Vloeropties schuimbeton in woonkamer en doortrekken gietvloer/verwarming?

Utang

 • #1
We zullen eind februari verhuizen naar een andere woning van begin jaren 70. In de woonkamer ligt een planken vloer met daaronder balken. De keuken is uitgebouwd en heeft een nehobo vloer (bestaande stuk) en geisoleerde broodjesvloer (nieuwe stuk). Ik vermoed dat er een dekvloer over de constructievloer is gelegd over de hele linie, maar kan dit nu niet goed zien omdat er nog laminaat op ligt.

Ik heb een offerte aangevraagd voor schuimbeton en vloerverwarming in de woonkamer. Het beton bedrijf geeft aan dat het de mooiste oplossing is, ( voor egale warmteverdeling), om de dekvloer uit de keuken te verwijderen en zo de matten en vloerverarming door te leggen.
Om vervolgens in 1 geheel een anhydrietvloer er op te storten. Alternatief is alleen schuimbeton laten storten en te frezen in zowel schuimbeton als de dekvloer in de keuken.

Het eerste scenario klinkt me qua netheid een logische keuze. Ik echter wil voorkomen dat de vloer omhoog gaat. Frezen lijkt me vanuit dat opzicht ook prima. Hoe zien jullie dit?

* Mijn intentie is om de nehobo vloer vanuit de kruipruimte te laten isoleren om warmteverlies tegen te gaan.

Mijn vragen:
 1. De demontage moet ik zelf uitvoeren of uitbesteden. Is het constructietechnisch 'veilig' om zelf de vloerbalken en -planken uit de woonkamer te halen?

 2. Zien jullie nog nadelen/risico's rondom het storten van schuimbeton in de woonkamer? Anders dan dat de kruipruimte niet meer toegankelijk is?

 3. Is er een manier voor mij om te zien hoe dik de dekvloer in de keuken is?
  Daarnaast staat er momenteel een keuken in het vertrek. Is het een haalbare zaak om een deel van de vloer er uit te bikken en de dekvloer onder de keuken intact te laten? Of wordt dit per definitie een rommeltje?
 
Laatst bewerkt:
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
  1. Ja.
  2. Is het huis op palen of op staal gefundeerd?
  3. Gat kappen in de dekvloer. Gedeeltelijk uitkappen is mogelijk als de vloer goed vast ligt.
   
  • Like
  Waarderingen: Utang

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  Moderator
  • #3
  Ik zou zeker de riolering controleren, mantelbuizen aanleggen etc.
   
  • Like
  Waarderingen: Utang

  Utang

  • #4
  @Rola,
  Ik vermoed dat op staal is gebouwd ivm zand bodem in de regio. Een brede strook zie ik onder de vloer zo niet liggen, maar het lijkt ook of het beton is doorgetrokken onder de woonkamer.

  Schermafbeelding 2021-12-03 om 08.18.07.jpg
   

  Pluk88

  • #5
  Je schrijft " Alternatief is alleen schuimbeton laten storten en te frezen in zowel schuimbeton als de dekvloer in de keuken."

  Dat lijkt me geen werkbaar alternatief. Schuimbeton kan lage puntbelasting aan en is niet geschikt als kale vloer (als je er een klapstoeltje op zet, krijg je al putjes). Bedoel je misschien schuimbeton + anhydriet, en vloerverwarming in anhydriet + huidige vloer keuken? Infrezen in anhydriet is een hels karwei, dat is nogal hard. Je kunt anhydriet wel over je vloerverwarming gieten. (hier ook laten doen)

  extra mantelbuizen (en extra breed) op kan zeker geen kwaad. Wij zijn blij dat we dat gedaan hebben naar verschillende punten.
   

  Utang

  • #6
  Dat is inderdaad wat ik bedoelde Pluk. Het plan om in de dekvloer van de keuken te frezen is inmiddels ook een niet haalbaar scenario gebleken. In heb een aantal planken laminaat uit de keuken los gehaald, en een gaatje geboord. Het laminaat ligt koud op de constructieve dekvloer van de Nehobo vloer. Helaas kan daar niet in gefreesd worden.

  Ophogen in de keuken is naar mijn idee niet een optie omdat dan de keuken ook omhoog moet. Deze is nog maar een paar jaar oud. Enige goede optie lijkt om de bestaande Nehobo vloer te slopen en ook het 'oude deel' van de keuken van schuimbeton te voorzien. 75% van de keuken is gebouwd op het bijgebouwde stuk. Hier ligt al een geïsoleerde broodjesvloer.

  Hoe weet ik of het veilig is om de nehobo vloer in de keuken te verwijderen... ? De muren op de begane grond leunen niet op de vloer, maar lopen in het verlengde van de gemetselde stenen in de kruipruimte.
  Er leunt daarnaast c.a. 1 meter keuken op de nehobo vloer. Wellicht dat dit deel te 'stutten' is (evt aan muur te laten hangen) en er een nieuwe vloer onder te leggen is.
  Of zien jullie nog alternatieven?

  20211121_125041.jpg
   

  Emiel1

  • #7
  Je kunt zelf de vloerdelen en de balken verwijderen.. Ook de poeren (steunen onder de balken) weghalen en evt. gaten in de muur waar de balken in opgelegd zijn dichtmaken (indien ze doorlopen naar andere ruimte). Ipv schuimbeton kun je ook kiezen voor isolatievloer (Schuimbeton vermengd met polystyreenkorrels ("piepschuim") , daarop vloerverwarming en daarop dekvloer).
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu