten dat de tegels exact op diepte gelijk met het kozijn uit zouden komen. Daarmee bedoel ik dat de voorzijde van de tegel gelijk uitkomt met de voorzijde van het kozijn.
Echter ben ik in het werk van onder naar boven onbedoeld steeds iets dikker gaan lijmen met als gevolg dat de tegels onder het kozijn nu niet meer aansluiten maar een paar mm voor het kozijn uitkomen. Hoe kan ik dit oplossen? Op het moment dat ik dit bericht plaats zitten de tegels ongeveer 20 uur op de wand gelijmd. Corrigeren gaat dus niet meer, maar zonder beschadiging bijvoorbeeld 2 horizontale rijen tegels verwijderen en deze opnieuw iets corrigerend in helling opnieuw lijmen, is dat mogelijk? Alvast hartelijk dank voor het meedenken!

IMG_7659.jpeg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Wellicht kun je op de overgang tussen tegels en kozijn één van de vele mogelijke tegelprofielen (klik voor afbeeldingen) gebruiken?
Welke vorm dat profiel dan moet hebben, kun je het beste zelf vaststellen. Eventueel maak je uit karton een malletje op maat van de betreffende profielen die je op het oog hebt en houdt dat bij het kozijn en bij een tegel die je even los vasthoudt.

Wanneer je in jouw omgeving een bouwmarkt hebt, kun je eerst even op de site van de betreffende bouwmarkt kijken welke tegelprofielen ze zoal hebben.

In helling lijmen zou ik niet doen. Gewoon een iets uitstekend randje langs het kozijn is veel netter. En dan om het kozijn de profielen in verstek zagen, dan ziet het er helemaal afgewerkt uit. Wel opletten dat je de punt van het verstek gezaagde profiel goed bot vijlt voor je hem op de muur bevestigd. Anders heb je daar weer eebn probleem mee.

Er zijn profielen in kunststof en in aluminium.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
Als je nog genoeg tegels hebt zou ik gewoon proberen een tegel los te maken, gewoon even met een troffel oid. er achter en proberen los te maken.
Lukt dat met die ene dan ook de rest proberen, lijm weer van de muur schrapen en opnieuw beginnen.
Lukt dat dan zou ik ook even kijken hoe je beter uitkomt met de tegels rond het raam.
Zoals je het nu gedaan hebt krijg je links en rechts een verschillende breedte tegels rond het raam.
Het is mooier om de tegels zo te verschuiven dat dit hetzelfde wordt en dan een verschillende breedte in de hoeken te krijgen.
Toen de tegelzetter hier bezig was gaf hij aan nooit tegels te gebruiken de kleiner zijn dan de helft van een tegel of het moet totaal niet anders kunnen.
 
  • Like
Waarderingen: BigBert

BigBert

  • #4
Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Op marktplaats zijn vaak witte (rest) tegeltjes gratis op te halen. Zo te zien zijn het standaardtegeltjes die vaak worden gebruikt. Als je in de buurt van Capelle aan de IJssel woont, heb ik nog wel enkele dozen voor je.
 

Chuckles

  • #5
Ik neem aan dat je een vertande lijmkam gebruikt. Je lijmrullen zouden allen even dik moeten blijven. Zit het kozijn wel pas in de sponning?
 

Md65

  • #6
Dank voor jullie reacties! Het blijkt na controle dat de bovenste rij tegels teveel lijm heeft gehad en dus naar voren helt. Dat is precies het verschil. Ondertussen heb ik de bovenste rij tegels er nog goed af kunnen halen en schoon geschraapt. Deze rij ga ik opnieuw plaatsen, dan kom ik goed uit. Ik was al van plan een tegelstrip te plaatsen en daartussen te kitten. Dat geeft visueel een beter aanzicht en kan een minimaal verschil eventueel nog opvangen. Ik heb bewust vanuit het midden van de muur gewerkt om links en rechts gelijk uit te komen. Dat vind ik mooier en ja dan komen er links en rechts van het kozijn ongelijke delen tegel.
Dank voor jullie hulp!
 
  • Like
Waarderingen: Walker en Jackd

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu