Wandkast tegen muur met schimmel door leefvocht (condens)

Voordat wij dit appartement betrokken (in april 2024), zat er wat schimmel op een muur in de slaapkamer (zie foto), waartegen ik nu een kastenwand wil maken (ca. 370x260cm, vloer tot plafond en muur tot muur, zie voorbeeldfoto). Ik weet niet op welke manier de schimmel is verwijderd, maar ik vermoed dat de vorige eigenaar de muur heeft schoongemaakt en opnieuw heeft geschilderd.

De VVE heeft een duidelijk rapport met foto's (ook in bijlage) op laten stellen in januari 2023 door een detectiebedrijf, en de conclusie is:
"schimmelwerking wordt veroorzaakt door leefvocht in de woning wat condenseert tegen aanwezige koude brug (hoek aansluiting zijgevel)"

De vragen:
1. Voorkomen we met deze kast dat er condens tegen de muur aan komt en gaat schimmelen (door bijvoorbeeld glaswol naast/boven/achter de kast te plaatsen)? Vast niet.
2. Is er een coating oid wat we op de binnenmuur kunnen smeren om schimmel te voorkomen?
3. Heeft het zin de achterzijde van de kast met verwijderbare panelen te voorzien, zodat je bijv. jaarlijks de schimmel kan verwijderen/schoonmaken?
4. Heeft het zin geen achterwand in de kast te maken?
5. Zijn er andere suggesties?

De vorige bewoonster gebruikte (in denk nav deze rapportage) een ontvochtiger, en die hebben wij ook aangeschaft en in gebruik.

Alvast bedankt!!

49830 20221122_103712.jpg

Rapportage snapshot.jpg
Bed voorbeeld.jpg Plattegrond.jpg
 

Bijlagen

  • Detectierapport pag 1-5.pdf
    685,2 KB · Weergaven: 5
  • Detectierapport pag 6-9.pdf
    858,4 KB · Weergaven: 5
De oorzaak is een koudebrug. Om die weg te nemen zou je inderdaad moeten isoleren. Maar neem dan geen dampopenisolatie zoals glaswol, maar dampdicht zoals bv pir met een alu laag. Ook de perimeter moet je isoleren, anders verplaats je het probleem alleen maar.
 
  • Like
Waarderingen: Dennis_ter
Van welk jaar is de woning zelf.
De kast een 5 cm naar voren van de muur halen. Aan de onder-en bovenzijde zorgen dat er lucht kan stromen.
 
  • Like
Waarderingen: Dennis_ter
Bij luchtstroming moet het zoveel zijn dan de muur warm en droog blijft. In een niet of weinig verwarmde slaapkamer wordt dat lastig.
Sowieso moet je het misschien gaan forceren met een kleine ventilator.

Ik denk dat dampdicht isoleren realistischer is. En dan de hele zijkant en een flink deel van de achterkant van de kast.
Achter de kast de plint weghalen zodat de isolatie aansluit op de vloer.

Het lastige is dat de kast ook als een soort van isolatie werk waardoor de achterwand van de kast relatief koud wordt en zal kunnen schimmelen. Daarom lastig te bepalen hoeveel isolatie genoeg is, ik denk dat er niet veel nodig is.
 
  • Like
Waarderingen: Dennis_ter
Als er lucht stromen kan, krijg je dan mogelijk die condensvorming en vervolgens schimmel achter de kast?
De bedoeling is dat die luchtstroom de muur iets meer verwarmd waardoor het dauwpunt ook iets omhoog gaat op die muur.
Als het in de slaapkamer 20 gr is en de luchtvochtigheid is 70% ligt het dauwpunt op 14,4 gr. Dus als het oppervlak van de muur achter de kast een lagere temperatuur heeft ontstaat daar condens.
 
  • Like
Waarderingen: Dennis_ter
Het rapport was duidelijk: schimmelvorming veroorzaakt door leefvocht wat condenseert tegen een koudebrug.
Dit is een duidelijk bewijs dat er veel te weinig of misschien zelfs niet geventileerd wordt. Bij voldoende ventilatie is er geen leefvocht dat kan condenseren.
Het oplossen van die koudebrug is hiervoor geen oplossing, nu is die bepaalde plek de koudste plek en na het isoleren daarvan zal een andere plek voortaan de koudste plek zijn waar de condensatie gebeurt.
Je moet dus veel beter ventileren niet enkel om het leefvocht te verwijderen maar vooral ook om een gezondere binnenlucht te krijgen. Te veel vocht in de binnenlucht wil ook zeggen te veel schadelijke stoffen en te weinig verse lucht (zuurstof).
 
  • Like
Waarderingen: Dennis_ter
Het oplossen van die koudebrug is hiervoor geen oplossing, nu is die bepaalde plek de koudste plek en na het isoleren daarvan zal een andere plek voortaan de koudste plek zijn waar de condensatie gebeurt.
Als de temperatuur achter de kast een paar graden omhoog gaat zal daar geen condens ontstaan.
De luchtvochtigheid beïnvloeden bijvoorbeeld naar 50% dan komt het dauwpunt op 9,3 gr te liggen.
De laatste 17 woorden zijn volgens ???? een toelichting op dit fenomeen mag ook.
 
  • Like
Waarderingen: Dennis_ter
Wederom bedankt weer allen. Goed om jullie input te lezen.

@Walker & @Jackd het dampdicht isoleren lijkt me een oplossing. Mocht tzt de achterwand van de kast gaan schimmelen, dan is dat tenminste in het zicht en kan ik er dan wat aan gaan doen. Wat adviseren jullie (obv wat hier is beschreven), ik bedoel hoeveel mm dikte PIR?

@Charel De badkamer is ensuite en heeft geen raam (wel 2 ventilatievensters, aangesloten op het algemene kanaal wat volgens het rapport 15m3/u afzuigt), dus dat zorgt voor een hoop vocht in de slaapkamer na het douchen. Wij zetten de ontvochtiger (MeacoDry Arete® One 12L) op de wasdroogstand wanneer we gaan douchen., en staat de rest van de dag staat ie ingesteld op ~53%. Ventilatierooster in slaapkamer staat altijd open, en raam overdag op de kiepstand (maarja, in de winter wordt dat lastiger/te koud). Ik weet niet hoe de vorige bewoner dit deed, maar wij gaan het zoveel mogelijk ventileren en droog houden.

@Wgb ik begrijp het belang van de luchtstroom, ik ben alleen bang dat als het dan toch gaat schimmelen, dat het dan achter de kast zit en ik er geen zicht mee op heb en het niet kan schoonmaken.
 
De badkamer is ensuite en heeft geen raam (wel 2 ventilatievensters, aangesloten op het algemene kanaal wat volgens het rapport 15m3/u afzuigt), dus dat zorgt voor een hoop vocht in de slaapkamer na het douchen. Wij zetten de ontvochtiger (MeacoDry Arete® One 12L) op de wasdroogstand wanneer we gaan douchen., en staat de rest van de dag staat ie ingesteld op ~53%. Ventilatierooster in slaapkamer staat altijd open, en raam overdag op de kiepstand (maarja, in de winter wordt dat lastiger/te koud). Ik weet niet hoe de vorige bewoner dit deed, maar wij gaan het zoveel mogelijk ventileren en droog houden.
Beste Dennis,
Hiermee groeit mijn overtuiging dat uw probleem enkel te maken heeft met te weinig ventilatie.
Ik veronderstel dat je met 2 ventilatievensters 2 ventilatieroosters bedoeld ? Zij zijn aangesloten op een algemeen kanaal dat 15 m³/h afzuigt zeg je?
Stel dat het om 3 appartementen zou gaan dan zou dat amper 5 m³/h per appartement zijn. De wettelijke norm bij nieuwbouw schrijft voor een badkamer minstens 50 m³/h voor, dat is het tienvoud van wat jij ventileert!
Daar komt nog bij dat er steeds evenveel verse lucht moet worden binnengelaten als er wordt afgezogen, enkel afzuigen ververst niets.
Het gebruik van een ontvochtiger zou niet nodig mogen zijn, ook die noodzaak is een bewijs van onvoldoende luchtverversing. Trouwens, als dat al zou helpen om de vochtigheid onder controle te houden (wat blijkbaar niet lukt) dan helpt een ontvochtiger niets tegen de rest van de luchtvervuiling.
Een fout die velen ook maken bij het verluchten van een slaapkamer is dat men dit doet op momenten dat het niet nodig is, overdag wanneer er niemand aanwezig is en dat men de ramen sluit op het moment dat het meeste vocht wordt geproduceerd, 's nachts terwijl er personen minstens 8 uur aan één stuk verblijven.
Ik zou me eerst eens goed informeren over de noodzaak en het hoe van goed ventileren alvorens ingrepen te doen die geen verbetering aan het wooncomfort zullen geven.
 
Als de temperatuur achter de kast een paar graden omhoog gaat zal daar geen condens ontstaan.
De luchtvochtigheid beïnvloeden bijvoorbeeld naar 50% dan komt het dauwpunt op 9,3 gr te liggen.
De laatste 17 woorden zijn volgens ???? een toelichting op dit fenomeen mag ook.
Ik moet u teleurstellen, zelfs met de kast op 5 cm van de muur zal er bij omstandigheden zoals hier nog steeds condensatie en bijgevolg schimmel kunnen ontstaan. Hetzelfde fenomeen blijf je hebben in hoeken van kamers waar er toevallig minder luchtcirculatie is.
En zet je de kast tegen de muur dan kan je condensatie en schimmel krijgen in de kast bij onvoldoende ventilatie.
Ik geef verder nog graag toelichting maar weet niet precies welke toelichting bij welk fenomeen je vraagt.
 
Ik weet niet hoe de vorige bewoner dit deed, maar wij gaan het zoveel mogelijk ventileren en droog houden.
Deze kast heeft daar permanent gestaan? Of heb jij die kast daar geplaatst.
In Ubakus heb ik aan de buitenzijde van de muur 25 mm EPS geplaatst en de ruimte kan 70% luchtvochtigheid aan. Binnen 20 gr. 70% vocht. Buiten 1 gr en 80% vocht. Binnenblad 100 mm kalkzandsteen, spouw van 24 mm. buitenblad steen 100m en 25 mm EPS.
 
2cm PIR+alu zal waarschijnlijk al voldoende zijn. 3 of 4 cm dik is nauwelijks duurder en geeft iets meer zekerheid, dus dat zou ik doen.

Ventileren is zeker een factor, verwarmen ook, maar zo'n koudebrug kan in de winter zeer koud worden.
Die zou ik sowieso isoleren als dat eenvoudig kan en hier kan dat.

Slaapkamers zijn verder lastig. Warm overdag, dan 'snachts lekker koel slapen met het raam dicht omdat er buiten veel geluid is en de luchtvochtigheid kan flink oplopen. Geen probleem als er overdag wel geventileerd wordt, maar met die koude muur..
 
@Wgb
ivm dat fenomeen van condensatie op de koudste plek.
Als je die plek isoleert is het voortaan niet meer de koudste plek, dan wordt vanaf dan het raam of een ander stuk muur de koudste plek. En bij onveranderde omstandigheden zal de condensatie zich dan daar voordoen.
@Dennis_ter
Isoleren altijd een goed idee om energie te besparen maar dat staat los van het ventilatieprobleem.
Weet ook dat binnenisolatie niet altijd zo evident en risicoloos is als het soms wordt voorgesteld. Als de mogelijkheid er is en je wilt echt goed en risicoloos isoleren dan doe je dat bij voorkeur aan de buitenkant.
 
Laatst bewerkt:
De isolatie komt aan de binnenkant.
Tussen de (nieuw te bouwen) kast en de muur.
Daar wil je het juist dampdicht hebben.

Een andere plek zal inderdaad de koudste plek worden, echter wordt dat een plek waar geen koudebrug is en zal die koude plek een stuk warmer zijn dan bij de huidige schimmel plek.
 
De andere plek zal inderdaad minder koud zijn dan de huidige koudste plek maar het hoeft geen koudebrug te zijn om condensatie aan te trekken.
Mij gaat het hier vooral om dat niet de koude muur de boosdoener is maar wel de te hoge vochtigheidsgraad als gevolg van een ondermaatse ventilatie.
Het deskundigenrapport verwijst immers duidelijk naar leefvocht als oorzaak.
En dus lijkt het mij logisch dat je je daar eerst op focust.
 

Gerelateerde klussen

Reacties
7
Weergaven
674
Binnenmuren, wanden en plafonds
henk1122
Reacties
1
Weergaven
64
Binnenmuren, wanden en plafonds
Frans8591
Reacties
7
Weergaven
120
Binnenmuren, wanden en plafonds
Dutchsea
Reacties
2
Weergaven
251
Binnenmuren, wanden en plafonds
BasGoed
Reacties
8
Weergaven
405

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu