Nehobo vloer onderstorten met schuimbeton

Niels123#

  • #1
Hi,

Wij hebben onlangs een jaren 60 woning gekocht met een Nehobo vloer. Alhoewel de vloer visueel nog in redelijke staat lijkt, lijkt er deze tijd van het jaar permanent water in de kruipruimte te staan.

We zijn bang dat de vloer in de komende 10-20 jaar (of al eerder) achteruit gaat, en willen sowieso gaan isoleren. Isoleren van de bestaande vloer met pur lijkt me niet de optimale oplossing, omdat we dan zicht op de vloer verliezen.

We kijken nu naar het laten onderstorten van de vloer met schuimbeton. Dat zou latere potentiële problemen met de Nehobo vloer moeten vermijden, en redelijke isolatie opleveren. Het huis is gefundeerd op staal, de kruipruimte is zo’n 60cm hoog.

Hebben mensen ervaring met het onderstorten van Nehobo- of andere probleemvloeren met schuimbeton? Tips of aandachtspunten?

Ik zie dat veel bedrijven aanbieden om de Nehobo vloer eruit te slopen en dan schuimbeton met een nieuwe dekvloer te storten. Dat lijkt mij echter wat riskanter, aangezien het binnenblad en een aantal binnenmuren op de randen van de Nehobo vloer staan. Zijn er duidelijke redenen om één van de twee alternatieven boven de ander te verkiezen (bestaande vloer laten zitten en schuimbeton eronder vs. vloer verwijderen en schuimbeton)?
 

Sine

  • #2
Ons jaren 60 huis heeft ook Nehobo vloer (120m2). Valt wel eea over te zeggen.

Hoeveel water staat er (cm)? Is kruipruimte belucht?
Staat er alleen water in de winter? Anders zou je 's zomers een bodemfolie kunnen leggen die voorkomt dat de hoge vochtigheidsgraad voor condensatie tussen vloer en isolatiemateriaal zorgt.
Wat gebeurt er als je nu het water wegpompt? Hoe snel is er dan weer water zichtbaar?

Staat het huis in een veenweidegebied dan zakt de bodem verder; ook als er een laag schuimbeton ligt.

Wordt de kruipruimte niet gebruikt voor riool, elektra- &waterleidingen? (maw eenmaal volgestort kun je niet meer terug en is ie voor eeuwig onbereikbaar).

Isoleren met PUR moet je idd zeker niet doen: de vloer moet je blijven kunnen inspecteren, maar daar was je al achter. In onze kruipruimte denken we nu aan een dikke laag PIF. PIF kan er weer afgetrokken worden om de vloer later plaatselijk te kunnen inspecteren.

En letop: kans bestaat dat je asbest tegenkomt. Sloopbedrijven zijn daar dol op omdat ze dan het werk mogen stopzetten en -met wat aanpassingen- veel hogere bedragen mogen vragen&vangen.

Overigens zijn er ook bedrijven die een stalen frame onder de nehobovloer plaatsen, waardoor de draagkracht, maar of dat met 60cm hoogte mogelijk is, weet ik niet.
 

Auto-Geen

  • #3
Waarom is Nehobo een probleem vloer, als er na 60 jaar niks mee aan de hand is zal dat wel meevallen. Je kruipruimte zal volspuiten met schuimbeton lost ook een probleem op, hij is er niet meer.
 

Niels123#

  • #4
Dank voor jullie reacties.

@Sine, er staat redelijk wat water in: in één ruimte staat permanent een laag water, in een andere ruimte staat een gegraven geultje van 10cm diep constant vol, en een andere ruimte is wel droog. We hebben natuurlijk wel extreem hoge waterstanden gehad de afgelopen tijd, dus weet niet in hoeverre dit representatief is. We hebben het huis nog niet meegemaakt in de zomer.

Kruipruimte is wel redelijk goed belucht. Oplossingen als folie en een stalen constructie lijken me echter alsnog tijdelijk (indien lokaal toegepast) of extreem duur (indien overal toegepast).

Het voordeel als we de bestaande vloer laten zitten en deze onderstorten met schuimbeton, is dat er niets gesloopt hoeft te worden.

Punt wat betreft leidingen etc ben ik met je eens, maar volgens mij is dat overkomelijk. We willen het stuk tussen de voordeur en meterkast vrijhouden (zit hoofdkraan, stroomkabel en mantelbuis voor gas. Verder is het leidingwerk niet heel complex, en zouden we een paar loze mantelbuizen erin zetten voor eventuele onvoorziene situaties later.

Qua bodem maak ik me niet zo’n zorgen, de woning is gefundeerd op staal en we hebben geen verzakkingsproblemen gezien. Bodemrapport geeft ook aan dat er m.n. zandlagen aanwezig zijn.

@Auto-Geen: ik ben inderdaad niet bang dat de vloer morgen in elkaar stort, maar de technische levensduur van zo’n vloer is 50 jaar (hij ligt er intussen 65 jaar), en in onze kruipruimte heersen precies de omstandigheden waar voor gewaarschuwd wordt. Nu isoleren met ander materiaal, de kruipruimte met regelmaat moeten inspecteren, en wellicht binnen 10 jaar je isolatiemateriaal moeten verwijderen omdat de vloer verstevigd moet worden lijkt me niet ideaal. Ik ben op zoek naar een langere termijn oplossing.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Ik ben niet erg bekend met deze vloeren. Als het gaat om controle of de wapening is aangetast, zijn daar gespecialiseerde bedrijven voor.

Onder een bestaande vloer schuimbeton aanbrengen zie ik niet als een deugdelijke constructieve oplossing. Dit sluit namelijk nooit mooi aan, ook vanwege krimp van het materiaal. Het zorgt er bovendien voor dat de kruipruimte blijvend niet meer toegankelijk is voor inspectie en ventilatie. En nou net die ventilatie lijkt me een belangrijke factor voor de levensduur van je vloer.

Schuimbeton isoleert trouwens ook slecht.

De vloer kan je isoleren met een mechanisch bevestigde isolatie.
 

Auto-Geen

  • #6
Is niet te hopen dat de verdiepings vloer ook Nehobo in want dan heb je nog wel een paar m3 nodig. :?
 

Niels123#

  • #7
@IJkenhout: dank voor je reactie, interessant punt. Ik ben in gesprek met een bedrijf dat deze techniek al veelvuldig heeft toegepast bij Nehobo vloeren. Ik weet dat ze onder andere werken met ontluchtingsgaten om te zorgen dat er goede aansluiting is. Zal eens vragen hoe ze naar krimp kijken.

Lijkt mij dat ventilatie niet meer relevant zou zijn, aangezien de nehobovloer dan geen overspannende kracht meer zou moeten leveren. Maar, dat is inderdaad wel ervan uitgaande dat een goede aansluiting verkregen kan worden.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #8
Niet elke Nehobo vloer heeft problemen. Als die vloer er al zestig jaar in zit en er nu geen zichtbare schade is, is de kans niet zo groot dat er de komende tien a twintig jaar problemen ontstaan. Sterker nog, ik zie niet in waarom de levensduur van de vloer dan korter zou zijn dan de rest van de woning.

Als je nu een klein beetje water in de kruipruimte hebt, dan zal de kruipruimte in de praktijk meestal droog zijn. Er is de laatste tijd extreem veel regen gevallen, dus je zult zien dat het water de komende tijd waarschijnlijk snel verdwijnt. Dat is dus allemaal geen probleem.

Ik zou de vloer isoleren aan de onderzijde en er lekker in gaan wonen (ik zou er zelf pur tegen aan laten spuiten). Niet teveel problemen zoeken die er niet zijn.
 
  • Like
Waarderingen: Auto-Geen

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
60 cm hoogte in de kruipruimte daar is wel in te werken. Is er een ruime toegang om daar isolatieplaten door te krijgen. Mag je boren in die vloer dan zou ik kiezen voor plaat 4 schroeven met plug en volgring in de vloer te krijgen.
 

Kem

  • #10
Ik zit met precies hetzelfde idee als Niels.... ook een nog goede nehobo vloer zonder roest en ellende met droge kruipruimte.
en de wens voor infrezen in de cement deklaag van vloerverwarming......
Inderdaad Nederboom claimt dit te doen....
Voldoende ontluchtingsgaten en aanbreng gaten voorzien.....en alles aan leidingen vooraf goed voorzien...+ nodige toekomstige mantelbuizen voor als.....
Dan lijkt mij dat de schuimbeton voor 90% de draagkracht van de vloer z'n eigen gewicht kan gaan overnemen/ ondersteunen
 

Niels123#

  • #11
Als update voor anderen in een soortgelijke situatie: ik ben intussen redelijk comfortabel met schuimbeton als oplossing. Vond krimp nog wel een interessante overweging, maar die schijnt minder dan 0.2% te zijn, en de partij die ik spreek heeft ook wat controleboringen achteraf gedaan bij eerdere projecten, waarbij het schuimbeton nog steeds strak aan blijkt te sluiten op de vloer. Daarnaast zitten we hier op goede zandgrond en hebben we een strokenfundering, beiden zouden de kans op verzakking moeten minimaliseren.

Heb overigens ook een partij gesproken die een staalconstructie aanbrengt, waarna de vloer ook weer een aantal decennia mee kan. Vanuit kosten perspectief vind ik dit echter geen aantrekkelijke optie. Wel interessant dat er bij zo’n constructie alsnog vlakken van 50 x 50/60 x 60cm zijn tussen de stalen ondersteuning, waar je voor de overspanning van je nehobo vloer afhankelijk blijft. Een partij die ik hierover sprak raadde aan met pur na te isoleren na het aanbrengen van zo’n staalconstructie. Dichtcellige pur zou het roestproces grotendeels stoppen wegens zuurstofgebrek. Lijkt me dat dat ook zou moeten gelden voor schuimbeton.

Qua isolatie trouwens ook nog wel interessant dat de nehobo stenen zelf redelijk isoleren, aangezien iedere steen uit twee holle ruimtes bestaat.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #12
Niels123# schreef:
Qua isolatie trouwens ook nog wel interessant dat de nehobo stenen zelf redelijk isoleren, aangezien iedere steen uit twee holle ruimtes bestaat.
Om toch geïnteresseerde even te laten nadenken. Is dit zo. Zou gewicht dus materiaal kosten geen belangrijkere rol spelen. Of heb daar getallen van.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #13
Zou gewicht dus materiaal kosten geen belangrijkere rol spelen.
twee vliegen in 1 klap, lichter en isolerend. best goed bedacht. een porisoblok bijvoorbeeld doet dat toch ook?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #14
Nee, steenachtige producten isoleren voor geen meter. Die holle ruimtes doen heel weinig, want het gaat om het steenachtige contactvlak tussen binnen en buiten (koudebruggen). Schuimbeton heeft heel veel open ruimtes, met voldoende dikte heeft dat wel enige isolatiewaarde. Je moet dan wel die dikte ook opwarmen, dus of dat energetisch interessant is, weet ik niet.
 
  • Like
Waarderingen: Wgb

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #15
Ideaal voor de afdeling marketing als het lijkt dat de consument dat niet helemaal begrijpt maak je daar flink gebruik van.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu