Retourtemperatuur Remeha Avanta

Commodore A

  • #1
Hallo,

Ik vraag me af wat Remeha voor delta T handhaaft in de ketelregeling.
Het probleem is dat ik , na het inregelen van de radiatoren nog steeds een te hoge retourtemperatuur krijg naar de ketel als ik alleen de radiatoren in de woonkamer, badkamer e.d. geopend heb.
Het volgende is gebeurt:
- Alle radiatoren maximaal geopend, ook met thermostaatkranen op standje maximaal.
- Warmtevraag zo hoog stellen dat de ketel in vollast gaat vermogensstand 5 op Celcia 20.
- Alle radiatoren inregelen op delta T van 20 graden.
- Na het inregelen de radiatoren op de slaapkamers volledig dichtdraaien. Zoals daarvoor ook altijd het geval was. Geen verwarmde slaapkamers dus.

Nu heb ik in vollast een aanvoertemperatuur van 75 graden en na enige tijd vollast loopt de retourtemperatuur op naar 65 graden.
Is dit dan de minimale delta T waarna de ketel zelf terugregeld?
Kan ik hier zelf nog iets aan veranderen in de ketel / thermostaatinstellingen of moet ik de radiatoren die ik op dit moment geopend heb nogmaals inregelen op een delta T van 20 graden?

Bij een minimale warmtevraag vanuit de thermostaat van 0,5 tot 1,0 graden worden de radiatoren ook nauwelijks warm. Retourzijde voelt dan nog "koud" aan.

Ik heb ook al geruchten gehoord van installateurs dat de modulerende celcia 20 weer geruild moet worden door een aan/uit thermostaat. Dit omdat een modulerende thermostaat/ketel niet geschikt is voor installaties in oudere (35 jaar) woningen omdat hiervan de installatie en de isolatie niet geschikt is voor modulerende regelingen

Alvast bedankt,

Groeten
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #2
Bereik je wel de gevraagde temperatuur in huis met de minimale vraag?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Een dT van 20 graden is een richt getal een geen absoluut heilig getal, veel belangrijker is dat de retouren van alle radiatoren ongeveer gelijk zijn.

Je temperatuur van de installatie loopt zo hoog op omdat dat nodig is om de gewenste eindtemperatuur te halen, je vraag dan ook de max van je thermostaat.

Als je installatie in normaal bedrijf nauwelijks hoeft op te warmen om 0,5graden te stijgen geeft volgens mij aardig aan dat het wel goed is zo.


Oude installaties zijn vaak niet ingeregeld, en daardoor kan het zijn dat de installatie icm. met een modulerende regeling niet op temperatuur kan komen binnen een bepaalde tijd.
Met een aan/uit regeling breng je de modulerende werking om zeep en gaat de ketel alleen op zijn dT-retour stoken.
 

Commodore A

  • #4
De ketel stookt gewoonlijk als de ingestelde temperatuur eenmaal bereikt is alleen op vermogensstand 1 met een aanvoertemperatuur van tussen de 45 en 55 graden.
Naar het schijnt is bij een delta T van 20 graden de warmteafgifte van de radiatoren het meest rendabel. Alhoewel de radiatorvermogens veelal worden opgegeven voor een 75/65-20 regeling. Ook word gezegd dat de ketel dan zuiniger gaat draaien i.v.m. betere condensatie e.d.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #5
Je geeft antwoord op je eigen vraag maar geeft geen antwoord op mijn vraag.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Een radiator heeft geen rendement, alle energie die erin gaat word of afgegeven aan de ruimte of gaat retour ketel, en die vult de verliezen weer aan.

De ketel heeft een maximale dT van 20 graden, word de dT groter dan gaat de ketel terug moduleren.

Condensatie is aanwezig bij een retour van ongeveer 60 graden, hoe lager hoe hoger het rendement.
 

Commodore A

  • #7
@ Obelix,

Ik dacht al dat er iets verkeerd ging. Ja, volgens de thermostaat stijgt de temperatuur wel naar de gevraagde waarde. Het is wel zo dat de thermostaat na het inschakelen van de ketel direct 0,2 graden meer aangeeft dan dat het daarvoor was. Dit is mij al veel vaker op gevallen. Misschien hoort dit bij een zuinigere regeling en blijft deze te hoge waarde staan totdat deze hogere waarde inderdaad bereikt is.
Maar bij deze vraag van +0,5 of +1,0 graden vanaf koud worden de radiatoren lang niet volledig warm.
 

Commodore A

  • #8
@ the headhunter,

Dus het verbeterde condensatieverhaal / probleem gaat dus alleen op tijdens vollast bedrijf of als de ketel stookt op een aanvoertemperatuur van 75 graden en dus in de huidige situatie een retourtemperatuur genereerd van 65 graden.
Als ik het dus goed begrijp heeft de condensatie niets te maken met de delta T van 20 graden, als de retourtemperatuur maar onder de 60 graden blijft. Dus zoals beschreven in normaal bedrijf misschien tussen de 40 en 50 graden.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Zo zit het idd ongeveer.
 

Bernhard

  • #10
Een ∆t van 20grd, in standaard CV-installaties, is gedaan uit economische overweging. Dat heeft te maken met het transporteren van de warmte, liters/h en de snelheid van het water door de buizen. Bij een kleinere ∆t worden de CV-leidingen veel groter. De verhouding van 20grd en de diameters gaf een economisch en technisch verantwoorde toepassing.
Bij het inregelen zou de pomp op de hoogste stand moeten staan. Keteltemp en kamerthermostaat op de hoogste stand.De retourtemp van alle radiatoren door het inregelen zoveel mogelijk gelijk maken.
Bij het inregelen is het beter niet naar de ∆t te kijken. Indien het inregelen van de radiatoren is gedaan dan kan je met een inregelventiel in de aanvoer bij de ketel een ∆t van 20grd instellen. Daarna alles weer in de werkstand zetten. De CV-installatie zal dan het hoogste rendement halen.
De CV-ketel wordt nu door de radiatoren gedwongen om de laagst mogelijke watertemp naar de radiatoren te sturen. mvgr bernhard
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu