Schimmel op muur - optrekkend vocht?

Hallo,

Wij hebben op de benedenverdieping in de linkerhoek van de kamer last van schimmel. Nu is onze kruipruimte erg nat - staat een flinke laag water in. Tevens hebben we enorm last van condens op de ramen op de gehele voorgevel.

Ik heb een luchtvochtigheidsmeter aangeschaft en die geeft gemiddeld tussen de 60 en 75% aan. Dit kan zo natuurlijk niet langer en ik wil dit graag opgelost hebben maar waar in vredesnaam begin je.

Wat voor soort bedrijf kan ik inschakelen die een gedegen conclusie kan trekken wat de oorzaak van de problemen is en hoe deze oorzaak het beste op te lossen. Ik zoek op google naar vochtspecialist maar kom alleen advertenties tegen van bedrijven die willen isoleren of een zogenaamd Merk verwijderd - modsysteem willen plaatsen.

Heeft iemand van jullie een aanbeveling van wat voor soort bedrijf ik in mijn regio kan op zoeken en benaderen om naar ons vochtprobleem te kijken.

Omdat er veel vocht in de kruipruimte staat trek ik als leek al gauw de conclusie dat het dan om optrekkend vocht gaat, maar na het lezen van veel berichten hier op het forum kun je die conclusie niet zo gauw trekken zonder gedegen onderzoek.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Adressen en aanbevelingen van bedrijven worden hier niet gegeven.

Maar je kunt beginnen door te zoeken op de term "bouwpatholoog".
 
Dank voor je suggestie om te zoeken naar "bouwpatholoog". Zijn er naast bouwpathologen nog andere specialismen / vakmannen waar ik op kan zoeken die verstand van vocht hebben?

Ik hoef geen concrete naam van een specifiek bedrijf maar ik ben al geholpen als ik weet naar wat voor SOORT bedrijf of vakman ik moet zoeken. Gaat het om een loodgieter of algemeen bouwbedrijf. Ik wil iemand kunnen contacteren die verstand van vochtproblematiek heeft. Ik ben zelf een leek als het gaat om bouwkundige zaken en weet daarom ook niet wat voor specialisaties er zijn en welke ik moet hebben.
 
Laatst bewerkt:
Wel goed uitkijken als je on line zoekt naar "bouwpatholoog" !
De kans is zeer groot dat je daar via twee verschillende links kunt terechtkomen bij een oplichter. Iemand die zowel in Nederland als in Vlaanderen actief is en kan uitpakken met een indrukwekkend professioneel ogende website.
Als je daar contact mee opneemt dan zal u een betalend plaatsbezoek worden voorgesteld waarna je een zeer twijfelachtig advies zult ontvangen zonder enige garantie op succes.

Vind je op die site onder andere deze vermeldingen :
  • verwijderd - mod
Weet dan dat je met een verkeerde te doen hebt.
Enfin:
Ik weet bijna zeker dat je ook via dit forum goede raad kan krijgen over de oorzaken van uw probleem en de eventuele oplossingen daarvoor.
Je zou dan wel zo veel mogelijk informatie moeten geven over de situatie waarbij volgende vragen zich om te beginnen al stellen:
  • Hoe oud is de woning?
  • Als dan niet geïsoleerde spouwmuren of volle muren?
  • Op welke manier wordt de woning geventileerd?
  • In welke kamer heb je die last ? Slaapkamer, woonkamer...?
  • In welke periodes doet het probleem zich het meest voor ?
  • Op welke manier wordt er verwarmd?

De kans is groot dat je dit op een relatief gemakkelijke manier kunt oplossen zonder dure ingrepen.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Probeer eerst via het Forum tot een oplossing of in ieder geval enig inzicht te krijgen.
Een bouwpatholoog van ik schat 150 € uur kan altijd nog.
Ik neem aan dat je meer gelezen hebt over dit probleem.
Je hebt de luchtvochtigheid gemeten 65 -70% dat is in ieder geval hoger als ideaal.
Even belangrijk is wat is de temperatuur in die bewuste omgeving.
Weet je die temperatuur dan moet je ook de temperatuur van die bewuste plekken zien te meten.
Dat doe je met een infrarood temperatuur meter. Zelf gebruik ik een infrarood koortsmeter waarmee je de temperatuur van je voorhoofd kan meten. Onze meter heeft een optie FOOD voor bijvoorbeeld babyflesjes of andere zaken. Gaat daar prima mee.
Dus kom met de getallen meten is weten.
 
Vind je op die site onder andere deze vermeldingen :
Ik heb de verwijzing naar die vermeende oplichter verwijderd. Ik ken namelijk een bedrijf die exact die bewoording gebruikt op hun site. De eigenaar is een autoriteit op dit gebied. Ik weet niet wat voor rapportages er gemaakt worden, dus daar kan ik niets over zeggen.
 
Laatst bewerkt:
Als het optrekkend vocht zou zijn, waarom heb je dan condens op de ramen?

De te nemen stappen zijn:
1. Lekkage uitsluiten (kan van binnen of van buiten komen, zelfs van de buren)
2. Koudebruggen opsporen
3. Ventilatie controleren (zowel kruipruimte als het huis zelf)

Optrekkend vocht is nooit een oorzaak, maar altijd het gevolg van een onderliggend probleem. Er zijn zeker adviesbureau's die je hiermee kunnen helpen. Een bedrijf die optrekkend vocht meteen als oorzaak benoemd en wil injecteren (of nog erger: een apparaat plaatsen) zou ik niet inschakelen.
 
Hieronder een duidelijker omschrijving van onze problemen en antwoorden op vragen die jullie stelden.

In de herfst en winter hebben we enorm last van condens op onze ramen in de woonkamer. Je moet dan denken aan elke ochtend met een trekker de ramen condens maken. de ramen zitten compleet van onder naar boven onder de condens en komt er echt met druppels vanaf lopen. Daarnaast hebben we in 1 hoek van de kamer erg last van schimmel op de muur. De schimmel zit vanaf de vloer tot ongeveer een hoogte van 50 cm. In deze periode is door de regenval onze kruipruimte extreem nat. Staat gemiddeld een laag water van 20 tot 30 cm diep in.

2 jaar geleden hebben we vloerverwarming laten leggen. Ik heb toen gezien dat in de hoek waar nu de schimmel zichtbaar is de betonnen vloer beschadigd was. Beton brokkelde daar wat af en er zat een gat in die hoek met diepte tot 5 a 10 cm en omtrek gat zal ook zo'n 10 cm geweest kunnen zijn. Ik kon niet via dat gat de kruipruimte zien. Na het leggen van de vloerverwarming is dat gat ook weer opgevuld met het spul waar je ook de sleuven van de vloerverwarmingsleidingen mee dichtsmeert.

Sinds het leggen van de vloerverwarming hebben we nu deze extreme condens en schimmelvorming.

Daarnaast ervaren we in de woonkamer ook een enorme tocht die - volgens mij - veroorzaakt wordt door koudeval vanaf de ramen / gevel waar ook de condensvorming zit.

Omdat we zoveel water in de kruipruimte hebben staan vermoed ik dat het vocht vanuit de kruipruimte in de buitenmuur optrekt. Kan het zo zijn dat het gat in de vloer in de hoek van de kamer iets heeft vernield waardoor nu het vocht makkelijker vanuit de kruipruimte in de muur kan trekken? Kan hierdoor een koudebrug zijn onstaan in de kruipruimte.

Ons huis is gebouwd omstreeks 1991, we hebben spouwmuren, of deze muren de juiste isolatie hebben of welke isolatie erin zit zou ik niet weten. Ik weet ook niet of er vuil in de spouwmuur zit.

Onze buitenmuur is voor opgetrokken uit witte stenen, deze zijn wat aan de poreuze kant. Deze witte stenen beginnen ongeveer vanaf 30 cm vanaf de grond. De eerste 30 cm is opgetrokken met rode stenen die volgens mij iets minder poreus zijn.

Voor zover ik kan zien hebben we geen lekkage

Ventilatie:
Overdag staat er nu noodgedwongen in de woonkamer altijd een raam op een kier of verder open. Omdat het dan zonde is om te stoken hebben we gedurende een groot deel van de dag de vloerverwarming niet aan staan. Het is dan gemiddeld zo rond de 17 a 18 graden in huis. 's Avonds na het eten doen we het raam eten en zetten de verwarming dan aan.

Of we ventilatie in de kruipruimte hebben weet ik eigenlijk niet

Ik hoop dat dit een goed beeld geeft van onze situatie en hoor graag jullie meningen hierover. Als er meer informatie nodig is om een mening te vormen laat dan even weten wat ik nog meer uit moet zoeken. Ik heb geen infrarood thermometer dus weet niet de temperatuur van de muur, ramen of de plek waar de schimmel zit. Als dat toch handig is om te weten dan graag even aangeven want dan moet ik zo'n ding even ergens kopen.

Alvast bedankt voor het lezen van dit epistel
 
Alles wijst op schimmelvorming door condens. Maar alleen iemand mét kennis ter plaatse kan jou van passend advies voorzien. Beter een paar honderd Euro voor een goed en onafhankelijk advies (losgekoppeld van de uitvoering) dan een partij die alleen maar spullen wil verkopen.
 
Maar alleen iemand mét kennis ter plaatse kan jou van passend advies voorzien. Beter een paar honderd Euro voor een goed en onafhankelijk advies (losgekoppeld van de uitvoering) dan een partij die alleen maar spullen wil verkopen
Hier ben ik het helemaal mee eens maar dan kom ik weer terug op mijn eerste vraag: waar duikel ik een expert op die bij mij de situatie kan onderzoeken. Als dat dan toch een paar honderd euro moet kosten wil ik wel een goede expert inschakelen. Hoe weet ik nu of ik te maken heb met een goede expert en niet iemand die me zijn/haar eigen product probeert aan te smeren. Of zie ik nu onnodig apen en beren en kan elke timmerman het advies geven?
 
Zoals ik al eerder beweerde: als je genoeg informatie geeft over de situatie dan zijn er op dit forum meerderen die u van advies kunnen dienen.
Probeer dit eerst want zo ongewoon is uw probleem niet dat niet de meeste bouwvakkers het al hebben tegengekomen.
Ongetwijfeld zijn er vele "experten" die u ook op een eerlijke manier kunnen adviseren.
Maar net zo goed kan je op een zogenaamde autoriteit op dat gebied botsen die hier op één of andere manier munt uit probeert te slaan met mooie praatjes op een mooie website, maar geen resultaat kan garanderen.
 
Je hebt de luchtvochtigheid gemeten 65 -70% dat is in ieder geval hoger als ideaal.
Even belangrijk is wat is de temperatuur in die bewuste omgeving.
Weet je die temperatuur dan moet je ook de temperatuur van die bewuste plekken zien te meten.
Dat doe je met een infrarood temperatuur meter.
Kan je hier wat mee. Geen zin ook goed.
 
condens op de ramen op de gehele voorgevel.
Dus niet alleen op de bg, maar ook op de 1e en 2e verdieping?
Wat voor glas zit erin? (en van welk jaar)
Temperatuur? (en 's nachts?)

Schimmel in een lage hoek op de bg kan deels door vocht of een koudebrug komen, maar als het hele huis vochtig is, zou het goed kunnen dat het gewoon door stookgedrag en slechte ventilatie komt.
Extra vocht vanuit de kruipruimte help dan niet mee, maar dat kan niet zoveel zijn, anders zou verf en stucwerk allang van de muren komen en er veel schimmel zijn.
 
  • Like
Waarderingen: Rogeeke1
@tongercore
Mijn excuses, ik had uw post 8 niet opgemerkt. Daarin heb je de situatie redelijk goed geschetst.
Wat mij vooral opvalt is dat je er qua ventilatie een eigenaardige (foute) gewoonte op nahoudt.
Je doet dat blijkbaar enkel met een raam op kiepstand en gedurende de tijd dat je niet verwarmt?
Ik lees nergens over één of ander ventilatiesysteem, niets over raamroosters voor permanente ventilatie en niets over een mechanische ventilatie hier of daar.
Door de manier waarop je de ruimte deeltijds verwarmt, deeltijds niet verwarmt, deeltijds ventileert en deeltijds niet ventileert zou het mij verbazen moest je hierdoor geen last van condensatie en schimmel krijgen. Op die manier is het gewoon onvermijdelijk. Het water in de kruipkelder of opstijgend vocht hebben daar volgens mij geen of zeer weinig schuld aan.
Je spreekt van een tochtgevoel maar het zou best wel eens kunnen zijn dat je oncomfortabel gevoel krijgt door een te hoge vochtigheidsgraad (en dan de neiging om harder te stoken) en de steeds weer afkoelende muren en ramen tijdens het niet verwarmen.
Maar goed, misschien kan je ons meer vertellen over hoe, waar en wanneer je precies de gehele woning ventileert, maar bij wat ik nu weet lijkt het mij overduidelijk dat het geen bouwkundig probleem is maar een probleem van verkeerde gewoontes en ondermaatse ventilatie.
Sinds het leggen van de vloerverwarming hebben we nu deze extreme condens en schimmelvorming.

Kan het zijn dat samen met het leggen van de vloerverwarming ook de rest van de woning, zoals het schrijnwerk, is gerenoveerd en dat je daardoor een betere luchtdichting hebt ? Dat je dus vroeger meer kon rekenen op een natuurlijke ventilatie via slecht sluitend schrijnwerk?
 
Hieronder verdere beschrijving van onze situatie:

Ventileergedrag:
Huidig:

kiepraam op kier of open overdag, als raam openstaat hebben we de verwarming uit.
Verwarming gaat aan als we raam weer dicht doen
Reden: het is zonde om te stoken als de warmte via raam ontsnapt.

We hebben erg oude mechanische ventilatie, deze doen we aan als we douchen. Deze staat dus niet gehele dag aan.

Gewenst ventileer gedrag
Als ik de opmerking van een ieder lees is ons huidige ventileergedrag niet juist.
Begrijp ik het goed dat we beter de mechanische ventilatie de gehele dag aan kunnen laten en daarnaast raam op een kier en gewoon stoken zodat de ruimte zo weinig mogelijk afkoelt?

Nieuwe uitbouw
Het leggen van de nieuwe vloerverwarming is inderdaad gepaard gegaan met andere grote klus. We hebben toen namelijk onze krakkemikkige kunststof uitbouw serre vervangen door een degelijke en goed geisoleerde uitbouw (houtskelet). De oude kunststof serre was slecht ge-isoleerd met hier en daar wat naden en kieren, waardoor waarschijnlijk al een natuurlijk ventilatie plaatsvond.

Nu met de nieuwe uitbouw zijn we deze natuurlijke ventilatie kwijt. De uitbouw is geplaatst aan de achterkant van ons huis en de ramen in de uitbouw zijn niet gecondenseerd. In de uitbouw hebben we een grote schuifpui die geheel uit ramen bestaat (5 meter breed en 2,20M hoog) Is wel HR++ glas zonder ventilatieroosters. De gecondenseerde ramen bevinden zich alleen aan de voorkant van het huis.

Radiatoren
Tevens hebben we de radiatoren verwijderd die onder de ramen waar nu de condens plaatsvindt waren geplaatst. Als ik het goed begrijp heeft ook deze verwijdering invloed op convectie en dus een stuk luchtcirculatie.

Is wellicht het terugplaatsen van die radiatoren een oplossing die zou bijdragen aan minder condensvorming?

Kozijnen en ramen waar condens plaatsvindt
De kozijnen en ramen aan voorkant van huis en waar de condensvorming plaatsvindt zijn geplaatst toen het huis in 1991 werd gebouwd. Dus zo oud zijn de ramen.

In verband met de condensvorming hadden we zelf het idee om die kozijnen te vervangen door kunststof kozijnen en HR++ glas. (zou dat nut hebben??)

Drogen van was in de kamer
Noodgedwongen (ruimtegebrek) drogen we ook onze was zo nu en dan in de woonkamer. We weten dat dit natuurlijk funest is voor de luchtvochtigheid. Op de dagen dat we dat doen is de luchtvochtigheid uiteraard hoger en hebben we meer last van condensvorming. Dit verband zien en leggen we zelf ook wel.
Oplossing die we gaan implementeren is het kopen vaan een wasdroger die we in de garage gaan plaatsen zodat we binnenshuis geen was meer hoeven te drogen.

Jullie opmerkingen hebben ons toch wat nieuw inzichten opgeleverd waar we van te voren niet bij stil hadden gestaan. Met name dat de verbouwing die we gedaan hebben ongewild toch wat ongewenste effecten heeft gehad. Ook ons ventileergedrag en drogen van was gedrag zullen we moeten veranderen.
  1. Aanschaf wasdroger is 1e verbeterpunt.
  2. Vervangen kunststofkozijnen en HR++ glas zal ons 2e verbeterpunt zijn (is alleen niet zomaar te implementeren (zal tijd kosten voordat het gerealiseerd is en kost het nodige geld natuurlijk)
  3. Wellicht terugplaatsen radiatoren onder de ramen?
Wat wel opvalt is dat de problemen alleen aan de voorkant van ons huis plaatsvinden. Condensvorming zit alleen op de ramen aan voorkant en ook de koude luchtstroom die we ervaren voelen we alleen als we in de buurt van de ramen komen waar ook de condensvorming is. Net alsof die de kou vanaf de ramen de woonkamer instralen. In de uitbouw hebben we geen condens en is de temperatuur ook veel aangenamer. Woonkamer en uitbouw staan gewoon met elkaar in verbinding. Dus wordt niet afgescheiden door een deur of zo. Is in principe dezelfde ruimte. In de uitbouw zit onze keuken.

Graag hoor ik nog meer tips over hoe we beter kunnen ventileren of wat we nog meer kunnen veranderen. Tips en trucs zijn erg welkom.

Zodra ik een infrarood thermometer heb zal ik de temperatuur van de verschillende oppervlakken nog doorgeven.
 
Laatst bewerkt:
Kunststof is niet nodig als de kozijnen nog in goede staat zijn. (er zijn nog genoeg andere + en - punten)
HR++ zal het condens probleem op de ramen oplossen. (als toch niet dan is de luchtvochtigheid binnen veel te hoog, dat wisten we al, maar ik bedoel nog hoger dan we nu denken)

Je kan eenvoudig testen: de verwarming constant (ja 24 uur per dag) op 21 en meer ventileren.
Als dat werkt dan een optimaal punt zoeken tussen energieverbruik en vocht.
Let ook op dat je nu juist extra energie verbruikt doordat vochtige lucht meer energie kost om op te warmen.
 
  • Like
Waarderingen: tongercore
In de nieuwe uitbouw hadden zeker ventilatieroosters meegenomen moeten worden. Dit kan alsnog, door een deel van het HR++ te vervangen door een kleinere ruit waar een rooster op het glas op past.

Ik ben dan ook wel benieuwd waar de keuze vandaan komt om bij een dure uitbouw dit soort zaken niet mee te nemen.
 
We hebben niet bewust gekozen voor ramen zonder ventilatieroosters. We hebben bij aannemer aangegeven dat we schuifpui wilden in uitbouw. Zij hebben dat verder geregeld en besteld. Omdat wij zelf leek op gebied van bouw zijn hebben we niet in de gaten gehad dat het handig is om ventilatieroosters in schuifpui te hebben. Als ik die kennis gehad zou hebben zou ik daar zeker op aangedrongen hebben. Voor nu zouden we dan alle ruiten moeten laten vervangen door ruitem met roosters. Zal weer kostbaar zijn neem ik aan
 
Ze hoeven niet allemaal vervangen te worden. Maar 2 stuks van minimaal 80 cm breed op een hoogte van > 180 cm zal al een heel verschil maken.
 

Gerelateerde klussen

Reacties
1
Weergaven
296
Reacties
6
Weergaven
729
Binnenmuren, wanden en plafonds
TitusenSigrid
Reacties
8
Weergaven
875

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu