WCD + licht met schakelaar plaatsing

Myrok24

 • #1
hi,

Ik ben van plan een (multiplex) wandje te plaatsen en daarop komt een (dubbel) stopcontact en een lichtpunt op schakelaar. (is voor bij een wasmeubeltje).

Erachter hangt nu alleen nog de draden die uit het plafond komen. Ik wil alles "vertakken" op de originele wand en met flexibele buisjes (die gele) de drie hollewand dozen aansluiten.
Ik heb nul electra kennes, dus vroeg mij of volgend "schema" klopt in bijlage.

De kronkel gele lijnen zijn de flex buisjes. (die ongv. 40 cm naar voren overbruggen zeg maar in de diepte).

Screenshot 2024-03-07 at 17.55.04.png Screenshot 2024-03-07 at 17.55.08.png
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #2
Alle lasklemmen moeten bereikbaar blijven, dus zo gaat dit niet werken. Of je hebt 5 hollewanddozen nodig (waarvan je er 2 moet afmonteren met een blindplaat), of je moet doorlussen.
 

Myrok24

 • #3
Ter verduidelijking: het gaat om deze plek: houten wandje komt iets voor de afvoerbuis. Dus ik dacht twee lasdozen op de muur erachter(wit). En uiteindelijk drie flex electra buisjes richting de hollewand dozen. in het houtenwandje.
IMG_20240308_095611.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #4

HenkL14

 • #5
Je kunt het beste zonder de lasdozen werken. Die moeten bereikbaar blijven achteraf namelijk, dus als je die op de muur zet gaat dat niet.

Nieuwe bedrading vanaf plafond naar het stopcontact, vanaf stopcontact naar de schakelaar en vanaf de schakelaar weer naar de lamp. Scheelt ook een heleboel overbodige verbindingen.
 

Myrok24

 • #6
Die lasdozen kan je toch gewoon openschroeven (of begrijp ik het niet). Sowieso komt alles achter een wandje, dus bijkomen wordt lastig :P (jaheel misschien via de zijkant trouwens..). Ik dacht dus drie gaten maken voor de hollewanddozen, en daar de drie flexbuisjes doorheen steken..
Screenshot 2024-03-08 at 14.42.08.png
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #7
Myrok24 schreef:
Die lasdozen kan je toch gewoon openschroeven (of begrijp ik het niet). Sowieso komt alles achter een wandje, dus bijkomen wordt lastig :P
Ja, dat is het punt dus, als je er niet bij kunt kun je het niet openschroeven.

Werk daarom zoals gezegd uitsluitend met de 3 hollewanddozen en maak alle verbindingen daar in.
 

Myrok24

 • #8
aah ja het kwartje valt denk ik :

Zit alleen te denken, hoe kan je alles monteren als je niet goed achter de (nieuwe) wand kan. OF eerste alles boren, doosjes ern, verbinden en als laatste de gehele plaat vast zetten op zn plaats.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #9
Myrok24 schreef:
...en als laatste de gehele plaat vast zetten op zn plaats.
En daarna kun je er dus niet meer bij. Wanneer er ergens iets niet goed gaat (bijv. losse lasklem) ben je zuur. En je voldoet niet aan de regel dat verbindingsdozen bereikbaar moeten blijven.
 

Myrok24

 • #10
@Kees ik ging even van de hollewanddozen uit nu , dus dan zit het toch achter een schakelaar, lamp of wcd?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #11
In dat geval wel.
 

Myrok24

 • #12
dat wordt het zoiets, los van hoe en waar welke kleur :P Zou ik zelfs alles kunnen maken op de plaat en als laatste hetaansluiten op de WCD. Ik moet wel ergens de electra verlengen die nu uit plafond komt(zie foto..).
Screenshot 2024-03-08 at 15.42.21.png
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #13
Red de leiding uit het plafond het tot aan de bovenste hollewanddoos bij het lichtpunt? Dan verbind je daar de boel toch door.
 

Myrok24

 • #14
ben dus bang van niet, maar zal er eens flink aan trekken :) Zo niet, moet het toch ergens verlengt moeten worden. Weelicht kan dat wel een lasdoos, want via zijkant muur nog bereikbaar als ik dat wil.
 

Myrok24

 • #15
nou ik probeer een soort van logisch jip en janneke stroomschema uit te tekenen, maar wordt helemaal gek :P Mooiste zou idd zijn als ik via de lamp door ga naar de rest, maar via welke weg en waar lasklemmen en waar via knop/wcd.. Maar misschien is dat een nieuwe topic :P
dank voor nu!

Screenshot 2024-03-08 at 21.13.19.png
 

HenkL14

 • #16
Nou daarbij willen we hier op het forum wel helpen, maar er zijn wat voorwaarden voor het aanleggen van elektra, zoals dat de installatie altijd achteraf nog bereikbaar moet blijven.

De draden moeten verlengd worden en de beste manier is om op te zoeken waar ze aangesloten zijn en daar vandaan nieuwe langere draden te trekken. Zo kun je gelijk door naar de lamp en vanaf de lamp weer naar de schakelaar en het stopcontact.

Een andere (misschien betere) optie is om een elektricien te vragen om de basis te maken of voor te bereiden. Daarna kun je zelf de wand maken en de lamp, schakelaar en stopcontact ook zelf aansluiten.

Wat is er op de huidige bedrading aangesloten geweest?

Je hebt trouwens geen 2-polige schakelaar nodig maar een wisselschakelaar is hier genoeg.
De lamp sluit je aan met zwart en blauw en ook aarde als dat nodig is.

20240308_212421.jpg
 
Laatst bewerkt:
 • Like
Waarderingen: Myrok24

Myrok24

 • #17
Originele punt wordt lastig, daarom dacht ik evt in begin lasdoosje (welke bereikbaar). Maar misschien niet nodig.
 

Myrok24

 • #18
@HenkL14 er komt wel een wasbakje onder de schakelaar, dus dacht mischien veiliger tweepolig.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #19
Myrok24 schreef:
...dus dacht mischien veiliger tweepolig.
Daar maak je een enorme redematiefout!

Tweepolig (ik denk dat je bedoelt ongeaard) is helemaal niet veiliger dan met aarde. Integendeel, als je op dat ongeaarde stopcontact een apparaat aanlsuit dat aarde nodig heeft (zijn er tegenwoordig niet zoveel meer, maar toch), dan heb je een potentieel dodelijke situatie gecreëerd! Altijd aarde aansluiten, ook als een stopcontact dichtbij een wasbakje zit.

Een schakelaar hoeft vanzelfsprekend niet geaard te worden, kan ook niet, er zit geen aansluitklem voor aarde op een schakelaar.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #20
Kees schreef:
redematiefout
Ik bedoelde natuurlijk redenatiefout, typefoutje, kan het niet meer verbeteren.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu