Ik sta voor een raadsel, inductiespanning?

Snb

  • #1
Beste klussers,

Twee jaar geleden heb ik mijn gehele electra-installatie laten controleren door een gecertificeerd bedrijf. Ze hebben in heel het huis de wcd's doorgemeten en de meterkast gecontroleerd en doorgemeten. Certificaat gekregen. Ik blij. Sindsdien niets meer veranderd of geklust aan de installatie.

Afgelopen week merkte ik dat er spanning stond (90V) op de het water waar de vijverpomp in zit.
Situatie: cementkuip, borrelsteen met pomp. Op de sokjes en met een klein wondje het water aanraken en het voelt tintelig aan bij dat wondje. Zonder wondje voel je niets.
Paaltje met stroom vanaf de schuur alles IP44. In de IP44 WCD zit een IP44 klik-aan-klik-uit systeem van Brennenstuhl RCS 1044N.
Hoe meer snoer in het water, des te hoger het Voltage. Pomp aan en het Voltage in het water zakt terug.

Een elektricien vertelde me dat dit normaal (inductief) is en dat ik niet de gehele snoer in de bak moet gooien. Prima.

Nu merkte ik dat de spanning er op blijft staan (wel in mindere mate) als het klik-aan-klik-uit ding op UIT staat.

Toen ben ik gaan meten: Bij diverse WCD' s in de tuin, maar ook in huis meet ik het volgende:
fase-nul 228V
fase-aarde 228V
nul-aarde 0V

Doe ik de Brennenstuhl ding er in en zet ik die uit, dan meet ik bij sommige WCD' s in de tuin en in huis (van verschillende groepen):
fase-nul 3V
fase-aarde 0V
nul-aarde 98V

Ik kan jammer genoeg alleen het Amperage bij gelijkstroom meten, dus ik weet niet om hoeveel ampere het gaat.

Zet ik de Brennenstuhl aan dan meet ik weer gewoon:
fase-nul 228V
fase-aarde 228V
nul-aarde 0V

Doe ik er een ongeaarde huishoudstekker met handmatige schakelaar in de betreffende WCD's, dan meet ik gewoon fase-nul 228V. Zet ik hem uit, dan meet ik geen 3V tussen fase-nul.

Pak ik een geaarde stekkerdoos met handmatige aan-uitknop, dan meet ik ook de gewone waarden en bij uitschakelen alles 0V. Ook op de plaatsen waar ik met die brennenstuh-dingen wel gekke waardes krijg.

Bizar detail: In de schuur zit zo'n dubbele IP44 WCD, dus 1 grijze kabel er naar toe en 2 WCD's naast elkaar. Die heb ik open gemaakt, ze delen gewoon, vanuit de fabriek gemonteerd, de stroom van die ene kabel. Toch meet ik bij de ene 3V op fase-nul en 98V op nul-aarde wanneer dat Brennenstuhlding er zit en uit staat en bij de andere meet ik niets.

Er zaten overigens 2 van die Brennenstuhl-dingen in de verpakking en die heb ik beiden geprobeerd met het zelfde resultaat.

Wat is hier in vredesnaam aan de hand en hoe link is dit?
Toch maar weer een elektricien bellen?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Die brennestuhl dingen zijn waarschijnlijk uitgerust met een solidstate relais ipv een mechanisch relais.

Een solidstate lekt altijd een beetje, en dan krijg je vreemde waardes te zien.

Het verhaal met inductie in water is beslist niet juist, die pompkabeltjes lekken een beetje en dat geeft in een geïsoleerde kuip en kleine lading.

De laatste metingen heb ik geen verklaring voor, controleer de verbindingen onderling.
 

Snb

  • #3
Mijn dank voor de info!

Zojuist ook ontdekt dat de klik-aan-klik-uit zeer waarschijnlijk enkelpolig is (heet dat zo?) en schakelt op de nul bij sommige WCDś. Want met de klik-aan-klik-uit op de kop gaat het dan wel goed.

Verklaart ook het bizarre detail. Die WCD's zijn gespiegeld aangesloten.

Ik ga in de IP44-WCD in de tuin de fase en de nul omdraaien. Want de IP44 heeft natuurlijk geen nut wannneer ik deze op de kop in de WCD hang.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Idd enkelpolig kan dat ook doen.
 

Snb

  • #5
Zo voor elkaar.

Ik heb de fase en nul omgedraaid. Ging wat lastig waardoor er een kleine beschadiging optrad aan het binnenste van de wcd, dus heb ik nog even gauw een nieuwe Berker IP44-wcd gehaald, want met electra buiten icm waterpomp wil ik het gewoon zeker goed in orde hebben.

Gelijk een stuk betongaas over de cementkuip gelegd om te voorkomen dat de kleine er in valt. Dit gaas raakt ook het water en de grond. Dus mocht er een keer wat lekken dan voert het gaas ook het een en ander af naar de grond. Aardlek doet de rest bij gevaarlijke lekken.

Net nog even gemeten. Klik-aan-klik-uit op UIT is alles 0V, ook het water (gemeten tussenwater en randaarde wcd).
AAN klopt ook alles, maar ik meet nog wel 00,5V op het water (tussen water en randaarde) wanneer ik de multimeter op 200 zet. Op 300 meet hij dan niks; 0V.

Bedankt voor het meedenken.
 

Snb

  • #6
Heb de tip gekregen om de kuip te aarden. Had nog een stukje schakeldraad over. Aan weerskanten 15cm gestript. Ene kant hangt op de bodem van de cementkuip, andere kant zit ongeveer 20cm in de grond.

Ik heb geen vissen, dus koper zal geen probleem geven.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu