Schuimbeton of houten vloer behouden??

Marlot123

  • #1
In maart start de verbouwing van onze nieuwe woning. Het huis is in 1928 gebouwd en heeft een droge kruipruimte. Wel is bij de keuring wat vocht in de muren (plinthoogte) geconstateerd. We gaan 4m uitbouwen en willen een PU gietvloer met vloerverwarming.
De adviezen mbt de kruipruimte onder het oude deel van de woning vliegen ons om de oren. Het ene kamp zegt, volstorten met schuimbeton. De grote voordelen hiervan zouden zijn isolatie en het feit dat er dan over de gehele verdieping een zelfde vloer ligt, je geen werking in de gietvloer hebt en geen verschillen in loopgeluid over de verdieping.
Het andere kamp zegt dat het risico op optrekkend vocht via de muren alleen maar groter wordt op deze manier omdat het vocht nergens naar toe kan als de kruipruimte is volgestort. Dus dan zouden we de balken behouden, isoleren en hier met fermacel of brioplaten werken waar de vloerverwarming in komt. Het zou dan ook nog een optie zijn om de uitbouw ook uit te graven zodat je niet met twee verschillende ondervloeren en niet met twee systemen vloerverwarming (infrezen en netten) zit.

Wat is jullie ervaring met betrekking tot de capillaire werking en dus meer vocht in de muren na volstorten kruipruimte en hoeveel merk je van twee verschillende delen in de vloer qua geluid/beweging etc?

Dank!!
 

Emiel1

  • #2
Ik had zelfde probleem (optrekkend vocht). Het beste wat ertegen helpt is ventilatie, zodat het weg kan. Maar meestal is die onvoldoende in kruipruimtes vam oude huizen door diverse oorzaken. Destijds de houten vloer gesloopt, de kruipruimte flink uitgegraven en "isolatievloer" laten aanbrengen. Dat is soort schuimbeton met polystyreen (piepschuim) korrels erdoorheen. Daaroverheen is een dekvloer aangelegd. Aan de muren is verder niets gedaan (er werden wel "oplossingen" aangedragen maar die waren nogal arbeidsintensief en duur). Er is nog enigzins sprake van vocht in de muur, want na 10 jaar zie je hier en daar een stuk plint wat er niet beter op wordt. Maar ik kan ermee leven, het blijven nu eemaal oude huizen ! Combinatie vocht en hout is veel ernstiger: vloerbalken worden aangetast, schimmelvorming etc. Met (schuim)beton kan dat in ieder geval niet !
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #3
Zo lastig is het meestal niet om de ventilatie in een kruipruimte te verbeteren.
Om met schuimbeton een rc van 3,5 te krijgen heb je zo'n 35 cm nodig, dat haal je met PIR of luchtkussens ook makkelijk.

Ik heb vaak klussen waarbij mijn eerste vraag is of de kruipruimte te bereiken is.
Dan kan het verschil tussen een 100,- of een 1000,- of nog veel meer oplossing betekenen.

Een voorbeeld: een kapotte buitenkraan, de leidingen achter een nieuwe keuken waar we niet of nauwelijks bij kunnen en dan snel de kruipruimte in waar we niet in kunnen komen.
De kraan is nu provisorisch gemaakt en hopelijk gaat de reparatie nog 20 jaar mee, anders moet de keuken er deels uit en dat kan ook niet zomaar.
Gooi er dus maar beton in, dat gaat mij en mijn collega's over 20 jaar veel werk opleveren.. Of zorgt tenminste dat je zeker weet dat je in dat deel nooit meer iets hoeft te doen.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
Met aan tegenovergestelde openingen in de kruipruimte kom je al een heel eind. Vuistregel is 1 ventilatie-opening per 10 m2 vloer / kruipruimte.

Zet je aan 1 kant op de ventilatiepijp (in de kruipruimte zelf) nog een ventilatortje zoals je die in het toilet / badkamer hebt, dan heb je minimaal zo’n 250 m3 luchtverplaatsing per uur. Anders gezegd wordt de lucht in de kruipruimte dan meerdere keren per uur volledig ververst. Dat haalt al enorm veel vocht weg.

Ook kun je een folie op de bodem van de kruipruimte neer laten leggen. Dat houdt vocht uit de grond tegen en voorkomt dat dit kan condenseren tegen de onderkant van de vloer.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #5
1928, heb je dan al een spouwmuur?

Bij een steens muur is de muur natuurlijk een flinke koudebrug. En zo het ook zomaar kunnen dat het gemeten vocht op plinthoogte vocht uit de leefruimte is dat condenseert op de muur.

In je kruipruimte is de muur net onder de vloer juist het warmste punt vanwege dezelfde koudebrug, en zou de muur dus best droog kunnen zijn, en dus geen problemen voor je houten balken.

Wellicht nog even wat meer gedetailleerd onderzoek nodig wat precies de reden van het vocht is. Daarna kun je vervolgstappen bepalen.

Mocht het probleem namelijk vanuit de leefruimte komen zul je meer naar ventilatie in de woning moeten kijken en isolatie om de koudebrug wat te verminderen.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Ipv. volstorten met schuimbeton oid. kun je ook de huidige vloer verwijderen en er een broodjes vloer in maken.
Daar zijn lichtgewicht stalen balken voor verkrijgbaar (als de standaard betonbalken toch wel een beetje te zwaar worden) en dan hou je de kruipruimte gewoon, is de vloer meteen goed geïsoleerd en is vloerverwarming aanbrengen ook geen enkel probleem.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu