Stroom op schakel draad met aardlekschakelaar uit.

nemesis09

  • #1
Hallo,

ik heb zojuist een oude badkamer spiegel met verlichting verwijderd.

Omdat ik een beetje bang ben van stroom heb ik voordat ik de draden uit het kroonsteentje halen de aardlekschakelaar omgehaald en ging in huis ook alles uit. De individuele groepen heb ik niet uitgezet. De hele schakelkast is een jaar of 3 vervangen door een elektricien dus ik ga er van uit dat dit verder in o

Toen ik de zwarte schakel draad loshaalde ging het schroevendraaiertje/spanningszoektertje oplichten. En achteraf gezien voelde ik hem misschien ook een beetje want er prikte iets op mijn hand, maar ik dacht dat scherpe rand van het kastje was.

De schakelaar stond/staar waarschijnlijk nog op aan, maar dus geen spanning meer want hele huis zou er af moeten zijn.

Nu lees ik elders dat dit kan komen als draden langs elkaar lopen, maar is dat ook het geval als de hele aardlek uit staat?

Mijn vraag is, moet ik me hier zorgen over maken als ik straks de nieuwe kast op ga hangen en op de kroonsteen aansluiten met ook de aardlek uit?

Op de foto hoe het eruit zag. De nieuwe kast moet precies zo aangesloten worden.

IMG_4712.jpeg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Spanning kun je pas betrouwbaar moeten met een 2polige meter. Het is wel zaak om dit even na te lopen. Of sluit een lamp aan op de kroonsteen en kijk of hij uit gaat als de aardlek uit wordt gezet.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Heb je een foto van de groepenkast?

Ik kan me slecht voorstellen dat je met een groepenkast van 3 jaar oud de hele woning spanningsloos krijgt door "de aardlekschakelaar" uit te schakelen. Een moderne groepenkast heeft tenminste 2 aardlekschakelaars. Als je één daarvan uitschakelt zul je dus nog spanning hebben in een deel van de woning, misschien dus ook wel in de badkamer...
 

nemesis09

  • #4
Linksonder / HS heb ik omgehaald. Daarmee ging het plafond licht in de badkamer ook uit. Dat zat allemaal op 1 schakelaar. De spiegel zelf had ook schakelaar en stopcontact maar stond op de spiegel zelf altijd op aan geschakeld zodat hij met de badkamer schakelaar mee ging.

ik zal even kijken of ik zo een metertje kan vinden.
Lamp ook goed idee. Bedankt voor de suggesties so far!

IMG_4713.jpeg
 

nemesis09

  • #5
Hieronder test resultaat met alles aan.

Met hoofdschakelaar aan maar schakelaar in de badkamer uit laat deze niks zien, en met hoofdschakelaar uit ook niet.

IMG_4714.jpeg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Dan is de spanning eraf dus
 

nemesis09

  • #7
Dat is mooi, dan durf ik de nieuwe kast van de week wel aan te sluiten.
 

nemesis09

  • #8
Poosje geleden dat ik dit gevraagd heb maar het is uiteindelijk gelukt om dit correct aan te sluiten. Kastje hangt alweer een poosje en ik ben er erg blij mee. Bedankt voor de hulp!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #9
En wat was nu exact de oplossing?
 

nemesis09

  • #10
Was er niet. Ik weet niet waarom er in eerste instantie nog stroom liep, maar toen ik uiteindelijk alles op wou gaan hangen nogmaals nagemeten en toen stond er niks meer op.

Dus geen flauw idee maar de tip van doormeten alvorens er aan te zitten was waardoor ik me zeker genoeg voelde er mee verder te gaan.

Wasrschijnlijk voor de hand liggend maar was fijn dat er even iemand over mee dacht want ik wist niet zo goed hoe of wat.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu