Te lage retourtemperatuur

HaraldV

  • #1
Bij mijn verdeler staat de aanvoer op 40 graden en de rtl op 4. Betreft ltv op stadsverwarming. Het valt me op dat de linkse leiding (zie cirkel in foto) kouder is dan de andere leidingen aan de voorkant. De retourtemperatuur van 27 graden op de meter lijkt me ook erg laag. Onze woonkamer verwarmen duurt ook erg lang. Waar zou dit evt aan kunnen liggen?

E4821D18-9B63-4D05-B983-84E8E50962D6.jpeg 84B769AD-5B6A-479A-8580-FF11886CF5D1.jpeg
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Hoezo LTV dit is gewoon een HT menginjectie.
De eerste groep heeft hij wel stroming? Die indictator staat wel heel anders dan de anderen.
 

HaraldV

  • #3
Het lijkt idd dat de flowmeter kapot is. Wanneer ik de pomp uitschakel zakt de flowmeter niet weg waar de andere flowmeters van de lussen wel helemaal wegzakken. Ik voel door de leiding van de linkerleiding wel water stromen, alleen voelt deze flink kouder. We hebben deze woning in 2019 laten bouwen en de aannemer had het over ltv vloerverwarming, vandaar mijn aanname dat we een ltv vloerverwarming systeem hebben. Wat is de afkorting van een HT menginjectie? Dit kan ik op google niet vinden.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Hoge Temperatuur.
De hoge temperatuur vanaf het warmtenet word in deze set gemengt met het retourwater naar de werktemperatuur.
Als fe temoeratuur zakt in de set gaat de thermostaatkraan open en injecteerd dan heet water.

Het is even de vraag hoeveel water er door die lus loopt en waar deze langs loopt.
Mogelijk moeten de andere lussen iets geknepen worden om voldoende stroming te krijgen of moet de pomp iets harder draaien.
 

HaraldV

  • #5
Dankjewel voor je uitleg!! En waarom is dan die retourtemperatuur zo laag? Dit lijkt me erg energieonzuinig toch als er telkens warm water toegevoegd moet worden om de aanvoertemperatuur door de vv op 35-40 graden te krijgen. Of is dit gebruikelijk qua temperatuur? Zou het ook nog kunnen dat die eerste lus koud is door een verstopping in de vv door slib uit de stadsverwarming? Of kan dat niet?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Alles is mogelijk, kan ook geknikt zijn tijdens de aanleg.
Je vloer kan geen hogere temperatuur aan dan 45 graden, dat is zelfs ongezond.
Het is niet inefficient, het gaat niet om de warmte maar om de hoeveelheid energie.
 

HaraldV

  • #7
Oke dankje. Ik lees dat het mogelijk is om mbv een warmtemeter de leidingen te analyseren. Lijkt me handig om dit door een installateur te laten doen inclusief het laten doorspoelen van de vv leidingen en het vervangen van de flowmeter van de linkse buis en herstellen van de linker vv buis zodat de woonkamer weer warm wordt. Vandaag staat de klokthermostaat de hele dag op 20 graden ingesteld qua vraag en gaf deze vanochtend 18 graden aan en nu 18,5 graden. Verbruik in GJ wel 0,27 dus in kuub gas omgerekend ongeveer 10m3 gas voor een halve graad warmer nieuwbouw huis…:(
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Waar is de energie dan gebleven?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu