Schuimbeton vloer op zand, kans op verzakking?

Kerel010

  • #1
Zit met een situatie in een uitbouw van 5x2m is er ooit een houtenvloer geplaatst deze is een paar jaar tijd grotendeels weggerot wegen te weinig ventilatie verkeerd aanbrengen van folie.

Enfin ik lees dat er veel houtenvloeren worden vervangen door schuimbeton vloer
De bestaande houten vloer ligt als het ware op een betonnenbak 5x2m.

Nou zit ik met de vraag als ik de houtenvloer verwijder en opvul met schuimbeton. Wat is de kans dat zoiets verzakt? Want het komt inprincipe op een zandbed terecht.

IMG_20240224_163846.jpg IMG_20240224_163907.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Voor 10 m2 is een schuimbetonvloer een dure oplossing. Ik zou eerder voor een broodjes- of renovatievloer gaan. Dan heb je ook geen probleem met draagkracht.

Ik heb gezien dat een schuimbetonvloer van 300 m2 niet gelijkmatig zakt over een tijd van 20 jaar, en dus scheuren vertoonde. Dit heb ik met dunne gietmortel proberen te vullen, en het oppervlak zo goed als ging vlak getrokken.
 
  • Like
Waarderingen: Kerel010

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #3
Schuimbeton of broodjes, er zal sowieso flink wat zand weg moeten, want schuimbeton heeft een redelijk dikte nodig.
Als je gaat afgraven dan kan de huidige vloeropbouw ook. (zonder dat zeil aan de onderkant, daar ging een eerdere vraag over)
 
  • Like
Waarderingen: Kerel010

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #4
houd er rekening mee dat schuimbeton per 10 cm een rd waarde heeft van ongeveer 1, er zal dus zeker 40cm + schuimbeton in moeten om een beetje aan de hedendaagse isolatie waarde te voldoen
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #5
dat ziet er uit als een laagje gestort zand niet als zandgrond.
 

Kerel010

  • #6
Ja klopt zand is gestort hier zat vroeger een terras, dat waarschijnlijk toentertijd is op aangevuld met ophoogzand . Ben zelf woonachtig in rotterdam waar de ondergrond bestaat uit veen en klei, en bodemdaling hier dus wel een probleem is.

1: de schuimbeton oplossing klinky goed omdat dit een kwestie van afgraven zou zijn en opvullen en laten aansluiten op de betonnen vloer van me woonkamer , en dan ik dat er dan nooit meer zou hoeven omkijken. Echter ja de vloer staat wel zwevend en hier in rotterdam is bodemdaling wel een probleem .

2 : De houten constructie herstellen , uitgraven en ventileren .. en nieuwe vloerplaten erop . Wat ik me dan wel afvraag is hoe ik de vloerplaten het beste kan laten aansluiten op me betonnen vloer van me woonkamer ? . OSB platen gebruiken of fermacell lees ik ook veel over. ?
Uiteindelijk zal er wel ge-esaliseerd moeten worden is er dan een voorkeur kwa type vloerplaten ? Dat er dalijk één soort egaline laag overheen kan ? '(egaline op een houtenvloer werkt toch niet )

3: De broodjes oplossing , hiermee word beton dus aan de fundering legt waardoor fundatie dus een extra belasting krijgt?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu