Opimale instelling nefit ecomline ivm hoog gasverbruik

Jaap_707

  • #1
Ik heb een vraagje mbt de optimale instelling van mijn cv ketel.

Ik heb een nefit ecomline hr30 (moduline 30) en verwarm mijn woonkamer,badkamer bijkeuken door middel van vloerverwarming. Vloeroppervlakte van de woonkamer is ongeveer 40 m2 met om de 10 cm vloerverwarming, is een dikke goed geïsoleerde vloer van 12 cm, tevens is nog een radiator met thermostaat knop (3000w) geïnstalleerd. Heb dubbel glas (en plafond geïsoleerd) maar de muren zijn slecht geïsoleerd (spouwmuur zonder isolatie), is een vrijstaand huis in een buitengebied.
Heb op het ogenblik de cv als volgt ingesteld: ruimtecompensatie met weersafhankelijke regeling Stooklijn ( -10 + 50 en 20 20) met ruimte compensatie instelling 4. ’s Nacht en overdag temp op 17,5 graden eind van de middag en ’s avonds 19 graden.
Heb de ketel op 100% vermogen staan, en de pomp continue draaiend (zowel cv pomp als vloerverwarming unit pomp). Watertemperatuur is ongeveer 30-35 graden als het buiten 1 tot 2 graden is. De ketel slaat vrij veel aan en uit. Ik gebruik ongeveer 15 tot 20 kuub gas per 24 uur dit vindt ik redelijk veel omdat ik maar 1 ruimte echt verwarm en de badkamer en bijkeuken maar minimaal.
Wat kan ik doen om hem optimaal in te stellen:
Niet meer weerafhankelijk stoken?
Vermogen ketel omlaag brengen?
Dient de cv pomp continu te draaien?
Werkt mijn ketel wel optimaal met deze lage temperaturen?
Iets anders??

BVD voor jullie reacties…
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #2
Vrijstaande woning in het buitengebied zorgt per definitie voor hogere stookkosten. Zeker als de isolatie niet optimaal is.

Wat is uw jaarverbruik? Het beoordelen van het verbruik op basis van 24 uur geeft namelijk weinig inzicht. Het is de laatste weken ook koud en dat merk je behoorlijk in het verbruik. 15 tot 20 m³ lijkt niet heel schrikbarend voor de huidige buitentemperaturen.

Voor wat betreft de lage temperaturen in uw installatie, dat bevorderd het rendement van de ketel alleen maar. Bovendien maakt u gebruik van een moduline regeling waardoor het vermogen van de ketel automatisch wordt aangepast aan de vermogensvraag. Beperken van het ketelvermogen heeft dus geen zin.

Weersafhankelijk regelen is relatief duur stoken. Overgaan op een ruimteregeling zou wat besparing op kunnen leveren. Ook is het belangrijk dat uw cv leidingen in niet verwarmde ruimtes geïsoleerd zijn. |Zeker bij wa regelen.
 

Pigion

  • #3
Ik denk dat het verbruik vrij normaal is voor een vrijstaand huis in het buitengebied. Wij hebben ongeveer hetzelfde verbruik, grotere huis/kamer etc. maar met nachtverlaging 13 C.
Ik denk dat er nog iets te winnen valt met een nachtverlaging naar 14 C. Het huis is n.l. slecht geïsoleerd en zo beperk je de verliezen gedurende de nacht. 's-Ochtends zal het idan ets langer duren voor de kamer op temp. is doch daar is m.i. mee te leven.
Pigion
 

Jaap_707

  • #4
Over hhet jaarverbruik kan ik nog niks zeggen omdat ik pas sinds enkele maanden vloerverwarming heb. Ik had eerst een ruimteregeling echter stond de cv toen steeds te regelen en was het gasverbruik nog hoger. Ik heb nu dus een WA regeling met ruimteregeling en het lijkt er op dat de ketel wat rustiger is, daarom vroeg ik me af wat de meest optimale instelling zou zijn, want ik heb nu zomaar wat gegokt wat mij het beste leek. maar kan beter gebruik maken vna mensen die er echt verstand van hebben..
bedankt voor jullie snelle reacties.
 

Fiesiekus

  • #5
Het rustigst regelt een modulerende ruimtethermostaat die exact past bij dit type ketel.
 

Jaap_707

  • #6
Dus toch maar weer de ruimteregeling inschakelen?. Als ik de ruimteregeling inschakel kan ik niet aangeven dat ik vloerverwarming heb terwijl ik dat wel kan bij ruimteregeling +wa. aangezien vloerverwarming heel traag is nam ik aan dat een gewone ruimteregeling dan niet ging werken, de cv pompt er wel engergie in maar het duurt wel 2 uur voordat er wat verandert, dit leek mij geen goede regeling toe.. Als hij alleen op cv temp regelt heeft de ketel dit mijnziens veel beter onder controle. Ben wel benieuwd hoe dan de ruimteregeling + WA werkt, welke temp is dan leidend? en hoe gaat ie dan bijregelen???

groeten,
 

Chathanky

  • #7
Als je de gehele dag verwarmd met een beperkte nachtverlaging dan maakt een wa en een ruimteregeling niet veel uit.
Tenminste als de nachtverlaging dan ook probleemloos binnen redelijke tijden gehaald wordt.
 

Xr8

  • #8
Zet de moduline eens op ruimtegeregeld. De ketel en thermostaat zijn een goede combinatie. Het vermogen wordt door de ketel wel geregeld, deze moduleert wel terug naar een vermogen dat op dat moment nodig is.

Pomp continue is volgens mij niet nodig, de regelaar regelt dit wel, het kost alleen maar energie. Een nachtverlaging naar 13 graden zal in eerste instantie best besparen, echter wanneer je weer warmte wenst zal de ketel veel moeite moeten doen om de 6 graden erbij te krijgen, zeker met een vloerverwarming. Houd hierbij tevens in de gaten dat alles in het vertrek afkoelt naar 13 graden. Kast, bankstel ed. Deze nemen zeer veel warmte op wanneer je weer gaat stoken.

De ketel zal bij lage temperaturen zeker een goed rendement moeten kunnen halen. Bij een HR ketel is een lage watertemperatuur ideaal te noemen.

Succes.
 

Jaap_707

  • #9
Ik heb hem nu weer op ruimteregeling gezet, echter wordt hij gelijk weer onrustig, gaat uit en gaat na 2 tot 3 minuten weer aan. de temp op de moduline schommelt van 18.5 naar 19.0 en terug. (temp. staat ingesteld op 19 graden) (lijkt net of hij een te klein regelbereik heeft, is dit in te stellen??)
Ik heb de thermostaat op de vloerverwarmingverdeler bijna helemaal open gezet (max ingangstemp water 40 graden) hij bereikt deze temp bijna nooit omdat het water in de ketel bijna nooit boven de 30 tot 40 graden uitkomt. ik vraag me af waarom de ketel zovaak aan en uitlslaat,? dit gebeurd niet als ik de moduline op Wa met warmte compensatie zet. zou ik de thermostaat op de verdeler moeten knijpen??
groeten
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu