PS Combinatievloer/schuimbeton/iets anders onder HSB?

Koffiedik

  • #1
Dag allen,

Na rondbellen/-vragen en rondzoeken op het forum, inmiddels allerlei adviezen verzameld, maar ik wilde toch graag onze situatie eens voorleggen aan jullie professionele klusblik...

Wij gaan een aanbouw (HSB) bouwen aan ons huis. Ons budget is beperkt, we hebben meerdere klussers/bouwers om ons heen, en we willen zoveel mogelijk zelf doen.
Een vriend (geen constructeur, wel bouwervaring en enkele HSB-constructies op zijn CV) helpt ons hierbij. Hij weet veel van het hout, maar dan rest er nog wat uitzoekwerk voor ons.
Een belangrijk punt hierin is de vloer. Hiervoor hebben al diverse scenario's de revue gepasseerd, afhankelijk van de persoon met wie we praten...
Zie hier de situatie. Roze is bestaande bouw, deze muren worden gesloopt. Geel is het gedeelte dat erbij komt. Aanvankelijk was het plan om alleen in het gele gedeelte een nieuwe vloer aan te brengen. De bestaande vloer (uit ca. 1930) blijkt echter te bestaan uit (van boven naar beneden) tegels - kwakken cement - bakstenen - zand. Aanvankelijk hebben we nog wel gespeeld met het idee om deze vloer te laten liggen en eventueel uit te zoeken of we hier een cementdekvloer op kunnen storten om de boel gelijk te trekken en een egaal geheel te krijgen, maar momenteel gaat voorkeur uit naar alles eruit en een goede nieuwe vloer erin.
Schermafbeelding 2021-09-06 om 08.32.51.png

Bovenstaande vriend was aanvankelijk van plan fundering te plaatsen en hierop alles met hout op te bouwen. Dit blijkt echter geen optie omdat we dit niet voldoende kunnen ventileren (de kruipruimte in de rest van het huis blijkt volgestort met zand), dus een houten vloer lijkt ons te ontvankelijk voor schimmel en rot.

Volgende optie die werd aangedragen door een meedenkend architect is een broodjesvloer (PS Combinatievloer). Dit is een optie, waarbij we denken aan ringfundering - PS combinatievloer - HSB erop (of HSB op de fundering en broodjesvloer erin). Eerder werd ook nog gesproken over schroeffundering, waarbij iemand anders weer zei dat dat onzin is omdat we op zand gaan bouwen en niet in de buurt van water o.i.d.
Als alternatief voor een broodjesvloer kwamen we op schuimbeton als een goed geïsoleerde vloer in minder stappen dan een PS combinatievloer. Ook dan zouden we starten met ringfundering en hierop HSB opbouwen, dan de schuimbetonvloer erin. Hierin hebben we ons door wat betonboeren laten adviseren die ons dan weer voor gek verklaarden dat we een broodjesvloer overwogen, omdat dit zoveel stappen met bijbehorende partijen zou betekenen.
Een derde optie is een 'traditionele' opbouw van zand - isolatie - (gewapend) beton.
Er zijn ongetwijfeld nog honderd andere opties...

Wat we zoeken is een goed geïsoleerde vloer die nog enigszins budgetvriendelijk blijft. Als het even kan willen we hierin zoveel mogelijk zelf doen, al besteden we specialistenwerk graag uit ipv zelf wat aan te rommelen (ik heb bijvoorbeeld zo mijn twijfels of het verstandig is om zelf een betonnen drukvloer te gaan storten. Misschien is het een fluitje van een cent, maar ik kan me ook voorstellen dat er een hoop goed mis kan gaan wanneer je hier weinig tot geen ervaring mee hebt).

Wat zijn jullie adviezen in deze?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Begin met de basis: hoe is de bestaande woning gefundeerd, op staal of op palen?
 

Koffiedik

  • #3
De rest is op staal gefundeerd en staat er na bijna 100 jaar nog zonder scheuren :)
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Vloer op zand met vorstrand.
Indien de rest van het huis nog een houten balklaag als beganegrondvloer heeft, wel voorzieningen opnemen om de kruipruimte te ventileren.
 

Koffiedik

  • #5
Beter laat dan nooit, dankjewel Rola, helder. We overwegen schuimbeton of EPS-geïsoleerd gewapend beton voor de vloer, maar hoe dan ook, stap 1 is de fundering met vorstrand. Ik ben momenteel aan het stoeien met hoe dit er precies uit gaat zien.
Vragen die nu opkomen:
- Hoe hoog willen we het gewapend beton storten in onze fundering/vorstrand? Ik lees overal dat we ons hierover door een constructeur moeten laten adviseren, maar denk (misschien een tikje arrogant hoor!) dat er toch wel andere manieren zouden zijn om te ontdekken wat een veilige dikte is om een begane grondverdieping in HSB op te bouwen? Ik lees dat 15 tot 20 cm voldoende moet zijn met een goede bewapening. Gevoelsmatig lijkt dat me wat dunnetjes... maar wie ben ik ;)
- Willen we hier EPS bekisting voor gebruiken? Ook als we (isolerend) schuimbeton als betonplaat zouden gebruiken? Ik lees dat dit niet per se nodig is wanneer we met Ytong zouden opmetselen.
- Als we schuimbeton gebruiken, mogen we dan nog wel spreken van een vorstrand aangezien de vloerplaat en vorstrand uit verschillende materialen bestaan? Of moet dit echt hetzelfde beton zijn om tot een monoliete massa te kunnen komen?
- Stel dat we voor schuimbeton kiezen, is het dan nog van toegevoegde waarde om een dubbel muurtje met spouw te metselen, of is een enkel muurtje dan ook voldoende?

Dit zijn zomaar een paar hoofdbrekens... zo gaat dat als je goede antwoorden krijgt, dan volgen er meer vragen ;)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu