(Te)hoog gasverbruik Nefit Ecomline Classic/Vloerverwarming?

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #61
De vloerverwarming heeft veel meer watervolume en massa om op te warmen dan bij radiatoren. Je moet dus veel meer energie toevoeren voordat je merkt dat het huis opwarmt. Daardoor blijft de retour van vloerverwarming ook langer koud. Daar staat tegenover dat de vloer nadat je stopt met warmte toevoeren ook langer doorgaat met warmte afgeven. Door de grotere massa duurt het dus langer voordat het afkoelt. Dit is ook waarom vloerverwarming een traag reagerend systeem is en er vaak geadviseerd wordt te stoken met een redelijk constante ruimte temperatuur.

Even los van eventuele verliezen naar de kruipruimte moet je per saldo dezelfde hoeveelheid energie aanvoeren als met radiatoren om de ruimte op te warmen. Voordeel van vloerverwarming is dat je in theorie kunt stoken met een lagere aanvoertemperatuur waardoor je HR ketel een wat hoger rendement haalt.

De brandtijd van je ketel zegt niets, deze kan beter zo lang mogelijk op een laag vermogen branden, dan kort voluit.
 
  • Like
Waarderingen: Nono123

Snellejelle

  • #62
Zeer interessant onderwerp, zit een beetje in het zelfde schuitje.
Heb dezelfde verdeler die jij boven hebt hangen.

Bij mij heeft de monteur de pomp van de verdeler via de cv geschakeld.
De pomp gaat pas draaien als er warmte wordt gevraagd. ( pomp blijft wel een tijdje nadraaien )
Maar goed , als ik dit topic zo lees dan is dat helemaal niet goed ?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #63
Dat is idd niet gunstig voor de pomp.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #64
Over de eigenschappen van een label A pomp en hoe zo'n pomp werkt, is genoeg te vinden op internet: dat hoeven we toch niet allemaal te gaan herhalen? Anders bel je maar eens met de producent van die pomp en stel je daar maar eens je vragen.....

En ja: zodra je de stekker in het stopcontact steekt gaat de pomp draaien.
Wanneer je deze juist hebt ingesteld, zal het toerental automatisch worden aangepast en is het echt niet nodig om een pompschakelaar toe te passen (het eigen vermogen van de pompschakelaar is zelfs hoger dan het lage vermogen van de pomp, dus je wint er niets mee)
 
Laatst bewerkt:

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #65
@ Snellejelle
Een pomp is geen afsluiter, dus om die te schakelen heeft geen zin om de vloerverwarming aan of uit te zetten.
Die misvatting komen we echter nogal eens tegen wordt vaak uitgevoerd door een monteur die echt geen idee heeft hoe het allemaal werkt.
 
  • Informatief
Waarderingen: Snellejelle

klaassybrand

  • #66
Ik kwam dit interessante onderwerp ook tegen. Bij ons is de situatie redelijk identiek. Sinds kort hebben we een aanbouw en is de cv installatie (met uitsluitend Jaga convectoren) uitgebreid met vloerverwarming met 4 groepen. We hebben dezelfde verdeler en ook een Nefit Ecomline Classic HRC30. We hadden reeds al ingeregeld op een lage aanvoertemperatuur van +-50 graden.

Inmiddels heb ik de vloerverwarming wel redelijk goed weten in te regelen met een nog lagere aanvoertemperatuur van 40-42 graden. Ik heb het balansventiel behoorlijk dicht gedraaid op de verdeler en krijg voldoende warmte in de vloer. Op dit moment staat de thermostaat op de aanvoerbalk vloer op 28 graden maar er komt gemakkelijk meer warmte in als ik hem hoger zet. Tot +-38 graden. Zelfs met de lage CV aanvoer temperatuur dus. De pomp staat op constant verschil druk op stand 2. (zonder pompschakeling)

Mijn ervaring is tot nu toe dus wel goed met deze lage aanvoertemperatuur afgezien van het feit of de rest van de woning hiermee warm te krijgen/houden is. Dat ga ik bekijken op de koudere dagen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu