Schakelaar met orientatielampje - licht blijft in mindere mate branden

Aristonos

  • #1
Meer dan tien jaar zo,n schakelaar met lampje in de WC gehad. Licht aan, lampje op schakelaar ging uit. Licht uit, lampje op schakelaar ging aan. Konden mensen de schakelaar in het donker vinden. Maar nu een andere (spaar)lamp aan plafond vervangen. Bij licht uit gaat het lampje aan. Goed toch ? Maar op het plafond bleef het licht in mindere stand branden. Dat was helemaal nooit. Maar goed, ik dacht schakelaar kapot. Dus nieuwe gehaald. Met nieuwe schakelaar zelfde verhaal. Ook aan het plafond nieuwe spotjes opgehangen. Dus alles nieuw. Maar met zo,n schakelaar met lampje ,blijft het licht in mindere mate branden na het uitschakelen. Wat is hier aan de hand ? Uit de muur komt een bruine en zwarte draad. Uit plafond blauw en zwart. Voor de goede orde dit was voorheen nooit. Ben ook nergens in de installatie bezig geweest.

Screen Shot 03-14-22 at 11.33 AM.PNG
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Het oriëntatielampje werkt doordat deze met uitgeschakelde schakelaar in serie wordt geschakeld met het lichtpunt. Er zal dus altijd een beetje stroom door het lichtpunt lopen. Met ouderwetse gloei- of halogeenlampen zie je daar niets van, met een modernere spaar- of LED-lamp kun je deze inderdaad zien gloeien.

Je kunt zoeken naar een andere lichtbron welke hier geen of minder last van heeft, je kunt een LED-compensator parallel aan de lichtbron plaatsen, je kunt een extra nuldraad trekken naar de schakelaar en een wisselschakelaar met oriëntatielicht kopen waarop je de nuldraad kunt aansluiten, of je kunt afscheid nemen van het oriëntatielampje. Alleen de laatste 2 opties werken gegarandeerd.

Of wennen aan de extra oriëntatieverlichting. :wink:
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Aristonos

  • #3
Aha oke. Ja er zat een vrij oude spaarlamp in. Die had het niet. De nieuwe spaarlamp bleef meteen iets aan. Met LED spotjes, bleef ook aan. Maar ik heb er nu een schakelaar in zonder orientatielampje. Ben ik er vanaf. Nog wel een vraagje. Het klopt dat het Ledje in de schakelaar als brug dient. Haalde ik die los dan was er ook geen sprake van half branden. Gebruikt het dan ook gewoon normale hoeveelheid stroom als de plafondlamp iets brand ?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Ja dat gebruikt naar rato stroom. Een lamp die zachtjes gloeit zonder stroom te gebruiken bestaat niet.
 

Aristonos

  • #5
Even terugkomend op een schakelaar in de wc met oriëntatielampje. Als ik zo,n schakelaar gebruik blijven de ledspotjes dus heel gedimd branden. Er zit geen blauwe nul draad achter de schakelaar.Dus dat probleem blijft, mits ik vanaf het lichtpunt twee blauw draden trek naar de schakelaar om te onderbreken. Dus één nuldraad heen en één terug. Maar als ik nou zo,n schakelaar plaats met een ingebouwd bewegingsmelder , werkt dat wel enkelpolig ? Of blijven de spotjes dan ook gedimd aan ? Ik vraag dit omdat ik nu een gewone schakelaar heb, en mijn wc zonder daglicht in de gang is, en mensen de hele muur aftasten met hun handen,om de schakelaar te zoeken, en dingen van de muur gooien als ik niet mee loop om de plek aan te wijzen.

Screen Shot 02-17-23 at 03.14 PM.JPG
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Dat ligt er aan. Je hebt van die 2-draads bewegingsmelders, die werken zonder nuldraad en gebruiken hetzelfde principe als het oriëntatielampje. Je kunt dan hetzelfde meemaken dat de verlichting blijft gloeien.

Je kunt daar lastig met zekerheid iets over zeggen, het blijft afhankelijk van de combinatie van schakelaar/bewegingsmelder en lichtbron. Ik moet zeggen dat ik er met de meeste A-merk lichtbronnen maar zelden problemen mee heb gemerkt.

Een bewegingsmelder welke je met nuldraad aansluit, zou hetzelfde moeten schakelen als de bestaande simpele schakelaar, daar zou je geen problemen mee moeten hebben.

De LED-compensator zoals eerder genoemd zou je ook nog kunnen uitproberen.
 

Aristonos

  • #7
Dus probleem is weg als ik één nuldraad trek en die er op aansluit ? Dus geen nuldraad terug naar het lichtpunt ? En nu heb ik heb een bruine L aanvoer en zwarte L naar de lamp. Kun jij me misschien een aansluit advies geven dan ?

Screen Shot 02-17-23 at 03.51 PM.JPG
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
In theorie zou het probleem dan inderdaad weg moeten zijn. Het gaat er om dat de bewegingsmelder zijn eigen voeding haalt uit een fase- en nuldraad en dus geen stroom via het lichtpunt laat lopen.

Zul je net zien dat deze specifieke bewegingsmelder, die ook de optie biedt om zonder nuldraad aangesloten te worden en die dat zelf opmerkt ofzo (?), toch iets raars doet.

Als je gewoon een normale bewegingsmelder koopt die niet aan die 2-draads onzin doet en dat aansluit met een fase-, nul- en schakeldraad maakt dat geen enkel verschil met de enkelpolige schakelaar die er nu zit.
 

Aristonos

  • #9
Ja oke, duidelijk. Maar moet ik dan slechts één blauwe draad vanaf het lichtpunt trekken naar de schakelaar ? Geen blauwe retour naar het lichtpunt ? Er ligt al een bruine en zwarte draad die ik met de normale schakelaar onderbreek. Dit is wat er bij een drie draads staat bewegingsensor staat >>

Deze sensor is geschikt voor zowel LED-verlichting als traditionele verlichting(halogeen- en gloeilampen). Bij LED-verlichting is de maximale belasting 300 Watt en bij traditionele verlichting is dit 1200 Watt. De sensor werkt al vanaf 1 lamp, dus er is geen minimale belasting nodig.
De bewegingssensor wordt aangesloten d.m.v. de fase, schakeldraad en de nuldraad. Dat betekent dus dat er 3 draden gebruikt moeten worden.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #10
Ja, je hebt dus slechts 1 blauwe draad nodig naar de bewegingsmelders. Het lichtpunt heeft al een blauwe draad.
 

Aristonos

  • #11
Ja duidelijk, gaat er om dat de "nul" draad op de bewegingssensor zit aangesloten. Dus als ik daar een dubbelpolige schakelaar had willen hebben, dan had ik de blauwe eerst daarlangs moeten trekken,voordat ie bij de lamp komt, om die ook te kunnen onderbreken.Als ik een enkele blauwe naar de schakelaar trek, dan wordt ie niet onderbroken. Denk dat ik dat niet snapte.In de schuur en buiten heb ik bij de schakaars bruin en blauw als aanvoer en uitvoer door de schakelaars. Ik wil niet zeuren, maar voor ik ergens aan begin wil ik het helder hebben.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #12
Hiervoor wil je een nul hebben op het ding:
XanderH schreef:
Het gaat er om dat de bewegingsmelder zijn eigen voeding haalt uit een fase- en nuldraad en dus geen stroom via het lichtpunt laat lopen.
De nul schakelen is niet nodig, dat doet je bestaande schakelaar ook niet.
 

Aristonos

  • #13
Bedankt weer voor je tijd en uitleg. Heb een drie draads sensor besteld. Ik trek met met de bestaande zwarte draad een blauwe en nieuwe zwarte tegelijk naar de doos van de schakelaar.
 

Aristonos

  • #14
Ik kom hier toch nog even op terug. Want we zijn de schakelaar met bewegings en geluidsensor zat. Mijn vrouw vind het niet fijn, en wil toch liever weer handbediening. Dit was hem, en deed het prima op zwart , bruin en blauw. Heel simpel. L zwart, L bruin en N blauw. Kan niet missen toch ?

20230826_182337.jpg
 
Laatst bewerkt:

Aristonos

  • #15
Nu wilde ik , nu ik een blauwe draad daar heb, weer een schakelaar met orientatie lampje maken. Ik monteerde deze schakelaar op de foto , met L zwart en L bruin links boven elkaar en blauw op het pijltje rechtsboven waar wechsel bij staat. Echter bij blauw aansluiten slaat de zekering door. Dus dit lijkt me niet correct. Wat gaat hier fout ? Hoe sluit ik het goed aan, of is deze schakelaar niet goed ?

20230826_18mm2316.jpg
 
Laatst bewerkt:

Aristonos

  • #16
Dit is de oude schakelaar.Heeft jaren gewerkt, tot ik van lampen veranderde, en bleven de lampen gedimt branden. Dus deze moest weg. Kan ik deze nog gebruiken met een NULdraad nu ? Zodat de lampen niet aanblijven als ik de schakelaar op uit heb, en het oriëntatielampje brand. Zo ja, kan iemand mij het aansluitschema geven. Dus waar de zwarte, bruine en blauwe draad te koppelen ? Ik hoop op een oplossing.

20230826_182303.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #17
Aristonos schreef:
Ik monteerde deze schakelaar op de foto , met L zwart en L bruin links boven elkaar en blauw op het pijltje rechtsboven waar wechsel bij staat. Echter bij blauw aansluiten slaat de zekering door.
Logisch, bij het schakelen maak je in dit geval een volledige verbinding tussen fase en nul. Ik zou me meer zorgen maken als de zekering niet door zou slaan.

Ik denk dat het lastig wordt om hier een oplossing voor te vinden, want je Led-verlichting reageert op de lage spanning van het signaleringslampje.
 

Aristonos

  • #18
Ja dat dacht ik dus ook al, dat die aansluiting niet voor NUL bedoeld is. Maar dit deed ik omdat ik eerder las dat ik een wisselschakelaar moest nemen en daar een NUL op moest aansluiten. Voor de goede orde. Ik heb nu een gewone schakelaar met alleen zwart en bruin in gebruik. Tot ik een oplossing heb, als die er is en ooit komt.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #19
Wat fout gaat, is dat je een kortsluiting hebt gemaakt. Op deze schakelaar meg je geen nuldraad aansluiten. Wat je nodig hebt, is een wisselschakelaar met controlelamp.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #20
Aristonos schreef:
Maar dit deed ik omdat ik eerder las dat ik een wisselschakelaar moest nemen en daar een NUL op moest aansluiten
Als je daarmee mijn eerdere bericht bedoelt:
XanderH schreef:
je kunt een extra nuldraad trekken naar de schakelaar en een wisselschakelaar met oriëntatielicht kopen waarop je de nuldraad kunt aansluiten
Daar bedoelde ik dus een wisselschakelaar met oriëntatielicht waarop je de nuldraad kunt aansluiten. Jouw schakelaar is dat niet want daar kun je de nuldraad niet op aansluiten.....

Er zijn schakelaars met een aparte aansluiting voor de nuldraad. Zie bijvoorbeeld hier: https://www.klusidee.nl/Forum/topic/gira-schakelaar-met-controle-lampje.107281/
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu