Schuimbeton in jaren '20 huis

Kaduna

  • #1
Hallo klussers,

Afgelopen week heb ik een jaren 20 huis gekocht en op dit moment zijn we alles aan het strippen om het vervolgens weer te isoleren en op te bouwen. Veel doe ik daarbij zelf, maar de vloerisolatie wil ik laten doen. Hiervoor heb ik nu het idee om schuimbeton te gaan gebruiken.

Situatie is als volgt: Het huis heeft een vloeroppervlakte van 65m2. De fundering is op staal. De vorige eigenaar heeft in 1975 de houten vloer vervangen door een beton vloer. Niet helemaal duidelijk hoe dik deze is maar waarschijnlijk rond de 15cm. Ook zit er een dikke laag rubber (?) onder, ik denk tegen het vocht. Onder het huis zit een kleine kelder (ik geloof niet meer dan 1x2 meter maar ik heb dit nagevraagd bij de vorige eigenaar) die is volgestort met puin. Er is verder geen isolatie onder de vloer.

Er komt over een aantal weken een partij die de betonnen vloer komt weghalen, en het zand uitgraaft (waarschijnlijk 20cm ongeveer) zodat er uiteindelijk iets van 35cm schuimbeton gestort kan worden. Ik ben benieuwd naar jullie mening over dit plan.

1. Lijkt dit plan jullie uitvoerbaar? De sloper en de schuimbetonpartij maken zich geen zorgen. Het blijft natuurlijk een oud huis en ik lees hier en daar wat horrorverhalen over het wegscheppen van zand bij de fundering.
2. Onder het huis zit dus een kelder, wat kan ik hier het best mee doen? Ik dacht ook volspuiten met schuimbeton maar dat is lastig als er veel puin ligt. Kan ik bijv. ook een betonnen plaat eroverheen (laten) leggen?
3. Zijn er misschien voor mijn situatie (betere) alternatieven qua isolatie waar ik naar zou moeten kijken?

Dank!
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
35 cm schuimbeton geeft een iso waarde van een kleine 3, of dieper uitgraven dat je op een 45 a 50 cm uitkomt of de vloer isoleren met minimaal 10cm pir en dan een nieuwe betonvloer storten van 10 cm dik met hierop vvw en een nieuwe afwerkvloer
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #3
schuimbeton voor 1 woning is een duur grapje
je kan beter isolatieplaten aanbrengen met beton er op
 

Kaduna

  • #4
Dank voor jullie reactie! Wordt erg gewaardeerd. Bij navraag komt er 40cm schuimbeton op, dit geeft dan 3.70Rc. Dit kan ik ook behalven met ongeveer 12cm EPS. Als ik het uitreken met de huidige vloer die er ligt, hoeft er dan maar 15cm afgegraven te worden i.p.v. 33cm met het schuimbeton.

Ik twijfel erg wat de beste optie is.

@Boertje125 Qua kosten is het schuimbeton denk ik wel duurder inderdaad, ik zit op 3500 euro voor 65m2. Als ik beton laat storten kost dit 1500 als ik even rondkijk op internet + kosten voor de isolatie.

@Marcn.88 Is PIR wel drukvast genoeg voor een laag van 10cm beton? Ik lees online dat XPS of EPS hier beter geschikt voor is?

Hebben jullie nog een mening over punt 1? Het lijkt mij dat 15cm afgraven sowieso geen probleem zal moeten vormen?
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #5
isolatie soorten zijn vaak verkrijgbaar in verschillende druk klasse hier dient altijd naar gekeken te worden of het voldoende drukvast is voor de beoogde toepassing
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu