Problemen met modulerende thermostaat en vailliant ecotec

Witchesangel

  • #1
Hallo medeklussers,

Wij hebben nu ruim een jaar geleden een nieuwe ketel gekregen, het is een ketel van Vailliant, de vailliant ecotec plus 35-38 5/5 cw35.

Vanaf het begin waren er problemen, de ketel kreeg ondanks zijn grote, het huis niet goed op temperatuur. Er bleek vervolgens dat de ketel nog fabrieksmatig stond op auto, dat is verholpen door de ketel op 35kwh te zetten. Echter bleek er ook een probleem met de thermostaat, terwijl er een warmte vraag was van meer dan 3 graden ging de thermostaat tussentijds de ketel uitschakelen. Omdat de thermostaat nog meer vreemde dingen vertoonden concludeerde de installateur dat de thermostaat kapot was en is er nieuwe besteld.

In de tussentijd heeft er gewoon een simpel aan/uit thermostaat tussen gezeten die zo een 6 m3 gas pakte, dit lage gasverbruik verbaasde ons zeer omdat in de eerste opstelling er een gasverbruik was van zo een 9 tot 20m3 per dag (bij redelijk normale buiten temperaturen van ong. 8 graden)
Op de een of andere vage reden bleek de aan/uit thermostaat zuiniger te zijn met gas dan de modulerende, in de verwachting dat dit misschien zou kunnen omdat de modulerende thermostaat kapot was keken wij uit naar onze nieuwe thermostaat.

De thermostaat is nu vervangen voor een honeywell chronotherm wireless modulation cmt957m1011 (open therm). Vanaf het moment dat deze thermostaat er tussen zit zijn weer allerlei problemen, de thermostaat deed er in eerste instantie 1,5 uur over om, bij een warmtevraag van 3 graden ,een halve graad te verwarmen. Dat probleem is ondertussen getackeld, echter slaat de cv nu niet meer uit, ook als de thermostaat aangeeft dat het de gewenste omgevingstemperatuur is blijft de ketel aan, hij blijft constant, de hele dag door, inpompen met zo 45 graden.

Het gasverbruik is wederom gestegen tot zo een 12 a 15m3 gas per dag.
Ik ben hier ondertussen erg gefrustreerd van, ook omdat ik nu weet dat mijn gasverbruik helemaal niet zo hoog hoeft te zijn, ik krijg zo ondertussen een appelflauwte als mensen zeggen dat een modulerende thermostaat zuiniger is dan een aan/uit thermostaat, ik zou graag het bewijs hiervan zien in mijn eigen huis. Wie weet hoe ik deze problemen, waarschijnlijk een communicatieprobleem tussen ketel en thermostaat kan oplossen?
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #2
Zit er ook een buitenvoeler op de ketel of thermostaat aangesloten ?
 

Zes

  • #3
Hallo, heb net hetzelfde voor. Hier is een vaillant vcw 296 (24kW) geplaatst met een calormatic 370 thermostaat. Stoken gaat een pak zuiniger bij aan/uit dan modulerend.

Maar da's logisch: minimum vermogen van +-9kW is overbemeten. Ik merk dat hij vaak in anti-pendel stand gaat bij moduleren. Aanvoertemp is dan rond de 40 graden en de radiatoren worden nauwelijks warm.

Wat ik heb ontdekt is dat bij moduleren, de cv pomp ging draaien uit zichzelf schijnbaar. Ik had dit al aangepast naar 2 min, dus het viel me op dat dit veel langer duurde. Wat doet hij? Hij pompt koel water door het systeem om overshoot tegen te gaan! Om daarna weer op te starten met een lage temp, te pendelen, weer te pompen enz. Ik zag dit op de thermostaat als de gewenste aanvoertemp lager was dan de geleverde. Dat heb je niet met aan/uit.

Bottomline, moduleert je ketel niet ver genoeg terug dan best aan-uit ipv moduleren.
 

Witchesangel

  • #4
@mobel, nee er zit geen buitenvoeler op.
 

Witchesangel

  • #5
@zes, dat klinkt ontzettend herkenbaar, behalve dan dat mijn ketel echt wel de 35kwh nodig heeft. Echter gebeurd er wel het zelfde als jij omschrijft.

Ketel volgt een mooie stooklijn, komt op temperatuur, thermostaat laat de ketel gas terug nemen om te koelen tot 40 graden. Maar dan vervolgens slaat de thermostaat niet meer uit waardoor de kachel de hele dag door blijft branden op die 40 graden.

Ik vond dit alles zo wazig dat ik vandaag een monteur heb laten komen, de monteur kwam er echter ook niet uit en vind dat vailliant moet komen kijken.

Dat betekend dus heerlijk de kerstdagen in met een systeem dat niet werkt. Zucht
Ik moet nu zelf voor modulator spelen en handmatig de thermostaat aan en uit zetten.
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #6
Wat voor ledje brandt op de OT module bij ketel en om de hoeveel seconden ?
 

Witchesangel

  • #7
@mobel je bedoelt de vr33 module? Of bedoel je het kastje wat verbinding maakt met de thermostaat?

De vr33 module brand met een groen ledje, als je er naar kijkt is het meer een trillend geheel, gaat niet echt uit, niet echt aan.

Het kastje wat verbinding maakt met de thermostaat geeft een groen ledje elke 10 seconden. Volgens het boekje van honeywell zou dit goed zijn.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Ik heb eens zoiets gehad met het evohome systeem, bleef ook stoken, daar is toen een aan/uit module geplaatst door honeywell omdat er in de OT een probleem zou zitten.
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #9
Als ruimte temperatuur bereikt is en je merkt dat ketel dan nog in bedrijf is , moet je ff controleren of honeywell OT ontvanger niet in noodbedrijf is .
in het verleden vaak meegemaakt dat er vreemde storingen ontstonden door het verstoren van draadloos communicatie tussen thermostaat en ontvanger , vaak door apparatuur in de buurt die ook draadloos signalen kunnen uitsturen
 

Witchesangel

  • #10
@headhunter, begrijp ik goed dat het hele evosysteem vervangen is voor een aan uit thermostaat? Of is het evosysteem functionerend gemaakt door een aan/uit module te plaatsen?
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #11
Wat ik niet begrijp waarom je een draadloos versie neemt terwijl er ook een aan/uit thermostaat op kan en dus de bekabeling aanwezig is ??
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #12
Witchesangel schreef:
@headhunter, begrijp ik goed dat het hele evosysteem vervangen is voor een aan uit thermostaat? Of is het evosysteem functionerend gemaakt door een aan/uit module te plaatsen?
EVOhome heeft de mogelijkheid om een ketel aan/uit te sturen met een aan/uit regelaar of modulerend met een OT regelaar, de OT regelaar is vervangen voor een aan/uit regelaar, de rest van het systeem is blijven zitten.

Kijk ook naar draadloze apparatuur in de buurt zoals weerstations en draadloze headsets deze verstorend de boel ook.
 

Witchesangel

  • #13
Mobel schreef:
Als ruimte temperatuur bereikt is en je merkt dat ketel dan nog in bedrijf is , moet je ff controleren of honeywell OT ontvanger niet in noodbedrijf is .
in het verleden vaak meegemaakt dat er vreemde storingen ontstonden door het verstoren van draadloos communicatie tussen thermostaat en ontvanger , vaak door apparatuur in de buurt die ook draadloos signalen kunnen uitsturen
@mobel, hoe kan ik controleren of de OT ontvanger in noodbedrijf is dan? Is er iets specifieks waar ik op moet letten?

Als de ruimte temperatuur is bereikt en ik ga bij de ketel kijken waar ook de ontvanger hangt, zie ik het ledje gewoon om de 10 seconden 1 keer groen knipperen, hij gaat niet sneller knipperen of rood knipperen. Betekend dit dan dat de OT ontvanger van de thermostaat correct werkt of juist niet?
 

Witchesangel

  • #14
@mobel, we zijn gegaan voor een draadloze versie omdat we de thermostaat mee wilden kunnen nemen naar verschillende ruimten.

Wireless thermostaat nummer 1 was kapot, toen is er als tussen oplossing een bedrade modulerende thermostaat geplaatst, die had exact dezelfde problemen als thermostaat nummer 1, om te checken of het totale probleem te maken had met de modulerende thermostaat hebben we er zelf een simpele aan/uit tussen gezet, die functioneerde prima maar had een overshoot van 2,5 graden.

Omdat we op de wireless thermostaat nog garantie hadden is hij vervangen voor een soortgelijk nieuw exemplaar, maar daarmee zijn de problemen nog steeds niet opgelost.
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #15
Groene ledje om 10 sec is normaal bedrijf , alles wat daar niet op lijkt is dan niet normaal .

tevens kun je diverse parameters uitproberen zoals optimalisatie uitschakelen , min brandertijd en max aantal keren dat ketel per uur aangestuurd mag worden. slechts 1 paramter per keer wijzigen en uit proberen.

thermostaat heeft een prop band van 1,5K .

staat thermostaat wel in een ruimte waar alle radiatoren open staan en niet begrensd zijn door thermostaatknopen bijvoorbeeld ?
 

Witchesangel

  • #16
@mobel de parameters die je beschrijft instellen in de thermostaat?
En dan een voor een? Als de optimalisatie uitschakelen niet werkt dan weer terug zetten en het volgende punt uitproberen etc?

Wat de thermostaat nu aangeeft is dat optimalisatie aan staat.
Minimale aan tijd staat op 1 minuut, verdere keuze uit 2,3,4 of 5 minuten
Schakelingen per uur staat standaard ingesteld op 6. Keuze mogelijkheid 3, 6, 9 of 12

Propband staat inderdaad op 1.5 kan wel gewijzigd worden van 1.5 tot 3 graden in stappen van 0,1 graad

De thermostaat staat in de huiskamer, hier zijn sowieso geen thermostaat knoppen, de radiatoren staan volledig open.

In ieder geval wil ik even kwijt dat ik het geweldig vind dat je me zo probeert te helpen, ik ben je erg dankbaar! 😃
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #17
Ik zou beginnen met aantal schakelingen per uur terug brengen 6 naar 3 , dat betekent dat ketel max 1 x per 20 min aangaat, standaard is dat 1 x per 10 min.

optimalisatie uitschakelen kan tot besparing leiden ,maar ook tot koudeklachten in het begin , een kwestie van juiste temperatuur en juiste schakeltijd zoeken.

maar gewoon stap voor stap aanpassen en dan een paar dagen aankijken , zo niet weer terug zetten.
 

Witchesangel

  • #18
@ mobel ik heb zojuist de optimalisatie uitgezet, cv ketel draait nu, pompt water in met 23 graden.

Heb zojuist het aantal schakelingen gewijzigd in 3. Ik ga nu kijken wat de ketel gaat doen.
 

Witchesangel

  • #19
Cv heeft de aanvoertemperatuur omhoog gebracht naar 26 graden, 2 streepjes branderbedrijf, iets boven minimum dus.
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #20
Ketel regelt op basis van ingestelde ruimte temperatuur (met bijbehorende prop band) wat is de ingestelde ruimtetemperatuur en wat is de gemeten ruimte temperatuur ?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu