2 zone regeling met modulerende thermostaten mogelijk?

Lutz

 • #1
Mijn huis is door de vorige eigenaar verbouwd: beneden ligt alleen vloerverwarming, en boven heb ik thermostaatkranen. Ik heb een Nefit topline ketel, die een apaart boiler van warmwater verzorgt. Toen ik het huis kocht was een Honeywell draadloze aan/uit thermostaat aangesloten, die kapot was. Deze thermostaat is door een Honeywell draadloze opentherm thermostaat vervangen en via een ems module aangesloten.
Nu wordt het beneden warm en boven blijft het koud. Als tijdelijke oplossing blijven alle deuren in huis open, dat doet wonderen. De pomp van de vloerverwarming wordt via een pompschakelaar met sensor aan of uit gezet.

Nu kijk ik naar 2 zones regelingen voor boven en beneden apaart.

Zijn er ook zoneregelingen die met twee modulerende thermostaten kunnen werken?
Is er een alternatief tot de klassieke 2 zones regeling met kleppen en stelmotoren?

Een slimme oplossing zal alleen een klep met stelmotor voor de bovenverdieping vragen omdat ik de pomp van de vloerverwarming zou kunnen uitzetten. Is zo een zoneregeling kant en klaar te koop?

Een draadloze oplossing heeft mijn voorkeur.

Alvast bedankt voor het lezen tot hier!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Ingmar89

  Specialist Verwarming
  • #2
  Gewoon werken met 2 thermostaten. Eentje met een klep voor de vloerverwarming. De andere (voor boven)rechtstreeks op de ketel. Die hang je dan gewoon op de overloop.

  Ik heb ook al eens zoiets gemaakt met een tijdrelais. Bovenverdieping had dan een knop, drukte je die in, dan ging de ketel een half uur aan. Temperatuur regeling gewoon met de thermostaatkranen. Beneden gewoon met de thermostaat. Werkte top!


  Modulerende regelaar met bv menggroepen van Nefit zou in theorie wel kunnen, maar die kosten verdien je nooit terug door besparing.
   

  Degooyer

  • #3
  Dit is een veel voorkomend "probleem" en redelijk eenvoudig op te lossen: google maar even op "etageregeling" of "beneden warm boven koud".
  Ook op dit forum is er talloze malen over geschreven.....
   

  Lutz

  • #4
  Mijn specifieke vraag was ook: kan ik een 2 zone regeling ook met twee standaard opentherm modulerende thermostaten aansturen, of werkt dat alleen met aan/uit thermostaten?

  Moet ik extra passend bij de zoneregeling draadloze thermostaten kopen, of voldoet ieder draadloos thermostaat?
   

  Degooyer

  • #5
  Zomaar ergens een thermostaat plaatsen en dan denken dat het probleem is opgelost, werkt niet.
  Je zult ook de loop van het warme water vanui de cv-ketel moeten bepalen. Dat kan door ook kleppen te plaatsen, die je tegelijk door dezelfde thermostaat laat bedienen.

  Probleem waar je dan tegen aan loopt is dat de meeste kamerthermostaten niets meer kunnen dan de cv-ketel te schakelen, maar absoluut niet daarnaast ook nog een klep kunnen bedienen.

  Daar is wel een goede en betaalbare oplossing voor: draadloze thermostaat met 2 (of meerdere) ontvangers, zodat meerdere functies tegelijk geschakeld kunnen worden.
  Die draadloze thermostaten werken alleen via het aan/uit contact (op iedere ketel aanwezig)

  Kortom: toch maar googlen op "etageregeling" en eens goed kijken wat een draadloze thermostaat met 2 (of meer) ontvangers voor je kan betekenen.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu