Schemerschakelaar met wisselschakeling

carles

  • #1
hallo,

Ik ben niet redelijk onhandig, maar ik begrijp toch iets niet, Ik heb een wisselschakeling die de buitenverlichting aanstuurt. Nu wil ik daar een schemerschakelaar tussen plaatsen.
Echter als ik de schakeldraden loskoppel, blijft er stroom staan op de voedingsdraad naar de 1e schakelaar (bruin) en naar de voedingsdraad naar de lamp. Terwijl de schakeldraden zijn losgekoppeld. Volgens mij moet dit niet kunnen. Graag advies.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Bruin is je voedingsdraad, dus daar zal altijd spanning op staan en dat heeft niets met je schakeldraden te maken.
Een schemerschelaar er bij tussen zetten zal niet gaan immers je schemerschakelaar heeft altijd een continue spanning en nul nodig en die vindt je normaal niet bij je lamp.
 

carles

  • #3
Ik had de schakeldraden losgekoppeld Dus op schakelaar 1 de voeding, de schakeldraden er tussenuit gehaald. Dus er zou geen stroom meer mogen lopen naar de 2e schakelaar echter als ik mij spanningsmeter op voedingsdraad van schakelaar 2 zet dus de draad naar de buitenverlichting en de nul aansluiting staat er nog steeds spanning op en volgens mij zou dan niet kunnen als er geen schakeldraden tussen de schakelaars zijn aangesloten
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
welke spanningsmeter gebruik je een schroevendraaier met een lampje er in of een hoogohmige voltmeter?
Dat zijn nl. geen betrouwbare metingen omdat spanning van naast gelegen aders ook het lampje laten branden of een spanning weergeven op een niet aangesloten draad.
Zou je gaan meten met een meter die een belasting vormt dan zal je hoogstwaarschijnlijk niets meten, meet je dan ook nog wat dan is er nog ergens anders iets aangesloten.
 

carles

  • #5
Ik gebruik een goede meter, dus ik ben bang dat er ergens anders nog iets is aangesloten. Misschien dat ik dat eerder had moeten zeggen en wellicht dat dat ook een en ander verklaart. Het huis staat in Spanje
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Adersparende wisselschakeling?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu