Vergroten verschil aanvoer- en retourtemperatuur

Theshadow

  • #1
Hoi Allemaal,

Ik had al eerder een bericht geplaatst over het feit dat ik het boven niet echt meer warm gestookt krijg nu ik beneden vloerverwarming heb. Ik ben een tijdje in de gaten aan het houden hoe de ketel reageert.

Nu ben ik achter het volgende gekomen. Mijn aanvoertemperatuur is ingesteld op 90 graden. Alleen deze haalt de ketel nooit omdat de retourtemperatuur blijft hangen op 40 graden. Mijn aanvoertemperatuur blijft daardoor hangen op 60 graden (verschil tussen aanvoer- en retourtemperatuur is 20 graden).
Met 60 graden worden mijn radiatoren boven niet echt super heet. Voorheen wel en verwarmde ze met gemak de kamers.

Hoe kan ik er voor zorgen dat mijn aanvoertemperatuur wel richting de 90 graden gaat?

Het zo maar vervangen van alle radiatoren boven is geen optie. Het moet toch mogelijk zijn dat de ketel de aanvoertemperatuur wel verhoogd naar de gewenste 90 graden.

Even ter aanvulling. Toen ik overal radiatoren had werd de aanvoertemperatuur wel 90 graden. Nu ik vloerverwarming heb blijft de retourtemperatuur laag waardoor mijn ingestelde 90 graden aanvoer temperatuur niet wordt gehaald.

Alvast bedankt voor het mee denken
 

Chathanky

  • #2
De retourtemperatuur hoger krijgen kan op 2 manieren.
Je zet de voetventielen van de radiatoren elk een klein stukje verder open. Niet meer dan een kwart. Maak een delta T aan van bv10 graden.

Of je plaats een bypassventiel. Deze laat je met alle radiatoren en vloerverwarming op gewenst niveau. (normale instelling zoals hij al staat)

Als je cv dan op 60 graden is laat stel je de bypass in zodat de retour uiteindelijk op 70 graden uitkomt. Daarna zet je alles weer terug zoals normaal. De bypass blijft dus dan meestal wel doorlaten.
Bij de radiatoren controleer je of die kwartslag voldoende is om de delta T naar 10 graden te krijgen. Het controleren heeft enige tijd nodig, de radiatoren moeten eerst verder opwarmen eer de retour stijgt.
 

Ejs

  • #3
De retourtemperatuur wordt bepaald door de retourtemperatuur van de radiatoren en de retourtemperatuur van de vloerverwarming. De retour van de vloerverwarming zal maximaal 40 graden zijn en gezien de inhoud van de vloerverwarming ten opzichte van de inhoud van de radiatoren zal de gemiddelde temperatuur ook ca. 40 graden zijn. Deze retourtemperatuur zal ook niet snel stijgen, aangezien de vloerverwarming nooit warmer retourwater zal leveren. Indien de ketel dan de 20 graden verschil aanhoudt tussen aanvoer en retour komt deze inderdaad niet veel boven de 60 graden. Door de vloerverwarming af te sluiten ontstaat de situatie dat er alleen retourwater uit de radiatoren komt.
Mogelijk is om dit iets om eens te proberen.
 

Bernhard

  • #4
Afbeelding verwijderd is niet te lezen.
mvgr Bernhard
 

Ejs

  • #5
Een mogelijkheid om de retourtemperatuur op te hogen is om de modulerende thermostaat tijdelijk te vervangen door een aan-uit thermostaat. Eventueel het doorverbinden van de thermostaat draden als test kan natuurlijk ook. Denk wel even aan de juiste plaats van de thermostaat draden op de ketel. Veel ketels hebben hiervoor verschillende aansluitpunten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu