Reparatie afkortzaag

Rver

  • #1
Mijn afkortzaag heeft een klein defect, waar ik niet direct raad mee weet.

Het is moeilijk om uit te leggen wat er juist mis is, maar ik probeer het toch maar.

Het toestel heeft een bescherming rond het zaagblad, welke wegschuift op het moment dat je de zaag naar beneden brengt. Bij mijn weten hebben alle afkortzagen dat.

Door een ingewikkeld systeem van stangetjes en hefbomen in alu kantelt deze bescherming weg. Eén van die gewrichtjes heeft het begeven. De stangetjes zijn platte alu strookjes van 2mm dik en 5mm breed. Aan het einde zit een gaatje van 3mm. De stangetjes zitten aan de eindstukjes vast met een pinnetje door die gaatjes van 3mm. Die pinnetjes zien er uit als "pop-revetten", met dat verschil dat er wat speling op zit zodanig dat die twee stangetjes scharnieren op dat verbindingspunt.

Ik hoop dat jullie genoeg fantasie hebben om jullie hier iets bij te kunnen voorstellen.

Eén van die verbindingspinnetjes heeft het begeven. Eerst dacht ik die twee stangen terug te verbinden dmv een kleine boutje + moer. Helaas zijn die kopjes te dik en lukt dat niet. Mijn tweede idee was een pop-revet door te pinnen, maar dat zit moervast en het moet juist scharnieren.

Heeft iemand een idee om dit snel op te lossen ....
 

Gerrit

  • #2
Misschien even een foto....?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #3
MIsschien is het volgende een oplossing:
Kan je niet opnieuw een popnagel plaatsen terwijl je een tijdelijk afstandsplaatje "mee-popt" en dat je er later tussen uit trekt?

Het plaatje moet dan van een open sleuf worden voorzien van 4 mm breed zodat de popnagel niet klemt op het plaatje. Op deze manier creeer je wat ruimte in de verbinding zodat het weer als scharnierpunt kan werken. De popnagel moet wel voldoende lang zijn om de scharnier functie uit te voeren.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Het idee van Frank is een mogelijkheid, gebruik dan wel een stalen popnagel i.v.m. slijtage en glijweerstand.
Een andere mogelijkheid is een klinknagel waar wat moervast op gesmeerd wordt voor de montage, de klinknagel moet wel goed passen.
Nog een mogelijkheid is een iets bredere strip, daar een gaatje in boren van 4,2 mm en M4 draad tappen in het bevestigingspunt, ook hier met moervast werken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu