Elektrisch raadsel

Onno

  • #1
Beste forum-ers,

Ik zit met het volgende probleem, waar ik geen raad mee weet:

Ik heb een dubbele wcd (alles netjes geïnstalleerd, Holec groepenkast etc) met in de ene wcd een schemerlamp geprikt (en staat aan), in de andere een kabelhaspel met daaraan een bouwlamp 500 watt.
Allebei branden, dus op dat moment niks aan de hand.

Vervolgens brandt de bouwlamp door, kan gebeuren. Schemerlamp blijft branden. Stekker van de bouwlamp eruit, lampje vervangen, stekker er weer in: noppes.
Tweede reserve lamp gepakt, nog steeds niks en bij nummer 3 hetzelfde.
De schemerlamp brandt ondertussen gewoon door.

Ik meet de bouwlamp door, geen spanning :? Lampje uit de bouwlamp, weer meten: wel spanning. Vervolgens een radio in de verlengkabel geprikt, die doet het wel. Bouwlamp erbij geprikt, radio gaat uit (en lamp doet het nog steeds niet. Ondertussen brandt de schemerlamp.... jawel, gewoon door. Bouwlamp uit de kabelhaspel gehaald, radio gaat weer aan.

Nu word ik echt nieuwsgierig. Ik prik ipv de bouwlamp een koffiezetapparaat in de kabelhaspel (ook veel vermogen). Radio gaat weer uit, schemerlamp blijft branden. Koffiezetapp. eruit, radio weer aan.

Als ik vervolgens de kabelhaspel vervang door een andere en bovenstaande proeven uitvoer gebeurt precies hetzelfde, dus mijn conclusie is dan dat het niet aan de kabelhaspel ligt.

Wie kan hiervoor een verklaring geven ?? De zekering gaat er dus niet uit, op 1 van de 2 (van de dubbele) wcd blijft continu spanning staan want de schemerlamp brandt gewoon verder. In eerste instantie werkte het systeem prima, want de bouwlamp deed het totdat ik de lamp moest vervangen. Ik snap er niks van :roll:

Alvast bedankt voor de reacties.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Veer contact van de wcd defect.
prik de schemer en de haspel maar eens om dan werkt het weer
de overgangs weerstand tussen de stekker en de haspel van een wcd is te hoog om 500w te laten werken 10w lukt wel(radio) maar hoger wil dan niet omdat het spannings verliest op dat contact te hoog is.
Weet je zeker dat die 1ste lamp wel stuk is en dat niet het contact toen is stuk gegaan.
 

Onno

  • #3
Headhunter,

Bedankt voor je snelle reactie. Ik ga morgen proberen of jou suggestie het probleem oplost (heb net alle spullen weggeborgen omdat ik niet dacht dat ik vanavond nog aan een oplossing kon werken :wink: ).

De lamp was zeker stuk, de gloeidraad was doormidden en was zelfs aan het glas gesmolten.

Overigens, is dat normaal dat het veercontact stuk gaat ? Het is volgens mij nog een vrij nieuwe wcd
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Als de stekker niet lekker op de veerplaat komt dan kan deze door de overgang verbranden.daar kan zelfs een nieuwe wcd niet tegen.
 

Onno

  • #5
Eh verbranden... Levert dit een gevaarlijke situatie op of kan het vervangen van de wcd nog wel een paar dagen wachten ?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Als hij niet gebruikt word en er dus geen stroom door loopt gebeurt er niets.
 

Onno

  • #7
Headhunter bedankt. Dan kan ik nu rustig gaan slapen :lol:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu