Raadselachtige electra

Metatron2

  • #1
Woon in een oud herenhuis en in de woonkamer deed zich het volgende voor. De netstroom kabel van mijn lcd tv zit een beetje gammel in het toestel. Ik bewoog hem op en neer en hoorde wat gezoem en 'gespetter'. Bewoog hem nogmaals en ineens gaat mijn stofzuiger die in nog in een ander stopcontact zat spontaan even aan.

Ik heb toen gechecked en alhoewel het wel aardesopcontacten zijn is er geen aardedraad aanwezig, alleen blauw en bruin.

Weet iemand hoe dit komt en wat ik er aan kan doen?

Alvast dank,

Martin
 

Ronald42

  • #2
Bedrading zit van de WCD waar aan rommeld doorgelast naar die waar uw stofzuiger in zat. Er zit daar echter wat los las of klem verbinding in WCD. Geaarde WCDs zonder aarde draad zijn levensgevaarlijk omdat ze een vals idee van veiligheid geven. Raadzaam is in uw geval er een echte kenner erbij te halen. Bij voorkeur een installateur want ik vermoed nog wel wat verborgen gebreken.
 

Metatron2

  • #3
Dank voor je reactie. Dat er iets mis was dacht ik ook wel maar begrijp nog steeds niet hoe je een stofzuiger die op een wcd zit aangesloten aan kan zetten door op een ander (doorgelaste) wcd te 'rommelen'. Een wcd geeft toch altijd stroom door dus als de knop op de stofzuiger uit staat, hoe kan die dan aangaan door gerommel op een doorgelaste wcd? Wisselschakeling of zo?

Mvg,

Martin
 

Ronald42

  • #4
De stofzuiger stond aan maar kreeg geen stroom. Door met de bedrading te rommelen kwam er stroom op de WCD en ging de stofzuiger aan. Dit is de enige mogelijkheid. Slechte contacten kunnen uiteindelijk leiden tot brand en het is dus zeer raadzaam dat u, indien u zelf niet voldoende bent onderricht, hier naar laat kijken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu