Na-isoleren schuine zolder dak 1987 (bouwtekening)

Pally1993

  • #1
Goedendag allen,

Binnenkort wil ik mijn zolder extra gaan isoleren om er een slaapkamer van te maken. Extra door een glaswol laag van 12 cm toe te passen, wat mij theoretisch gezien een extra Rd waarde geeft van +- 3,75.

Zojuist heb ik inzage gehad in de bouwtekeningen van mijn huis (hoekwoning/rijtjeshuis, bouwjaar 1987, voorheen sociale huurwoning) m.b.t. het schuine dak en de zolder.

1674588211230.png

1674589104115.png

Zoals het er naar uitziet zijn deze tekeningen as-built. Het dak lijkt namelijk niet te zijn aangepast door de vorige bewoners.

Volgens de bouwtekeningen bestaat mijn zolderdak uit het volgende (van buitenaf gezien):
- Sneldakpannen (beton pannen)
- Stramitex 180 (mm naar alle waarschijnlijkheid). Ik ken dit materiaal niet, maar google zegt mij het volgende (is Stramit en Stramitex hetzelfde??):
Stramit is een plaatmateriaal van geperst stro, een paar latten en aan twee zijden bedekt met stevig papier. Het heeft een beperkte isol- erende werking. Een nadeel van deze platen is dat bij een lekkage de stroplaat fors vochtig kan worden, waardoor ook de stevigheid van dat type “plaat” vermindert.
- Isolatie (vermoedelijk EPS)
- Hout (wat voor hout, weet ik niet)
- Gipsplaten

Zie ook bovenstaande tekeningen, mocht ik het niet goed hebben afgelezen van de tekening.

Mijn plan is als volgt:

- 12 cm glaswol direct tegen de bestaande gipsplaten plaatsen (met bijbehorende latten en montage delen)
- Afdekken met dempremmende folie
- Afwerken met gipsplaten

Waarom? Als ik het goed begrepen heb, is mijn huidige dak regendicht aan de buitenkant en dampdoorlatend vanuit de binnenkant naar buiten toe gezien. Door een extra laag glaswol isolatie van binnenuit te plaatsen met dampremmende folie (als laatste), sta ik toe dat damp van binnenuit langzaam door het glaswol kan verplaatsen en door het bestaande materiaal heen kan gaan. Gezien de huidige toestand zonder vochtproblemen, verwacht ik in de toekomst ook geen problemen hiermee te krijgen. Alleen met deze verwachting durf ik het nog niet aan : ).

Wie kan mij hierover wat meer adviseren en klopt mijn gedachtengang tot nu toe?

Kan ik bijvoorbeeld beter klimaatfolie gebruiken, gezien mijn toepassing? Dampremmend in de winter en dampdoorlatend in de zomer, klinkt goed, maar werkt dit ook goed in de praktijk?

Of is wellicht PUR platen of PUR schuim een betere optie?

Alvast hartelijk dank voor de hulp.

Groetjes,
Pally
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Even. Glaswol of PUR/PIR platen met een aluminiumcachering.
Een plaat van kunststofschuim is door de cachering dampdicht. Dus alleen de naden van de platen en de aansluitingen tussen muren, balken moet je goed dampdicht afwerken.
Een plaat van wol zonder cachering is volledig dampopen dus meer aandacht voor de dampremmende laag. Hebben de platen/rollen een cachering van een Alufolie is het wat lastiger, slap, dus zorgvuldig dampdicht af te werken. Vooral de kopse naden van de platen/rollen.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #3
Ik denk trouwens dat de stramitex en de isolatielaag eronder in zo'n huis (sociale woningbouw jaren 80) beide niet meer dan ongeveer 5cm dik zijn. Zeker geen 180mm. (blijkt ook uit de tekening)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu