Isoleren schuin dak zolder met vochtig dak/condens

LauraS

  • #1
Hallo!

Wij willen graag onze zolder -jaren 60 woning- geheel van binnenuit gaan isoleren, het betreft een schuin dak. Wij hebben hiervoor glaswol rollen en klimaatfolie aangeschaft. Nu lopen we tegen wellicht een probleem aan. Er lijkt sprake te zijn van condensvorming, na een koude nacht is het dak (dakbeschot) voelbaar en zichtbaar vochtig/nat. Aan de spijkers (waarmee de panlatten zijn bevestigd) zitten kleine druppeltjes. Op het dak ligt bouw papier/bitumen papier.

Nu zijn wij benieuwd of iemand weet wat de juiste aanpak is. Kunnen we gewoon gaan isoleren met het glaswol of heeft de condensvorming/vocht uiteindelijk invloed op het glaswol? Denk aan schimmel, lekkages etc. na verloop van tijd. Moeten wij het condens'probleem' eerst aanpakken alvorens te isoleren en zo ja, hoe?

Het bitumen papier wat op het dak ligt willen we wel een keer gaan vervangen omdat dit uiteraard ook wel verouderd is.

We hebben overigens al meerdere bronnen geraadpleegd, maar krijgen best tegenstrijdige antwoorden.

Ik hoop dat iemand ons hierbij kan helpen. :)
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #2
Eigenlijk had je een aantal maanden eerder moeten beginnen, dan was het dakbeschot mooi droog geweest. Ik zou zelf geen vochtig dakbeschot gaan bedekken; dat kan gevaarlijk zijn.

Condens voorkomen kan door goed te verwarmen en ventileren. Dat is ook precies wat je nodig hebt om het dakbeschot te laten drogen.
 
  • Like
Waarderingen: Edwinnn

LauraS

  • #3
Impie bedankt voor je reactie. Helaas kunnen we niet terug in de tijd en is dit het moment dat we willen isoleren. Wat is er volgens jou gevaarlijk aan het isoleren van een vochtig dakbeschot?

Verwarmen wordt op dit moment lastig gezien alle radiatoren zijn verwijderen i.v.m. zolderverbouwing, we moeten/willen dus gewoon door met de werkzaamheden. Ventileren doen we sowieso, en het dakbeschot is nu al stuk droger.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #4
Je geeft zelf de risico's al aan. Ik begrijp dat je door wil met het werk, maar dat is misschien tegen beter weten in... Wellicht gaat het goed met de klimaatfolie, wellicht niet en krijg je hier en daar wat schimmel en aantasting van het hout, dat is zo gewoon niet te zeggen. Vocht dat je nu opsluit gaat er over een half jaar pas uit, hoe minder dat is, hoe beter. Ik zou het advies van @Impie volgen. Geen idee of het gaat in de ruimte, maar kun je met een aantal dagen elektrisch verwarmen / blazen de zaak drogen (zoals ze met stucwerk in de winter wel eens doen)?
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu