Schuimbeton op PIR?

MFox

  • #1
Dag allen,
Ik wil mijn houten vloer vervangen voor een betonvloer. Nu heb ik niet gigantisch veel opbouwhoogte zonder al te veel graafwerk (zo'n 35cm). Als ik de constructievloer alleen zou laten maken van schuimbeton, kom ik op een rd van zo'n 2,5 oid. Nu dacht ik om dikke Pir platen te pakken (10-14cm) en hier dan een laag schuimbeton en dan afwerkvloer. Voordeel schuimbeton mijns inziens is namelijk goedkoper, zelf nivellerend, geen wapening nodig en nog extra isolatie. Isolatie is belangrijk voor mij aangezien ik ga verwarmen met een warmtepomp.
Hamvraag is nu natuurlijk, kan dit zomaar? Lees op internet wel dat een laag schuimbeton minimaal 10 cm moet zijn, maar verder vind ik weinig praktijkvoorbeelden. Dank voor eventuele inzichten!
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
Is 10 cm niet relatief duur? (of gaat het om een groot oppervlak)

Klopt die 35 cm? Ik dacht dat dat een rd van rond de 3,5 geeft.
Ook kom ik met 14 cm PIR en 10 cm schuimbeton op 24 cm..

Wat wordt de afwerkvloer?
Als je maar 25 cm hebt zou ik kijken of het helemaal zonder beton kan.
Dus eps/pir met een vloer direct daarop.
 

MFox

  • #3
Het klopt wat je zegt! Er komt alleen nog een afwerkvloer op, incl vloerverwarming. Dus als ik 35 - 8 cm zou doen, kom ik op zo'n 27 cm voor het schuimbeton.
Dat is in mijn beleving net wat aan de lage kant qua isolatiewaarde. Oppervlakte is zo'n 44 m2, alleen als ik hier bijvoorbeeld bij de betoncentrale naar de prijzen kijk qua m3, betaal ik voor 'gewoon' beton +-1700 euro, en voor schuimbeton 1500. En dan komt er bij gewoon beton ook nog wapening bij van zo'n 700 euro..

Afwerkvloer wordt waarschijnlijk een anhydrietvloer van zo'n 8cm.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #4
Duidelijk
Ik kom dit ergens tegen:
"Indien het wegens een gebrek aan hoogte van uw kruipruimte niet mogelijk is de gewenste isolatiewaarde te halen met alleen schuimbeton kan deze worden gecombineerd met een laag van bijvoorbeeld eps-platen en vervolgens een afvulling van schuimbeton om de gewenste isolatiewaarde alsnog te halen."
Met PIR wel opletten dat het geschikt is om onder beton te gebruiken, niet alle PIR is daar geschikt voor. PIR met hogere druksterkte is iets zwaarder en heeft een iets (klein beetje maar) lagere isolatiewaarde.
 

MFox

  • #5
Super, ik heb me rot gezocht naar zulke informatie haha. Helder verhaal denk ik. Zal inderdaad op de druksterkte letten!
 

MvanV

  • #6
Xps heeft vaak ook eeb hogere druksterkte.
Overigens zijn er ook renovatievloersystemen van grote balkplaten piepschuim met wat hout of blik er boven op, dat kan als zelfstandige vloer werken. Die hangen ze in een dag tussen 2 rails aan de muur
 
  • Like
Waarderingen: MFox

carebaer

  • #7
@MFox Wat heb je uiteindelijk gekozen? Heb je PIR platen onder het schuimbeton geplaatst?
 

MFox

  • #8
@carebaer ik heb uiteindelijk toch voor conventioneel beton gekozen met staalmatten. Er waren veel leveranciers die me niet de zekerheid durfden te geven dat het helemaal goed ging, zeker de geringe hoogte die ik heb. Door het gewicht van normaal beton toch iets meer zekerheid.
 

carebaer

  • #9
@MFox Bedankt voor je antwoord. Wat vonden ze té gering wat betreft dikte schuimbeton?

Hoe bevalt je vloer verder?
 

MFox

  • #10
@carebaer, ik had voor de constructievloer zo'n 10 cm over, dit was qua gewicht per m2 erg laag, zeker omdat er ook nog een cementdekvloer overheen ging van zo'n 7 cm. Vloer bevalt erg goed. Je merkt gewoon dat het huis echt goed warm is nu aan de onderkant door de dikke isolatie (Pir 14cm). Vloerverwarming gelegd met noppenplaten, dat was ook echt ideaal.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu