Schuin dak isoleren voor geluid en warmte

Travee

 • #1
Ik ben van plan om een zolder te isoleren voor zowel warmte als geluid. Er is nu overlast van burengeluid.
Het dakbeschot bestaat uit keramische dakpannen met 11 cm EPS sandwichpanelen. Onder het dak is ruimte voor nog eens 11cm isolatie.

Vraag:
Ik wil het dakbeschot gaan isoleren met 10 cm PIR platen waar 9 mm Fermacell platen op worden verlijmd. Volgens mijn berekeningen kom ik op die manier op een aardig nieuwbouwwaardige Rc-waarde uit. Is dit tevens voldoende voor het burengeluid of kan ik dan het beste nog met isomatten gaan werken? Dus: EPS - isomat - PIR - Fermacell

Dakkapel:
De bestaande dakkapel op de zolderkamer is geïsoleerd met 9 - 14 cm steenwol. Er is nog 5 cm ruimte voor eventueel PIR en/of isomat. Doe ik er goed aan om de steenwol te vervangen voor 15cm PIR platen met isomatten? Of heeft de steenwol met 5cm PIR een betere werking voor het geluidsprobleem?
 

Rooster

Specialist Geluid
 • #2
Van welke buren heb je last?
 

Travee

 • #3
Het gaat om een laag vrijstaand bouwwerk (voormalig schuur 1986). Er is overlast van naastgelegen buren.

Ik zou er nog bij willen zeggen dat ik de ruimte al gecontroleerd heb op naden en kieren. Die zijn al zoveel mogelijk afgesloten.
 
Laatst bewerkt:

Rooster

Specialist Geluid
 • #4
Wat is de opbouw van het sandwich paneel?

Hoe veel overlast ervaar je nu?

Hoeveel (weing) overlast wil je bereiken?
 
 • Like
Waarderingen: Travee

Travee

 • #5
Lichte EPS dakplaat met 3mm binnen- en buitenbeplating.

Behoorlijke overlast. Gesprekken op normaal volume zijn hoorbaar. Dat is niet gek, aangezien hun tuin met oprit 2 meter van het bouwwerk af ligt. Ik zeg er wel bij: de kozijnen bevatten nu nog enkel glas en zijn dus een groot lek. Die worden een dezer dagen vervangen.

Het zou fijn zijn als stemgeluiden niet meer te horen zijn.
 

Rooster

Specialist Geluid
 • #6
3mm hout?

Je hebt geen last als de buren binnen praten?
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
 • #7
De bekende sandwichpanelen waarschijnlijk; eps met aan de buitenkant gelamineerd hardboard. Hoor je alles doorheen, ook stemgeluid bij een normaal gesprek op een paar meter afstand, zelfs als je naden hebt afgekit. Heb er zelf inmiddels bij een paar daken een flinke laag steenwol en gipsplaat tegen bevestigd aan de binnenkant; probleem vrijwel geheel opgelost. Wel zorgen dat je geen condensproblemen krijgt.
 

Travee

 • #8
EPS met 2x 3mm hardboard en alles is hoorbaar inderdaad. Wat is een flinke laag steenwol? Ik heb helaas maar beperkte ruimte (11cm). Zou een PIR plaat met isomat en Fermacell ook werken? Ik noem Fermacell omdat ik begrijp dat de geluidsisolerende eigenschappen daarvan beter zijn dan 'gewoon' gips.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
 • #9
Ongeveer 10 cm is voldoende. En dan plaatwerk er over om massa te geven. PIR zou ik niet doen, het mooie van steenwol of glaswol is dat het goed thermisch isoleert (wel wat minder dan pir) maar tegelijk geluid goed absorbeert (dat doet pir veel minder). Uiteraard wel ook de ramen aanpakken, dan ben je voor zover ik ervaren heb van je probleem af. Zorg wel dat alle kieren goed gedicht zijn. En verdiep je even in risico's op condens / vocht. Is veel over te vinden hier.
 
 • Like
Waarderingen: Travee

Travee

 • #10
Bedankt voor je antwoord! Ik kan nu een weloverwogen keuze maken.
Over vocht had ik al veel gelezen, maar zeker goed dat je het meldt!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu