Afbrokkelende muur met schimmel oplossen

TitusenSigrid

  • #1
Goedemorgen!
Ik ben nieuw op dit forum maar lees al een tijdje mee met topics wanneer ik bezig ben met klussen in huis. Vandaag mijn eerste vraag mbt een muurtje in onze gang. Vanochtend heb ik het behang van een muurtje getrokken waar een rare bobbel in zat. Zocht er niet veel achter, maar er kwam een hele hoop achterweg (zie foto’s). De muur lijkt helemaal uit elkaar te vallen rond het midden en onderin is er spake van schimmelvorming. Achter de muur zit de (in 2018 door vorige bewoners vernieuwde) badkamer. Misschien hebben eerdere bewoners aan de andere kant van de muur een wastafel gehad in het verleden die is gaan lekken? Mijn twee vragen zijn: wat is hier gebeurd/aan de hand en vooral: wat kan ik hier aan doen?
Alvast erg bedankt voor jullie meedenken!

IMG_5761.jpeg IMG_5760.jpeg IMG_5759.jpeg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Ik denk eerder dat het nu lekt in de badkamer.
 

TitusenSigrid

  • #3
Ik hoop het niet! En ik denk het ook niet: er lopen als het goed is geen aan en afvoerleidingen (meer) hier achter en het lijkt wel droog te zijn. Ik denk dus dat het oude schimmel betreft. De bobbel in het behang is werd trouwens veroorzaakt door de afbrokkelende muur (had ik nog niet gespecificeerd), niet door de schimmel onderin. De bobbel is er al sinds wij hier wonen (1.5 jaar) en onveranderd in die tijd.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Dan zou ik de schimmel behandelen met schimmelverwijderaar. En de losse stukken verwijderen en opnieuw dichtsmeren.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #5
Die hele muur is niet al te best meer.
ik denk dat je dat losgekomen stuk beter kunt laten zitten als je de badkamerwand heel wilt houden

Spuit wat ankerlijm in de scheur zodat er weer samenhang is en stuc daarna de wand vlak als je de bobbel weg wilt halen.

Schimmel inderdaad behandelen
 

TitusenSigrid

  • #6
Ik denk dat ik voor de ankerlijm ga! Ik zou graag de brokken er uithalen, maar ben bang dan nieuwe problemen aan de achterkant van de muur de creëren. Daarna een goeie laag stuc en dan is het hopelijk oké. De schimmel gaat tot nu toe goed weg met hg schimmelverwijderaar en een plamuurmes. Ik hou jullie op de hoogte!

IMG_5763.jpeg
 
  • Like
Waarderingen: Boertje125

TitusenSigrid

  • #7
Een update van mij: het is gelukt!

Toen de brokstukken goed vast bleken te zitten heb ik voorzichtig met een beitel de scherpe randen en uitstekende delen van de brokken gebeiteld. Vervolgens heb ik alle kiertjes die er waren met een vuller opgevuld. Na een laag voorstrijk uiteindelijk alabastine muurglad superieur aangebracht en het is nu al dagen best oké! Geen nieuwe schimmelvorming, geen scheuren rond waar de brokstukken zaten. Als dit stabiel blijft zal ik de boel nog schuren en latexen. Blij met het resultaat tot nu toe en blij met jullie tips, dankjulliewel

Bijgevoegd nog twee foto’s: een van toen de brokstukken weggewerkt waren, een van hoe de situatie nu is

IMG_5820.jpeg IMG_5780.jpeg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu