Schuin dak dampopen isoleren met ecologisch isolatie materiaal?

Renovatie van de zolder

  • #1
Hi,

Sinds jaren ben ik al een lezer van dit forum. Voor deze vraag toch een keer een account aangemaakt!

Ik ben bezig met renovatie van de zolder. Jaren 70 rijwoning. Dakkapel is geplaatst en de volgende stap is de afwerking.

Dak bestaat uit spaanplaat met pur laagje van iets minder dan 2 cm (opstalan platen volgens dit forum). Dit lijkt best dampopen gezien zichtbare kieren en tocht.

Ik sta voor de volgende keuze:

1. Gewoon aftimmeren met gips, zonder isolatie.

2. Voor extra comfort overweeg ik ecologisch isolatie (isovlas, katoen, etc.) aan te brengen tussen het dak het gips. Zouden de oude opstalan platen dampopen genoeg zijn om “dampopen” te isoleren? Dus zonder folie.

Welke keuze zouden jullie in dit geval maken?

extra informatie
  1. Zolder wordt verwarmt en ontvochtigd met een airco.
  2. Stookkosten zijn goed te overzien (tussenwoning).
  3. Glas en steenwol beschouw ik niet als optie vanwege de verwerking.
  4. Gezien alle dakdoorvoeren en hoekjes wil ik wegblijven bij folies omdat ik dit zelf niet genoeg sluitend aan zal kunnen brengen. Hetzelfde voor PIR platen.
  5. Er is ca 20 cm ruimte tussen de balken beschikbaar
Bedankt!
 

Charel

  • #2
Die houtvezelplaat zal allicht dampopen genoeg zijn maar pur is dat normaal niet. Twee cm pur is wel bijzonder weinig , weet je zeker dat die laag niet veel dikker is ?
Als je niet zeker bent van de dampopenheid kan je altijd nog die platen veelvuldig doorboren, eventueel tot net onder de bovenste houtvezelplaat.
Om zonder dampscherm aan de binnenkant te kunnen werken zou ik dan houtwolplaten van 20 cm gebruiken.
Zeker goed en liefst constant ventileren!
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #3
Van isovlas wordt geclaimd dat dat ook gewoon tegen de gangbare sandwichpanelen kan die al sinds begin jaren 90 worden gebruikt (zo goed als dampdicht). Veilige keus dus. Faseverschuiving is bovendien gunstig en geluiddemping redelijk goed.
Wat verwerkingsgemak betreft; steenwol vind ik veel fijner werken dan isovlas en is veel goedkoper. Maar dat laatste is dan weer biobased en vochtregulerend, dus een betere keus. Als je 20 cm hebt kun je bovendien voldoende isolatie aanbrengen (rd van alleen de isolatie is al boven de 5).
 
Laatst bewerkt:

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Charel schreef:
Als je niet zeker bent van de dampopenheid kan je altijd nog die platen veelvuldig doorboren, eventueel tot net onder de bovenste houtvezelplaat
Zulke antwoorden vind ik behoorlijk vaag voor een best een ingewikkelde kwestie.
Edwinnn schreef:
Van isovlas wordt geclaimd dat dat ook gewoon tegen de gangbare sandwichpanelen kan die al sinds begin jaren 90 worden gebruikt (zo goed als dampdicht). Veilige keus dus.
Wat bedoel je met gangbaar sandwichpaneel. Wat er nu zit is geen sandwichpaneel. Hoe dik en welk isolatie materiaal zijn die platen uit de jaren 90. En welke dikte isovlas zou je moeten aanbrengen om aan die veilige keus te voldoen.
Als ik simuleer 20mm spaanplaat, 20 mm PUR en daar onder een laag vlaswol van 200mm is dat niet optimaal
 

Charel

  • #5
Wgb schreef:
Zulke antwoorden vind ik behoorlijk vaag voor een best een ingewikkelde kwestie.
Dat is waar maar meer kan je niet verwachten vanop afstand, zonder plaatsbezoek en met informatie die ook redelijk vaag is.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Wil je een bestaande laag voldoende dampopen maken bijvoorbeeld door het aanbrengen van een patroon aan gaten zal een bezoek ter plaatse niet veel uitmaken. Dit is toch meer een natuurwet, denk ik. Zolang ik op het forum zit wordt dit verhaal geventileerd.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #7
Wat wordt de afwerking aan de binnenkant?
Gipsplaten met latex verf?
Dan kan je eigenlijk al niet meer van dampopen spreken en kan je er net zo goed een laagje folie tussen doen, je zal het verschil niet merken.

3. dat valt best, gewoon goeie bescherming erbij kopen. Lange kleding en adembescherming. Daarnaast afzuiging zodat stof niet de woning in gaat.
4. Het hoeft echt allemaal niet perfect, het moet dampdichter dan de buitenkant en dat is hier niet zo lastig, één of twee bussen pur en je krijgt alle hoekjes dicht.
5. 20cm is prima, maar al te weinig voor een materiaal met een matige isolatiewaarde.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu