Raadsel stroomstoringen datacenter

Tozz

  • #1
Ik weet niet of dit volgens de forum regels mag, maar ik probeer het toch maar, want ik ben door mijn ideeën heen.

In een datacenter waar we gebruik maken van een busbar systeem hebben we tot op heden 2 stroomstoringen gehad op de primaire feed. Er is ook nog een backup feed. 1e keer was een vlamboog tussen 2 1500 ampere rails door een monteur die uitgleed op z'n trap. 2e keer is een falende schakelaar waardoor er kortsluiting ontstond.

Tot hier niets raars. Echter, tijdens of vlak na deze storingen klappen er met willekeur enkele 16A C-karakteristiek automaten uit. Op apparatuur die alleen de primaire feed gebruikt klapt alleen deze automaat eruit. Op dubbel aangesloten apparatuur valt echter ook de C-karakteristiek van de secundaire feed eruit, die dus helemaal geen storing heeft gehad.

Ik kan dit niet verklaren. Waarom zorgt een stroomstoring op groep A überhaupt voor een trippende automaat, en waarom neemt die dan ook groep B mee als er apparatuur dubbel is aangesloten. Het enige wat ik me kan bedenken is dat er om een of andere reden enorm hoge stromen gaan lopen (10x Inom = 160 Amp?). Maar hoe kan dat?
 

Lichtpunt

  • #2
In het datacenter waar ik vaak bezig ben, wordt er ook gebruik gemaakt van 63A canalissystemen van oa siemens (vh merlin gerin)
Deze canalis worden beveiligd met C 63 Automaten
Hier huren alle grote namen in NL, in racks ruimte voor hun servers en andere apparatuur
Ook hier zijn a en b feeds aanwezig.
A wordt beschermd vanuit NSA A
en B wordt beschermd vanuit NSA B.
Apparatuur wordt dan ook gevoed vanaf 2 onafhankelijke NSA's.
Dit soort apparatuur mag absloluut niet zonder spanning komen

Een van de probleemveroorzakers zou kunnen zijn, de afstand tussen de laatste kabelbevestiging (5*16mm2) en de eerste bevestiging van canalis.
Waarbij dan de kabelbevestiging in het aansluitblok een stuk dichterbij de laatste kabelbevestiging ligt.
Doordat dan het aansluitblok in principe niet dichtbij wordt ondersteund kunnen er problemen ontstaan in de kortsluitlengte.
 

Tozz

  • #3
Lichtpunt schreef:
In het datacenter waar ik vaak bezig ben, wordt er ook gebruik gemaakt van 63A canalissystemen van oa siemens (vh merlin gerin) Deze canalis worden beveiligd met C 63 Automaten
Hier huren alle grote namen in NL, in racks ruimte voor hun servers en andere apparatuur. Ook hier zijn a en b feeds aanwezig.
A wordt beschermd vanuit NSA A. en B wordt beschermd vanuit NSA B.
Apparatuur wordt dan ook gevoed vanaf 2 onafhankelijke NSA's.
Dit soort apparatuur mag absloluut niet zonder spanning komen
Dat is bij ons eigenlijk identiek. A en B beide aparte NSA.
Per 3 racks is er 1 'aftapbox' op de busbar per feed, met daarop 3 CEE stekkers ieder beveiligd door een C16 automaat.

Bij ons wordt de canalis echter zelf niet beveiligd met aparte automaten. Er zit wel per suite nog een beveiliging van een paar honderd ampere. De aparte busbar delen zijn niet beveiligd.
Een van de probleemveroorzakers zou kunnen zijn, de afstand tussen de laatste kabelbevestiging (5*16mm2) en de eerste bevestiging van canalis. Waarbij dan de kabelbevestiging in het aansluitblok een stuk dichterbij de laatste kabelbevestiging ligt. Doordat dan het aansluitblok in principe niet dichtbij wordt ondersteund kunnen er problemen ontstaan in de kortsluitlengte.
Hier begrijp ik niet erg veel van als ik heel eerlijk ben ;) Maar er is geen kortsluiting in het rack waarvan de automaat afschakelt. Er is kortsluiting of storing verderop in het circuit meer richting de UPS'en. Maar daar mag de automaat boven het rack toch niet van afvallen?
 

Lichtpunt

  • #4
Zijn de voedingkabels na installatie gecontroleerd op isolatieweerstand (gemeggerd)?
 

Tozz

  • #5
Ja, en goed bevonden. Ik weet alleen niet wat de isolatieweerstand is. Het is niet mijn installatie, ik ben slechts eindgebruiker die last heeft van deze klappende automaten.
 

Lichtpunt

  • #6
Misschien zijn toch de eindgroep automaten nadelig be-invloed door de voorliggende sluiting?
Preventieve vervanging?

Wil wel eens lezen hoe andere pro's op dit forum hier over denken?

Je hebt toch nog wel even tijd?
 

Tozz

  • #7
Vervanging door wat? De automaten zijn amper een jaar oud (hele installatie is splintertje nieuw)
 

Lichtpunt

  • #8
Door dezelfde automaat?
 

Tozz

  • #9
Mjah, nog afgezien dat de eigenaarvan de installatie dat niet gaat doen (het gaat totaal om zo'n 2000 automaten) is dit denk ik ook niet de oplossing.

Er zal in de toekomst ongetwijfeld nog wel weer 's een stroomstoring komen. Moet je dan weer alle 2000 automaten gaan vervangen?

Ik heb alle tijd :-)
 

Lichtpunt

  • #10
Ik doelde alleen op de automaten die aangesproken zijn na de sluiting.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu