Elektra raadsel

LeerlingNoob

  • #1
Ik heb geen flauw idee meer of ik dit onderwerp eerder heb aangesneden, maar ik heb het niet terug kunnen vinden in het forum.

Ik wilde eens met een metertje de muren langslopen om te controleren waar de stroomleidingen langsliepen. Het gaat hier om zo'n piepapparaatje voor stroomleiding en houtenregelwerk detectie.
Opvallend was dat bij een aantal muren de pieper tekeer ging al was daar geen leiding in de buurt. Het werd gekker: zelfs bij de houten deuren ging de pieper af mits gesloten. Wanneer de deur dus open stond werd het veld onderbroken en gebeurde er niets.

Wanneer de deur gesloten is en de pieper dus afgaat en ik pak met 1 hand de aluminium deurkruk beet, dan stopt het weer. Zo kwam ik daarna tot de ontdekking dat de pieper niet afgaat wanneer ik de meter aanzet zonder het met mijn handen aan te raken.




Aanvullende data:
- Afgelopen week heb ik overal nieuwe leidingen aangelegd, het probleem blijkt zich echter nog steeds voor te doen.
- De betreffende muren zij opgemetseld uit kalkzandstenen, met een cementstuclaag, afgewerkt met spachtelputz.
- Ik heb in totaal 3 meters getest en allemaal doen ze hetzelfde.
- Wanneer ik de groepenkast volledig uitschakel, dan gaat de pieper niet meer af. Echter met 1 groep uit blijft de meter piepen.

De mensen die ik ken met kennis van elektra hebben hier geen verklaring voor kunnen geven. Ook de Nuon wist niet wat ze er mee aan moesten.

Ra ra, wat is dat?
 

StefanD

  • #2
Wat voor detector gebruik je? Is het zo'n ding uit de grabbelton van de bouwmarkt of een wat beter exemplaar?
 

LeerlingNoob

  • #3
Divers: eentje van de Lidl, een duurdere van Stanley en weer een duurdere van Black & Decker. Niet 'top of the bill' maar laatstgenoemde mag kwalitatief gezien als redelijk worden beschouwd.
 

StefanD

  • #4
En ze reageren allemaal hetzelfde? Da's inderdaad bijzonder. Ik heb zelf een redelijk goede van Bosch en weet dat die ook erg gevoelig is en soms dingen ziet die er niet zijn :)
Het enige wat ik zou kunnen verzinnen is dat je aarde niet goed is en dat je aardnet spanning oppikt van de fase. Om dit te controleren zou je je aarde moeten laten doormeten.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Die detectoren zijn vaak zeer onbetrouwbaar.

Jij en alle metalen delen in een woning werken als een antenne, deze pikken ook het veld op van 50hZ van het net.
De detectoren stemmen juist af op die 50hZ dus als iets het maar genoeg oppikt krijg je een positieve melding.

De capaciteit tussen verschillende geleidende delen kunnen mee of tegenwerken, waardoor het veld versterkt of verzwakt word.

Echte goede tracers zetten zelf een piloot toon op de lijn zodat je van handeffect en capaciteiten geen last hebt.
 

LeerlingNoob

  • #6
Dat van de aarde moet ik dan even nagaan. Maar is het iets wat jullie vreemd klinkt en consequenties kan hebben?
 

StefanD

  • #7
Ik zou me er niet druk om maken. Die detectoren pikken van alles op en zijn in die zin niet betrouwbaar. Als je toch bezig bent met de elektra kan het geen kwaad om de aarde te laten controleren. Verder zou ik er geen aandacht aan besteden.
 

LeerlingNoob

  • #8
Voor een meting van de aarde op meerdere punten meten, of gewoon in de meterkast met 1 pin op de aardpen?
 

LeerlingNoob

  • #10
Heb vandaag een elektromonteur - veteraan - langs gehad. Toen ik hem vooraf vertelde over het probleem was hij aanvankelijk overtuigd van een aardingsprobleem. Sinds vandaag staat hij echter ook voor een raadsel :shock: Aarde was dus goed...

Hij had het niet eerder meegemaakt en zou overleg plegen met andere collega's c.q. oudgedienden. Wordt vervolgd dus.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #11
80% van de elektriekers werken helemaal nooit met dit soort detectie apparatuur, laat staan dat ze ook maar een idee hebben op welke principes die detectoren werken.

Vervolgens kunnen ze de effecten dus niet verklaren en zijn er allerlei defecten de oorzaak, maar de defecten worden niet gevonden omdat ze er niet zijn.

Zoek eerst maar eens uit op principes de detector werkt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu