1-polige schakelaar met controlelampje naar 2-polige

wim livnod

 • #1
Hoe vervang ik een 1-polige schakelaar met controlelampje (L-0-1, niko pr20) door een 2-polige schakelaar met controlelampje (L1-1-2-L2, nieuwe niko)? Welke draden moeten er waar komen?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #2
Dat hangt ervanaf wat voor draden er beschikbaar zijn in de inbouwdoos waar die schakelaar in zit.
Indien daar alleen bruin en zwart in zitten, kun je geen 2-polige schakelaar toepassen, want daarvoor heb je ook een blauwe draad nodig.

Het is daarom handig om aan te geven voor welk doel dat bedoeld is en daarbij wat foto's te plaatsen van de situatie, liefst met uitgebouwde schakelaar (dus de draden erachter zichtbaar op de foto).

Het controlelampje van de huidige schakelaar kan ook als orientatielamp geschakeld zijn, dan is er niet persé een blauwe draad bij nodig.
 
 • Geweldig
Waarderingen: wim livnod

wim livnod

 • #3
2.jpeg
3.jpeg
1.jpeg
 

wim livnod

 • #4
Het is geen oriëntatielampje, wel een controlelampje (wc -> licht aan = lampje aan)
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #5
of het een oriëntatielampje of controle lampje is hangt vaak er vanaf hoe je e.e.a aansluit
Is het lampje aan als de verlichting uit is dan is het een oriëntatielampje zodat je de schakelaar in het donker kunt vinden.
Is het lampje aan als de verlichting ook aan is dan is het een controlelampje. Dus beide keren hetzelfde lampje maar met verschillende functies.
Maar zoals ik het op de foto's kan zien dan klopt er iets niet, de aanvoer is bruin, maar de draad van de schakelaar naar de lamp hoort zwart te zijn en zo te zien is die hier ook bruin.
Verder lijkt blauw beschadigd te zijn, dus of de draad inkorten of de beschadiging wegwerken.
 
 • Like
Waarderingen: wim livnod

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #6
Wat is de reden, dat je dit wilt omzetten naar een dubbelpolige schakelaar?

Het valt me overigens op, dat er in de blauwe draad een plek zit, die niet zo hoort te zijn:
3.jpg


Dat kan in elk geval niet zo blijven zitten, beter is om de draad in te korten en daar opnieuw aan te strippen. Mits de lengte van de draad nog voldoende is om bij de schakelaar te komen. Anders gebruik maken van een lasklem om die draad door te verbinden met een (kort) stukje draad naar de schakelaar.

Hoe je de nieuwe schakelaar exact moet aansluiten kan ik niet zeggen, want ik ken de aansluitingen van de nieuwe schakelaar niet en de aansluitingen die jij noemde ( L1-1-2-L2 ) zeggen me niets. Misschien kun je het exacte model noemen?

Edit: @Gerrit B was net even sneller met de terechte opmerking dat de afgaande draad zwart hoort te zijn. Dat had ik nog niet eens opgemerkt.
 
Laatst bewerkt:
 • Like
Waarderingen: wim livnod

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #7
Een dubbel polige schakelaar wordt meestal alleen maar gebruik in situaties waar de achterliggende installatie geheel spanningsloos moet zijn.
Meestal toegepast bij buiten stopcontacten zodat deze geheel spanningsloos zijn en niet een handige inbreker door sluiting tussen nul en aarde te maken alsnog een deel van de 230V voorziening uit kan schakelen, maar ook in situaties met brandgevaar, hogere risico's enz.
Hierbij wordt dan zowel de fase (bruin) als de nul (blauw afgeschakeld.
Meestal is L1 samen met 1 is dan de ene schakelaar en L2 samen met 2 is de andere schakelaar.
Meestal zit er wel een beschrijving bij de schakelaar op welke de fase en op welke de nul moet, staat er niets bij dan maakt het meestal ook niets uit.
Wat wel uitmaakt is wat je als aanvoer en wat als afgaande kant gebruikt.
Sluit je op L1 de fase aan en op 1 de draad naar de lamp en sluit je op L2 de nul aan en gaat je lampje in de schakelaar meteen branden terwijl de verlichting uit is dan heb je de oriëntatie stand en kan het zijn dat je juist op l1 de draad naar de lamp aan moet sluiten en op 1 de fase om de controle stand te verkrijgen.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
 • #8
Zo enigszins mogelijk die klemmen met het elastiekje verwijderen, en de schakelaar met schroefjes op de voorkant van de doos monteren. In Nederland mogen die klemmen niet, juist om te voorkomen dat de aders beschadigen zoals hier bet de blauwe is gebeurd.
 

Ronny

Specialist Verwarming
 • #9
Niko PR20 is al heel lang niet meer leverbaar.
Of was je van plan om een ander type te plaatsen?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu