Waar is die knop nu voor? retourtemperatuur in stellen

Paulus Jensen

  • #1
Hallo,
stomme vraag misschien maar op mijn verdeler (LTV) van de vloerverwarming zit een grote draaiknop met indicatie 1 t/m 5. Hij zit op de retour, ik vermoed dat deze een "knijpfunctie" heeft maar kan iemand mij simpel uitleggen wat ik hiermee nu exact kan regelen? Liefst met wat praktijkvoorbeelden.

Groet,
Paulus
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #2
Uit de opbouw van de verdeler maak ik op dat het hier stadsverwarming betreft.
Die thermostaat is om de retourtemperatuur in te stellen: in de regel ca 30 graden C (maar dat kan verschillen per stadsverwarming)
 

Paulus Jensen

  • #3
Nee, we hebben een eigen HR ketel. Deze voorziet onze vvw van warm water. Geen radiatoren, 100% helemaal toegewezen aan de vvw. In de huiskamer waar de vvw ligt staat ook een open haard. Mijn idee is om de vvw iets te koud te zetten en met de haard bij te stoken (ziet er gezellig uit). Nu heb ik de ketel op 30 graden staan (kan niet lager) en ik heb de kamerthermostaat op 35 gezet zodat er altijd een warmtevraag is. Echter, zonder de haard is in deze setup de vloer nu al 23 graden aan het oppervlak en ik wil dat eigenlijk nog een beetje lager hebben in dit plan. Vandaar mijn vraag waar die knop voor is, kan ik hiermee de vloertemperatuur nog wat naregelen?

Groetjes,
Paulus.
ps voor de beeldvorming; ik heb 2 ketels, 1 voor de vvw en 1 voor de rest van het huis.
 

Pigion

  • #4
Met de knop stelt u de thermostatische regelkraan in, welke de temperatuur regelt van het water in de verdeler. Dus hiermee regelt u ook de temperatuur van de vloer. Op zich is 23 C een goede temperatuur voor de vloer. Wilt u een lagere temeperatuur, dan moet hij een tandje lager.
Bedenk wel dat een vloerverwarming "zich zelf regelt". Bij een gering temperatuurverschil tussen de kamer en de vloer, is er weinig afgifte van warmte.
Bovenstaand antwoord is op basis van de door u beschreven installatie.
Eigenlijk zou een foto van de vedeler ons beter informeren.
- Wat is nu de watertemperatuur in de verdeler?
- Heeft de verdeler een eigen pomp?
Pigion
 

Paulus Jensen

  • #5
De aanvoertemperatuur op de verdeler is op stand 5 van de knop 32 graden max., de retour is dan 26 graden.
Als ik de knop op 3 zet is de max. aanvoertemp. 28 graden en de retour 24. De ketel staat op 30 graden max. aanvoer.
Bij meting op de vloer lijkt er tussen stand 5 en 3 praktisch geen verschil aan het vloeroppervlak (23 graden).

De verdeler heeft een eigen pomp. De pomp van de ketel heb ik op continu staan, die op de verdeler ook.
Modulerende kamerthermostaat Chronotherm Vision op 35.


Groetjes,
Paulus
 

Pigion

  • #6
Als de max. watertemp. van de ketel op 30 C staat, dan klopt dat redelijk met de gemeten 32 C in de verdeler. Normaal komt stand 5 overeen met ca. 45 C. In dit geval doet die thermostaat dus niets omdat de aanvoertemperatuur van het water al ca. 30 C is. Stand 3 en 28 C komt ook aardig goed. Als u dit langere tijd insteld, wordt de vloer dan nog te warm? Indien ja, dan op 2,5 zetten.
Pigion
 

Pigion

  • #7
Als de max. watertemp. van de ketel op 30 C staat, dan klopt dat redelijk met de gemeten 32 C in de verdeler. Normaal komt stand 5 overeen met ca. 45 C. In dit geval doet die thermostaat dus niets omdat de aanvoertemperatuur van het water al ca. 30 C is. Stand 3 en 28 C komt ook aardig goed. Als u dit langere tijd instelt, wordt de vloer dan nog te warm? Indien ja, dan op 2,5 zetten.
Pigion
 

Paulus Jensen

  • #8
Aha, nu wordt het mij ook meer duidelijk. Dat van die 45 graden beveiliging wist ik niet. Ik lees ook overal dat een thermostaatkraan normaal op de toevoerleiding zit dus ik dacht dat die knop bij mij helemaal niets van doen had met enige temperatuurregeling.....

Ik zal de knop meteen even lager zetten en kijken wat er gebeurd.

Bedankt voor de tip.

Blijft nog wel een algemene vraag van mij over; heb ik nu wel het maximale rendement???? De HR ketel haalt misschien een beter rendement indien ik deze op 45 zet en op de verdeler knijp. Ik weet dat de HR ketel zijn rendement haalt uit een condensatieproces maar hoe dit precies werkt weet ik niet, vandaar mijn vraag.

Groetjes,
Paulus
 

Pigion

  • #9
Ik weet niet hoe groot de ketel is en wat voor thermostaat. Ik vermoed echter gezien de geringe warmteafname door je vloerverwarming, dat de ketel zwaarstaat te pendelen, mede omdat de max. watertemperatuur op 30 C is ingesteld.
Dat vele schakelen is niet bevorderlijk voor de levensduur.

Pigion
 

Paulus Jensen

  • #10
Pigion schreef:
Ik vermoed echter gezien de geringe warmteafname door je vloerverwarming, dat de ketel zwaarstaat te pendelen, mede omdat de max. watertemperatuur op 30 C is ingesteld.
Pigion
Waar ligt de grens volgens jou? Elke 5 minuten 30 sec. aan?

Groetjes,
Paul
 

Pigion

  • #11
Ik ben allerminst een expert op het vlak van cv-ketels. Van vloerverwarming weet ik iets meer, veel gelezen op internet b.v. bij WTH, Bruynzeel etc. en wij hebben zelf vloer-bij-verwarming.
Ik heb wel eens gelezen dat 5 x per uur aanslaan een redelijk uitgangspunt is doch laat dit graag over aan echte ketel-kenners Voor sommige ketels is het max. vermogen instelbaar. Dat zou je dan een flink stuk lager kunnen instellen.
Elke 5 minuten 30 seconden stoken gaat niet goed komen op den duur.
Pigion
 

Paulus Jensen

  • #12
Ik kan het maximale vermogen inderdaad terugbrengen maar betekent dit dan ook dat de ketel dan minder aanslaat? m.a.w. is dit dan een oplossing voor het pendelprobleem?
Hoe reken ik uit hoeveel vermogen ik nodig heb voor mijn huiskamer?
Ketel is een intergas 36/30.
Groet,
Paulus.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu